Beba Dohrana 13. studenoga 2013.

Gotove ili domaće kašice? Kako izabrati?

beba dohrana kašica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kod roditelja se zna javiti nepovjerenje u gotove kašice, jer misle da zbog dugog roka trajanja te kašice nužno sadrže konzervanse. Međutim, postupak sterilizacije uništava uzročnike kvarenja u sadržaju staklenke pa dodatak konzervansa i drugih aditiva nije potreban, štoviše, za dječju hranu je Zakonom strogo zabranjen

Prilikom pripreme kašica često se javlja nedoumica što ponuditi svojem mališanu. Jesu li bolje kašice koje ćete pripremiti kod kuće ili one u staklenkama? Kod svakog roditelja je prisutna posebna briga i odgovornost za pravilnu i kvalitetnu prehranu djeteta, jer je ona u direktnoj vezi s njegovim općim zdravljem. Povrtni ili voćni obrok ne znači odmah i zajamčeno zdrav obrok. 

Što je stvarno zdravo?

Voće i povrće mora biti svježe, sezonsko, pravog stupnja zrelosti, ne smije biti tretirano pesticidima i drugim štetnim tvarima. Pri nabavci mesa i ribe također bi valjalo znati njihovo podrijetlo i način uzgoja, počevši od same hrane za stoku i ribu, pa sve do eventualnog tretiranja životinja raznim, za dječji organizam, štetnim tvarima (antibiotici, hormoni i sl.). Bebe su, u odnosu na odrasle, znatno osjetljivije. Znate li to sve kad kupujete svježe namirnice?

Hrana pripremljena kod kuće ima prednosti:

  • velika mogućnost kombiniranja okusa
  • ranije uključivanje u obiteljske obroke
  • niža cijena pripreme

Ali i nedostatke:

  • za namirnice kupljene na tržnicama, vrlo je teško utvrditi porijeklo i njihovu kvalitetu (sadržaj pesticida i teških metala, zagađenja zraka i tla...)
  • nepravilnim čuvanjem i termičkom obradom vitamini se lako gube i uništavaju, što osiromašuje vrijednost obroka

Ako vam nisu dostupne namirnice zajamčene sigurnosti, pravi izbor su gotove kašice namijenjene prehrani dojenčadi i male djece. Takve kašice su sigurne, jer se za njihovu proizvodnju upotrebljavaju samo najkvalitetnije sirovine uzgojene u kontroliranim uvjetima. Uzgoj sirovina i njihova prerada podliježu stalnoj i strogo propisanoj kontroli kvalitete.

Prednosti gotovih kašica u staklenkama

Ovako proizvedene gotove kašice moraju dugo zadržati izvornu kvalitetu namirnice i biti što sličnije sirovini iz koje se proizvode. Stoga podliježu procesu sterilizacije (tretiranje kašice visokom temperaturom u vrlo kratkom vremenu, prilagođenoj vrsti namirnice), kojemu je cilj uništiti mikroorganizme i inaktivirati enzime koji se nalaze u namirnici, koji bi mogli izazvati njihovo kvarenje. Obogaćene su vitaminom C koji se inače mehaničkom i termičkom obradom, te stajanjem gubi. 

Kod roditelja se zna javiti nepovjerenje u gotove kašice, s obzirom na duži vijek trajanja, pa su stoga u zabludi misleći kako te kašice nužno sadrže konzervanse. Osobito su skeptični prema lako pokvarljivim namirnicama kao što su jogurt, meso, riba i slično.

Postupak sterilizacije uništava uzročnike kvarenja (mikroorganizme) u sadržaju staklenke, a time i mogućnost njihovog razmnožavanja pa dodatak konzervansa i drugih aditiva nije potreban, štoviše, za dječju hranu je Zakonom strogo zabranjen

Sirovine u gotovim staklenkama su optimalno usitnjene (primjereno dobi djeteta). 

Bebivita kašice | Author: Promo Foto: Promo

Kašice su pakirane u staklenkama što ih čini higijenski sigurnim. Naime, staklo ne propušta plinove i paru (kašica duže ostaje svježa), postojano je pri temperaturama sterilizacije, njegova prozirnost omogućuje uvid u sadržaj staklenke, a može se reciklirati. Nikada ne koristite staklenku koja je oštećena.

Kako djetetu dati obrok iz staklenke?

  • Kod otvaranja staklenke, važno je čuti sigurnosni "klik" koji vam jamči da je staklenka originalno zatvorena (ukoliko ga ne čujete, proizvod nemojte upotrijebiti).
  • Staklenku podgrijte u vodnoj kupelji  (prokuhajte vodu u široj posudi, maknite ju sa štednjaka i otvorenu staklenku položite u vodu i čekajte da se ugrije, sadržaj promiješajte plastičnom žličicom). Ako podgrijavate staklenku u mikrovalnoj pećnici, skinite poklopac, pokrijte staklenku keramičkim ili porculanskim tanjurićem i grijte 1 min na 360 Watta. Sadržaj dobro promiješajte žličicom. Budite oprezni, obrok može biti neravnomjerno ugrijan, sadržavati jako vruća mjesta i opeći djetetu usta.
  • Dijete hranite žličicom direktno iz staklenke.

Staklenke su posebno praktične prilikom izbivanja iz kuće (putovanje, izlet, duža šetnja ili posjeta prijateljima, odlazak liječniku), jer je takav obrok uvijek spreman i zaštićen od mogućnosti mikrobiološke kontaminacije. 

I ne manje važno: sve namirnice dostupne su vam cijelu godinu!

Filozofija Bebivita proizvoda 

Pravilna prehrana jedan je od osnovnih preduvjeta za zdrav rast i razvoj svakog djeteta. Vođeni tom mišlju postavili smo temelj naše filozofije: "Iz najkvalitetnijih namirnica, uz vrhunsku kontrolu, proizvodimo zdravu i ukusnu hranu za našu djecu."

Kvalitetu Bebivita proizvoda čine: vrhunske sirovine od poznatih i provjerenih dobavljača, najsuvremeniji proizvodni pogoni i vrlo stroga kontrola kvalitete koja detaljno prati cijeli proces od ulaza sirovina, proizvodnje do gotovog proizvoda.