Roditelji 16. ožujka 2023.

Ne, stvarno nije zabavno plašiti dijete samo za pet minuta slave!

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi znamo da je nekad zabavno nekog preplašiti, pa to često činimo i mališanima. Štoviše, oni to nekad smatraju poprilično zabavnim, zbog onog osjećaja uzbuđenja. No, nisu svi mališani isti, ali nisu ni sve metode jednako strašne.

Kad dođeš djetetu s leđa, pa da primiš za ramena i kažeš „bu!“, to bi dijete moglo nasmijati. Naravno, i preplašiti, ali odmah nakon tog nasmijati. To uzbuđenje koje dijete osjeti u takvim trenutcima mnogima su jednostavno zabavni i mali ovisnici o adrenalinu, što klinci nerijetko jesu, mogli bi zapravo uživati u tom.

Možda te zanima... Liječnici upozoravaju na opasnost najnovijeg TikTok izazova: "Djeca zbog ljutog čipsa završavaju u bolnicama" Školarci

No, u ova naša moderna vremena i u poplavi viralnih videa koji nerijetko učine cijele obitelji slavnima u vrlo kratkom roku, mnogi izgube kompas na ovom području. A izgube mnogi kompas i bez želje za slavom. Jedan od dokaza za to su „prankovi“, odnosno izazovi u kojima sudjeluju djeca. I, dobro, dajemo šansu i u ovom slučaju, šansu da postoje izazovi u kojima je djeci sasvim dobro i ni na koji način nisu oštećena. Ali postoje i oni drugi.

Među ovim drugima, za koje se pitamo zašto bi ijednom roditelju palo na pamet to napraviti, jest izazov nazvan #ghostprank, ali su u glavnoj ulozi – djeca. Dakle, cilj je prestrašiti dijete duhom. No, ne čak ni stvarnim duhom, nego duhom koji se može naći među filtrima na aplikacijami. I, da, ostaviti dijete samo. Zaključati ga u neku prostoriju. Možda čak i ugasiti svjetlo.

@naomineo Apologised with tears already 😭 #ghostprank #fyp ♬ suara kuntilanak - solehudin1294

Zamisli ovo: dovedu te u prostoriju, postave pred kameru, gledaš sebe, a onda se najednom negdje iznad tebe, u istoj prostoriji, pojavi stravično biće, duh ili nešto drugo nesvakidašnje. Lebdi iznad tebe ili stoji pored tebe. A oni koji su bili s tobom u prostoriji istrče van, ugasivši svjetlo i zaključavši te unutra.

@sincerelymboutique Scaring my innocent niece! We felt so bad after lol #ghostfilter #hauntedtiktok #tiktokprank #prankonkids ♬ suara kuntilanak - solehudin1294

Čini ti se da je to nešto što bi moglo preplašiti i odraslu osobu? Da, i nama. Vrlo često na snimkama – koje roditelji objave, naravno – djeca plaču, vrište, panično pokušavajući pobjeći iz prostorije. Nekako isto što bismo napravili i mi, u velikoj većini, da ugledamo duha ili bilo kakvo stravično biće u prostoriji u kojoj se nalazimo. A oni su – djeca.

Čak i ako stavimo po strani činjenicu da se dijete može itekako preplašiti, pa čak i doživjeti trajnu traumu, ostaje činjenica da se dijete može čak i ozlijediti. Posebno ako je mrak, a dijete je, sasvim sigurno, prestravljeno i želi pobjeći. Može udariti glavom, pasti, zaletjeti se u nešto, slomiti nogu, ruku… Čak i ako stavimo po strani činjenicu da se dijete može preplašiti.

@219xstorm #GhostFilter #GhostPrank #GhostPrankOnKids ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

No, nećemo ju staviti po strani. Jer ovakva trauma može biti itekako trajna i ostaviti posljedice. Neobično je vjerovanje da će dijete to „brzo zaboraviti“. Ne, neće, slažu se psiholozi, nego bi ovakva trauma mogla ostaviti posljedice na dijete za cijeli život. Sigurno se i sam(a) možeš sjetiti nekog događaja iz djetinjstva koji i danas pamtiš kao traumatičan. A što ako ti to priušte vlastiti roditelji? Trauma može biti samo još dublja.

Ne želiš, pretpostavljamo, da tvoje dijete doživi svoje roditelje kao nekog tko će ga iznevjeriti samo da bi objavio video na internetu i dobio lajkove, zar ne? Nadamo se da ti ovakvi i slični izazovi neće pasti na pamet, odnosno da u njih nećeš uključivati svoje dijete. Ono što radiš sam(a) sebi, radiš svojom voljom i svjesno. Ali dijete nemoj uključivati.

Jednostavno nije vrijedno toga.

Možda te zanima... Uznemirujući video: Tete u vrtiću su maskama iz horor filma strašile djecu, roditelji šokirani i ogorčeni Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.