Vrtić Igre za djecu 10. srpnja 2019.

Roditelji unajmljuju savjetnike koji ih uče odgoju djece bez mobitela i ekrana

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novi trend u odgoju djece su savjetnici koje roditelji unajmljuju kako bi ih podučili kako da obitelj funkcionira bez mobitela i tableta

Nedavno objavljeni članak u New York Timesu pokrio je novi trend koji se pojavljuje diljem SAD-a, a vodeći savjetnici ističu da nije teško voditi život bez ekrana i vrlo ga je jednostavno provoditi, potrebno je samo baviti se stvarima koje ne uključuju korištenje mobitela, televizije ili društvenih mreža

"Vidiš li negdje loptu? Baci loptu", rekla je obiteljska savjetnica i specijalistica za ponašanje djeteta Rhonda Moskowitz, dodajući: "Šutni loptu!"

eksperiment fb Možda te zanima... Mamin eksperiment pokazuje zašto roditelji trebaju maknuti mobitele Roditelji

Nema sumnje da vrijeme provedeno pred ekranom ima negativan utjecaj na djecu i odrasle, prenosi Scary Mommy. Bilo je više studija o tome kako vrijeme provedeno pred zaslonom šteti dječjoj sposobnosti spavanja, dovodi do kašnjenja govora i oduzima djeci sposobnost socijalizacije. U isto vrijeme, objavljena je hrpa knjiga i aplikacija kako ograničiti ili u potpunosti eliminirati ekrane u obiteljima, iako mnogi navode kako njihova djeca znaju biti ljuta kad im se pokuša isključiti omiljena igrica ili kako je nemoguće spriječiti djecu da pošalju stotine poruka dnevno. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Odrasli jednako ovisni kao i djeca

Savjetnici naplaćuju oko 80 dolara na sat u ruralnim mjestima i do 250 dolara na sat u urbanim mjestima za prosječno 8-12 sesija o ograničavanju vremena pred ekranom. Ali njihove ideje su prilično jednostavne. "Imaš li običan stari komad materijala koji se može koristiti kao plašt? Odlično!" rekla je Moskowitz. 

Druga savjetnica za roditelje, Gloria DeGaetano, rekla je da je tjelesna aktivnost najbolji način za početak. "Imaš li dovoljno prostora za trčanje? Imaš li konop za preskakanje?"

Iako su ovi savjeti očigledni, čini se da je to ono što roditelji trebaju kako bi odvratili svoje obitelji od ekrana. Mnogi nemaju uspjeha s djecom jer su i sami odrasli jednako ovisni. Drugi ne znaju kako podučavati zdrave granice tehnologije jer nisu odrasli sa sličnom tehnologijom i ne znaju kako podučiti svoju djecu.

tata sin mobitel Možda te zanima... Dok su roditelji na mobitelu, djeca se osjećaju nebitno Roditelji

Savjetnica za roditelje Cara Pollard ponekad roditelje pokušava podsjetiti na ono što su oni radili kao djeca, prije nego što su postojali mobiteli i tableti. "Kažem 'Samo se pokušajte sjetiti što radili kao dijete'. I to je tako teško, vrlo im je neugodno, ali samo se trebaju sjetiti."

Drugi trener roditeljstva, psihologinja Erica Reischer, ističe da su problemi s ekranom i oslanjanje roditelja na savjetnike dva dijela istog problema. "To je mentalni sklop koji nas stavlja pred ekrane - optimizacija učinkovitosti", rekao je dr. Reischer, dodajući: "Želimo da nam se odgovori dostave 'Samo mi recite što radim, a ja ću to učiniti'.!

Jedna stvar koju možemo uzeti iz ovog članka - isključi ekrane i izađi van

beba tablet dijete Možda te zanima... Roditelji sve češće koriste mobitele i tablete kako bi smirili djecu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.