Roditelji Sretna mama 29. rujna 2022.

6 vrsta dječjih fotografija koje ne bi trebali objavljivati na društvenim mrežama

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji se ponose svojom djecom i rado bi se s njima pohvalili pred svijetom - no pritom zaboravljaju kako ih na taj način mogu ugroziti, dovesti u pitanje njihovu sigurnost ili pak posramiti ih kad odrastu

Era društvenih mreža u kojoj živimo donijela nam je puno toga i dobrog i lošeg, no dok mi kao punoljetni pojedinci sami odlučujemo koji ćemo privatan sadržaj objavljivati online, oni najmlađi nemaju tu privilegiju.

Iako roditelji pritom mogu imati dobre namjere, objavljivanje nekih slika njihove djece može ih dovesti u opasnost. Važno je naglasiti da jednom objavljene fotografije s interneta ne nestaju, odnosno čak i ako ih obrišemo tehnološki iskusni mogu ih se dokopati, a treba biti svjestan kako će te iste slike dočekati dijete javno objavljene i kad ono odraste. 

Zaštita dječjih prava i njihova sigurnost trebala bi nam biti misao vodilja, pa prvenstveno treba ograničiti publiku na takvim fotografijama, a potom i pažljivo analizirati o kakvim je slikama riječ.

Marija Kunac Možda te zanima... 'Volim fotografirati kćer, ali pazim što dijelim na društvenim mrežama' Roditelji

Naime, stručnjaci ističu kako postoje 6 vrsti dječjih fotografija koje nipošto ne bismo trebali objavljivati.

Fotografije s oznakom vrtića, škole, sportskog kluba

Ovakve se fotografije mogu činiti bezazlenima, ali nisu. One mogu privući razne predatore dajući im neke osnovne informacije o djetetu koje ga mogu dovesti u opasnost, otkrivajući gdje dijete boravi odnosno gdje ga se može pronaći.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ;Način na koji su djeca odgajana u ranim godinama ima veliki utjecaj na njihovo ponašanje, ali i na način na koji percipiraju svijet i komuniciraju s njim u odrasloj dobi.

Slike s oznakama imena

Slike na kojima je tvoje dijete s pločicom s imenom još je jedna vrsta fotografije koja može otkriti njegov identitet. Ako i dalje želiš objaviti takvu sliku, provjeri jesi li zamutila ime na oznaci i eventualne oznake na drugoj djeci, ako ih ima na fotografiji.

Slike s metapodacima i geografskim označavanjem

Ako imaš naviku objavljivati detalje iz svog obiteljskog života na društvenim mrežama, bolje je da platforme koje upotrebljavaš za objavljivanje slika ne otkrivaju metapodatke tvojih fotografija. Metapodaci ili EXIF ​​podaci sadrže informacije o vremenu i mjestu snimanja slike i mogu se koristiti za lociranje tvojeg djeteta. Također možeš isključiti geografsko označavanje i metapodatke za sve svoje slike.

Također je dobra ideja provjeriti postavke privatnosti na računima društvenih mreža i paziti da fotografije svoje djece dijeliš samo s osobama kojima vjeruješ. Odluka o objavi fotografija bi trebala biti isključivo roditeljska, pa se suzdrži od objavljivanja slatkih bratića, nećaka ili druge djece iz tvoje blizine - jer time možda narušavaš želje onih čija je uloga njihova zaštita.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Fotografije koje prikazuju tantrume ili loše ponašanje

Još jedna vrsta fotografija zbog kojih se tvoje dijete može osjećati posramljeno i frustrirano kad ih vidi na mreži su slike koje pokazuju njihovo loše ponašanje ili druge trenutke slabosti. Čak i ako se razlog nevolje tvojeg djeteta čini dovoljno smiješnim da ga možeš podijeliti, sjeti se da to za tvoje dijete u ovom trenutku može biti prava tragedija i ne treba se smijati njegovim osjećajima.

Boomer Phelps Možda te zanima... Instagram profil za novorođenče - biste li ga otvorili? Beba

Slike koje prikazuju nepokriveno tijelo djeteta

Nakon što sliku prenesemo na Internet, više nemamo potpunu kontrolu nad njom i ne znamo tko je može vidjeti, kopirati ili podijeliti. Objavljivanje slika na kojima se vidi golo  ili djelomično prekriveno tijelo djeteta može privući seksualne predatore,  a ove fotografije također mogu učiniti da se tvoja djeca osjećaju neugodno kad odrastu i vide ih objavljene na Internetu.

Slike koje prikazuju drugu djecu

Pokušavajući zaštititi identitet svoje djece na mreži, ne zaboravi na sigurnost druge djece. Nemoj objavljivati ​​slike na kojima se vide druga djeca, a ako to učiniš, zamuti im lica i sve druge detalje koji mogu otkriti njihov identitet ili mjesto, piše Bright Side.

djevojčica Možda te zanima... Zastrašujuće posljedice objave fotografija djeteta na društvenim mrežama Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.