Vrtić Prehrana djeteta 01. travnja 2016.

Alarm: Sve je više pretile djece!

djevojčica slatkiši
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svako peto dijete u Hrvatskoj je pretilo, a čak više od 40 posto djece ima prokomjernu tjelesnu težinu, kaže nutricionist Nenad Bratković te poručuje roditeljima da se ne bi trebali uvrijediti kada im, primjerice, obiteljski liječnik indicira da je dijete pretilo, nego se angažirati u liječenju ove ozbiljne kronične bolesti

Debljina djece ozbiljan je javnozdravstveni problem, ne samo u svijetu, nego i u Hrvatskoj. "Novi statistički podaci za Hrvatsku su alarmantni. Prema njima je svako peto dijete u Hrvatskoj pretilo, a čak više od 40, odnosno 50 posto djece ima prokomjernu tjelesnu težinu", kaže nutricionist Nenad Bratković te ističe kako se na to ne treba gladati kao na estetski problem

"Osim što ima socijalni element bullyinga, izrugivanja; puno je bitnije što djeca koja su pretila, odnosno debela, imaju daleko veći rizik oboljevanja od dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, srčano-krvožilnih bolesti, koje su danas ubojica broj jedan, te smanjenja trajanja i kvalitete života", objašnjava.

"Roditelji bi se, uz sve svoje obaveze, trebali uključiti u dijagnostiku i promjenu životnih navika, a ne se vrijeđati kada im, primjerice, obiteljski liječnik indicira da im je dijete pretilo. Debljina je ozbiljna kronična bolest, koju treba liječini u najranijoj dobi. Ona počinje u djetinjstvu, a kako bi dijete kasnije imalo kvalitetan život, treba krenuti u obračun s debljinom kroz promjenu prehrane i povećanje tjelesne aktivnosti na vrijeme", poručuje Nenad Bratković.

-

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.