Beba 27. srpnja 2023.

Teške deke i otežane vreće za spavanje za bebe nisu sigurne i mogu biti opasne!

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Teške deke poprilično su popularne za odrasle, kao i za djecu, ali ova nekad korisna stvar nije nikako dobra za bebe, a američki pedijatri upozoravaju da je to vrlo opasno.

Teške deke postale su posebno popularne kad se počelo govoriti o tom da pomažu tjeskobnim osobama da lakše spavaju. Osim ovih za odrasle, postoje opcije i za djecu, a težina deke varira po dobi djeteta, odnosno tjelesnoj građi. No, pored tog, postoje i deke za one najmlađe, a mogu se nabaviti čak i otežane vreće za spavanje za bebe.

Možda te zanima... Kako 'nagovoriti' bebu ili malo starije dijete na spavanje? Beba

Kod ovakvih vreća dodatno je pojačano, odnosno otežano područje koje se nalazi na bebinim prsima, a ideja je da taj pritisak pruži dodatnu utjehu bebi, te da noću djeluje kao pomoć pri spavanju. No, Američka pedijatrijska akademija upozorava da se takvi proizvodi ne bi trebali oglašavati kao sigurni za bebe.

U Americi postoji više proizvođača ovakvih proizvoda, a mogu se nabaviti i na Amazonu, na primjer. Roditelji uglavnom misle ako nešto postoji na tržištu, da je to odobreno, te da je prošlo određena testiranja. No, to nije uvijek baš točno tako.

Tvrtke kao što su Nested Bean i Dreamland Baby prodaju deke i povoje za bebe s utezima uz vreće za spavanje s utezima - prodaju se čak i za novorođenčad. Prema nedavnom članku Consumer Reportsa, pedijatri sada govore protiv ovih proizvoda.

Štoviše, Američka pedijatrijska akademija prošlog je mjeseca preko Povjerenstva za sigurnost potrošačkih proizvoda izjavila da se ovakvi proizvodi nikada ne smiju koristiti za bebe. Prema riječima stručnjaka, takvi proizvodi predstavljaju dodatnu opasnost od iznenade smrti u kolijevci, pa čak sumnjaju da je najmanje jedan smrtni slučaj novorođenčeta povezan s jednim od ovakvih proizvoda.

Vreće za spavanje jedne od tvrtki, Nested Bean, sastoje se, na primjer, od plastičnih kuglica ušivenih u tkaninu koja se nalazi na bebinim prsima. Oni kažu da beba osjeća pritisak "lagano poput dlana na bebinim prsima". Druga tvrtka pak, Dreamland, proizvodi otežane vreće za spavanje s ravnomjernom raspodjelom pritiska i težine na cijelo bebino tijelo. Ove su dvije tvrtke prodale

Znanstveno objašnjenje

Medicinski stručnjaci kažu da "blagi pritisak" koji opisuju ove tvrtke i proizvođači još uvijek može biti opasan za novorođenčad - iz mnogo razloga. Uglavnom zato što se tijelo bebe razlikuje od tijela odrasle osobe i stoga svaki pritisak na prsa ima dublji učinak na dojenče. Naime, kad se bebe tek rode, njihov prsni koš nije krut, pa nije potreban veliki pritisak da se tamo stvori prepreka koja im otežava disanje, kao i pravilno kucanje srca.

I, na veliku žalost iscrpljenih roditelja, bebe zapravo ne bi trebale spavati 12 sati bez prekida.

Što se tiče beba koje umiru od SIDS-a, stručnjaci smatraju da se događa da se one zapravo ne mogu probuditi, odnosno postoji problem s njihovim uzbuđenjem. Ako se dogodi da ne dobivaju dovoljno kisika ili imaju previše ugljičnog dioksida u organizmu, predubok san može spriječiti njihovu sposobnost da se trgnu, probude i ponovno stabiliziraju organizam. Kada se bebe probude usred noći, to je zapravo zaštita.

Možda te zanima... 10 stvari koje je bi bilo dobro znati o novorođenčetu prije nego stigne Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.