Vrtić Prehrana djeteta 17. listopada 2015.

Evo zašto djeca trebaju jesti što više orašastih plodova

orašasti plodovi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U prehranu dojenčadi orašasti plodovi mogu se uvesti oko 11. mjeseca života i to kao mljeveni dodatak jelima, a od 5. godine oni su idealna zdrava grickalica! Metro ima bogatu ponudu orašastih plodova po super povoljnim cijenama

U orašastim plodovima se krije prava riznica prvorazrednih hranjivih tvari u prirodnom kompleksu, pa tako primjerice lješnjaci sadrže obilje E vitamina, B-kompleksa, osobito vitamin B6, i folnu kiselinu. Također su jako vrijedan izvor minerala.  Sadrže i određenu količinu omega-3 masnih kiselina, dragocjene masnoće koje imaju izuzetno povoljno djelovanje na zdravlje. Orašasti plodovi su također sjajna zamjena za grickalice te zdrav izbor za međuobrok u kombinaciji s voćkom ili jogurtom. Naviknite svoju djecu da radije grickaju bademe ili orahe nego smoki i čips

Metro | Author: Metro Foto: Metro

Često se zaboravlja da su orašasti plodovi za zdrave kosti djece jednako važni kao i mlijeko. U prehranu dojenčadi orašasti plodovi mogu se uvesti oko 11. mjeseca djetetova života, s preporukom da ih sameljete i u takvom obliku dodate obroku. Orašasti plodovi su sitni i tvrdi te u u male djece može doći do aspiracije i gušenja pa ih je preporuka ne davati u tom obliku do 5. godine života. Znači, u najranijoj dobi kao mljeveni dodatak jelima, a u starije djece kao zdrava grickalica! 

lješnjaci | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Savjet za trudnice - Orašasti plodovi spadaju u jednu od 10 idealnih namirnica za trudnice. Stoga, ako ste ovisnik o raznim grickalicama, u trudnoći ih zamijenite orašastim plodovima.

Cijelu ponudu pogledajte ovdje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.