Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 20. veljače 2023.

Mama srceparajućom fotografijom sina upozorila na važnost nošenja kacige

Foto: Instagram@stigasportsofficial
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama je podijelila srceparajuću fotografiju svog malog sina kojeg je udario auto kao snažan podsjetnik svim roditeljima.

Jack Conway vozio je bicikl s mamom kada ga je udario automobil koji mu je, na užas mame, preletio preko glave. Izbezumljena mama opisala je na Instagram stranici Tiny Hearta kako je čula pucketanje - što je srećom bio zvuk pucanja njegove kacige.

Napisala je: "Čula sam najglasnije pucketanje dok mu je kaciga padala ispod auta, i u tom trenutku mislila sam da će moj dječak umrijeti. Nikad u životu nisam bio tako prestrašena."

Jack je prevezen u bolnicu, gdje je pretragama ustanovljeno da mu glava nije pretrpjela veća unutarnja oštećenja i nije pretrpio po život opasne ozljede. Spasila ga je kaciga koju je imao na glavi.

Njegova mama upozorila je druge roditelje na važnost nošenja kacige, dodajući: "Jacku je to što je nosio kacigu doslovno spasilo život. Preklinjem vas, nikada nemojte pustiti dijete da se vozi na bilo čemu bez kacige. Nadam se da niti jedan roditelj nikada neće doživjeti ovo, ali ako doživite, nadam se da će vaše dijete imati sreće kao Jack. Nosite kacigu."

Objasnila je kako je liječnik čak zahvalio Jackovoj mami što se pobrinula da vozi s kacigom na glavi.

Kacige mogu upola smanjiti rizik od traumatskih ozljeda mozga, pokazalo je američko istraživanje. Izvješće objavljeno u časopisu American Journal of Surgery kaže da vozači s kacigama imaju 44% manju vjerojatnost da će umrijeti od ozljeda.

Važno je paziti na sigurnost!

Tijekom vožnje bicikla važno se pridržavati nekih pravila kako ne bi došlo do nezgoda koje ponekad znaju biti i kobne.

Dijete uvijek treba nositi kacigu bez obzira koliko je vožnja kratka, jer nesreća se može dogoditi u sekundi, a najgore je udariti glavom u rub nogostupa, kamen ili nešto tvrdo što može nanijeti teške ozlijede glave.

Pazite i na vidljivost djeteta na cesti tako da nosi odjeću jarkih boja, reflektore ili svjetla kako bi ga drugi sudionici u prometu mogli uočiti na vrijeme. Ovaj savjet posebno je bitan tijekom vožnje bicikla u rano jutro ili u vremenu oko zalaska sunca.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

'Djeca mlađa od 9 ne smiju sudjelovati u prometu na cesti vozeći bicikl'

"Podsjećamo, prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama biciklom na cesti samostalno smije upravljati samo osoba koja je navršila 14 godina, a djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe starije od 16 godina, dok djeca mlađa od 9 godina ne smiju sudjelovati u prometu na cesti vozeći bicikl", savjetuju u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP).

"Svi mlađi od 16 godina za vrijeme vožnje bicikla moraju na glavi imati pričvršćenu biciklističku kacigu, a i djeca, kao i svi ostali biciklisti, noću i u uvjetima smanjene vidljivosti moraju koristiti reflektirajući prsluk ili druge dijelove odjeće s reflektirajućim dijelovima i na biciklu imati upaljeno prednje svjetlo. Bicikli moraju biti tehnički ispravni s ugrađenim svim dijelovima, a biciklisti, kao i svi ostali sudionici u prometu, dosljedno poštovati sva prometna pravila i prometne propise koje djeca još ne znaju niti približno u dovoljnoj mjeri za sigurno sudjelovanje u prometu", dodali su.

"Pozivaju se roditelji na dosljedno poštivanje ovih zakonskih odredbi i nedozvoljavanje djeci ponašanja u suprotnosti sa zakonom i igru biciklima na cesti, jer je svaka vožnja biciklom po cesti sudjelovanje u prometu u kojemu, kao što je iz statističkih podataka vidljivo, stradavaju i djeca", upozoravaju u MUP-u.

Možda te zanima... Je li kriv dječak ili vozač automobila? Video vožnje petogodišnjeg biciklista izazvao burnu raspravu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.