Vrtić 24. srpnja 2023.

Odvikavanje od pelena lakše je uz pomoć i savjete stručnjaka – prijavi se na webinar

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stiglo je ljeto i mnogi roditelji kreću s odvikavanjem od pelena. A prvo pitanje koje im obično pada na pamet je - kako krenuti s odvikavanjem. Možda će ti dobro doći savjet stručnjaka, a evo kako doći do njega.

Kad počneš razmišljati o odvikavanju djeteta od pelena, važno je dobro se pripremiti za taj pothvat. Uvijek možeš guglati, možeš pitati prijateljice za iskustvo ili druge mame na raznim grupama na društvenim medijima, ali na taj ćeš način doći do puno informacija, a nećeš sigurno znati koje su točne. Važno je usredotočiti se na jedan izvor i raditi na taj način. A uvijek je dobro uz tom slučaju znati da je osoba od koje savjeti dolaze stručna.

Ipak, prvo i osnovno prije početka odvikavanja od pelena je provjeriti je li dijete spremno za tako nešto. Ako je dijete spremno, a i ti si, ako su svi za, odvikavanje može početi. Pa evo što bi bilo dobro napraviti u samom početku:

  • odabrati s djetetom tutu
  • odabrati s djetetom gaćice
  • pustiti dijete da se upozna s tutom kroz igru
  • maknuti tepihe
  • obući djetetu gaćice
  • stavljati dijete na tutu kod svakog buđenja, kod svakog pijenja ili jedenja, prije svakog spavanja ili izlaska

Kada idete u šetnje bilo bi dobro tutu nositi sa sobom kako bi je dijete moglo koristiti. Naime, u početku odvikavanja, dijete se može zbuniti ako kod kuće mora koristiti tutu, a vani pelenu ili ako može piškiti gdje god želi.

Što je sve potrebno za odvikavanje od pelena:

1. Sredstvo za čišćenje poda

2. Tuta

3. Oko 30 gaćica

4. Rezervna odjeća za djecu i roditelje (posebno važno za izlaske), jer nikad ne znate kada će nezgoda završiti u vašem krilu.

5. Igračke s kojima se dijete može igrati dok je na tuti.

I zadnje, ali nikako manje važno: na cijeli proces treba gledati kao na novu zabavnu aktivnost s puno igre. A samo odvikavanje od pelena je popratna pojava te zabave. Naime, gledajući na taj način cijeli proces, smanjuje se stres koji može otežati cijelu stvar. Jer kad dijete osjeti nervozu i nemir roditelja, ono postaje nesigurno i može se dogoditi da odbije koristiti tutu.

Ako smatraš da o ovom nekad dosta zahtjevnom procesu trebaš još puno naučiti i želiš to odraditi kako treba, možeš razmisliti o webinaru Odvikavanje od pelena. Uz certificiranu edukatoricu međunarodno priznatog programa The Happiest Baby, Ivu Brčić, saznat ćeš kako u samo 10 dana odviknuti dijete od pelena i naučiti ga na tutu bez suza i ispada bijesa.

Poslušaj edukaciju Odvikavanje od pelena i nauči:

•             brzo i jednostavno odviknuti dijete već sa 6 mjeseci starosti od pelena

•             kako brzo i učinkovito odviknuti dijete od pelena

•             kako znati da je dijete spremno na odvikavanje

•             kada krenuti u odvikavanje od pelena

•             dječji jezik (jezik razumljiv maloj djeci) i njegova primjena kod odbijanja tute

•             kako kroz igru privoliti dijete na upotrebu tute

•             kada skinuti noćnu pelenu

•             što kada se ide na put i odvikava od pelene

Seminar se održava u terminu po dogovoru, a polaznici po prijavi dobiju link koji će omogućiti gledanje edukacije. Cijena webinara je 26 eura po osobi, a za sve informacije možeš se javiti na email najsretnijabeba@gmail.com

Seminar vodi Iva Brčić, mag.soc/phil., praktičar terapijskih vještina i tehnika Instituta D.O.M. i europske krovne udruge za dječju i adolescentnu psihoterapiju, The Happiest Baby edukatorica. Iva Brčić je mama dvanaestogodišnjaka na kojem je isprobala sve tehnike dr. Karpa i kada je vidjela kako odlično funkcioniraju, odlučila je pomoći i drugim roditeljima. Iva kroz svoj rad pomaže roditeljima i pruža im podršku.

Već godinama provodi edukaciju roditelja o odgoju i o nenasilnoj komunikaciji s djecom, te s djecom provodi radionice Reci NE bullyingu koje im pomažu u socijalizaciji i razvoju emocionalne inteligencije. Surađuje s fakultetima, vrtićima i školama gdje održava radionice na temu odgoja, prevencije obiteljskog i međuvršnjačkog nasilja, utjecaja medija. Iva je i stručna suradnica Abecede roditeljstva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.