Vrtić Prehrana djeteta 10. siječnja 2017.

Djeci je urođeno da crvenu hranu vole više od zelene

beba povrće
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vid je najvažniji pri izboru hrane. Crvena ima oduvijek prednost pred zelenom jer je hranjivija i ima više kalorija. Ljudima je u genetskom kodu zapisano da biraju crvenu prije zelene hrane

Bitka oko povrća vodi se u gotovo svakom kućanstvu. Brokula djeci jednostavno ne izgleda i ne miriši privlačno kao malina. Pogotovo ako je malina gumena i šećerna. Ali ne ljutite se, nisu djeca u potpunosti kriva za svoju izbirljivost.

Ljudima je u genetskom kodu zapisano da biraju crvenu prije zelene hrane (meso prije graška, na primjer). Nova talijanska znanstvena studija potvrdila je onu staru “veće oči od želuca”. Kažu da je vid najvažnije osjetilo kojim se vodimo pri izboru hrane.

Jednostavan trik uz koji će dijete pojesti više povrća

"Prema nekim teorijama, naš se vidni sustav razvijao tako da s lakoćom raspozna najhranjivije bobice, voće i povrće iz džungle zelenila koje ga je okruživalo", pojasnila je Raffaella Rumiati, profesorica kognitivne neuroznanosti i koordinatorica ove studije. 

Ljudi, za razliku od životinja, primjerice pasa, ovise o vidu, ne o njuhu. A posebno smo djelotvorni u razlikovanju crvenog od zelenog. Dosad je provedeno tek nekoliko istraživanja na temu boje hrane. Autor studije, dr. Francesco Foroni, objasnio je kako nam boja govori puno o namirnicama.

Imate malog izbirljivca? Mi imamo trikove

"Što je sirova hrana crvenija, to je vjerojatnije da je hranjiva, dok zelena boja upućuje na to da ima malo kalorija", pojašnjava dr. Francesco Foroni. Ističe kako bi se boja mogla koristiti i u borbi protiv pretilosti jer su shvatili da se ova preferenca odnosi samo na hranu, a ne i na druge nejestive predmete.

Isprobajte razne načine

Važno je da djeca ipak pojedu povrće, bez obzira na genetiku. Prestanite ga skrivati - jer pronađu ga u svemu. Nađite zajedno oblik u kojem ga toleriraju. Tako brokula može biti pržena, u umaku od sira, namaz u kombinaciji s nečim što vole, u pireu od krumpira ili juhi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.