Vrtić Prehrana djeteta 22. kolovoza 2017.

Kako pripremiti dijete na jasličku prehranu?

beba, kuhinja
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Desetomjesečno dijete kod kuće se zdravo hrani, a uskoro kreće u jaslice. Mamu zanima kako ga pripremiti na jasličku prehranu te što mu ponuditi za večeru. Pročitajte savjet nutricionistice

Imam pitanje što se tiče jelovnika mog sina koji će za tjedan dana imati 10 mjeseci. Za sada oko 8 sati popije bočicu, u 12 razno voće ili griz od pira s voćem, oko 16 pojede ručak - razno povrće s teletinom, piletinom, puretinom ili ribom i oko 8 opet flašica i u 9 spavanje, s tim da ako je razmak četiri sata između jela mora još malo gricnuti ili kruh s domaćim pekmezom od šljiva ili rižin kreker ili tako nešto. Kad navrši 10 mjeseci ne znam što bih mu ponudila za večeru, a da nije teško osim griza ili palente kojom nije oduševljen? I bi li sada već mogao početi jesti mliječne proizvode? I što mislite o uvođenju čokolina?

Uskoro kreće u vrtić i moram ga prilagoditi njihovoj prehrani koja već uključuje i prženu i začinjenu hranu. Ne znam kako da za početak napravim blagi prijelaz, možda dinstanjem ili pečenjem? Inače nam je dječačić već veliki i ima 12 kilograma, a trudim se zdravo ga hraniti, znači bez čokolada itd.

Navedeni jelovnik vašeg djeteta je sasvim uredan. Opcija za večeru može biti nešto slično ručku, primjerice povrtna (krumpir+mrkva+tikvica, batat+špinat) ili povrtno žitna kašica (ječam, riža, zob, amarant, kvinoja u kombinaciji s povrćem – mrkva, tikvica, blitva, špinat ili voćem - avokado, jabuka, kruška, banana).

kašica jabuka borovnica Možda te zanima... Mame otkrivaju svoje recepte za kašice Beba

Gotovi proizvodi naspram kašica koja napravi mama uvijek su lošiji izbor, stoga ako imate vremena uvijek je bolje da svome djetetu kašicu osmislite i napravite vi.

Što se tiče prilagodbe prehrani onoj vrtićkoj, dobro je da uzmete jelovnik vrtića u koji će vam dijete ići i postupno kod kuće pripremate upravo slična ili ista jela, ovako će se dijete naviknuti na namirnice i oblike jela koji se pripremaju u vrtiću.

Jeste li zadovoljni prehranom u vrtiću? Napišite nam na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.