Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. travnja 2023.

Dijete se boji mraka? To je normalan strah, ali možeš mu pomoći da brže prođe

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca od tri do pet godina često se suočavaju sa strahom od mraka. Obiteljska psihoterapija i dječja psihologija nude različite metode za njihovo ublažavanje

Ne treba zaboravljati da je većina dječjih strahova određena uzrastom i da s vremenom nestaje sama od sebe, ali upravo od roditelja ovisi da li će te strepnje potrajati duže nego što treba i pretvoriti se u fiksacije. Najvažnije su strpljenje i odnos povjerenja s djetetom.

Evo nekoliko igara koja mogu pomoći mališanima da prevladaju strahove. Igranje uloga koje pomažu djetetu da se oslobodi strepnje i straha od mraka, zatvorenog prostora, nepoznatih situacija. Mališan stječe veće samopouzdanje, postaje sigurniji i nije više toliko stidljiv.

Možda te zanima... Ne, stvarno nije zabavno plašiti dijete samo za pet minuta slave! Roditelji

Igrajte skrivača

Igra skrivača pomaže u savladavanju straha od mraka, samoće, zatvorenog prostora. Unaprijed se dogovarajte gdje je zabranjeno skrivanje. Zatim se gasi svjetlo, ostaje gorjeti samo noćna svjetiljka. Vođa igre (roditelj) obilazi stan i pravi šaljive "prijeteće" primjedbe na račun onih koji se kriju. A oni sjede u mraku i trude se da se nijednim pokretom ili zvukom ne odaju. Poželjno je da u sljedećem krugu vođa igre bude dijete jer mu to pomaže da prevlada strah i neodlučnost. Dobri rezultati postižu kad se odrasli vođa igre "preda" a da pritom nije uspio pronaći sakrivenog mališana.

Igre dramatizacije omogućuje najmlađima da se oslobode strahova koji ih odavno i dugo muče. Dijete igra uloge složenog psihološkog sadržaja - kako pozitivne, tako i negativne. Glumeći junake iz bajki, mališan postaje čas dobri vitez, čas zli čarobnjak. Nakon toga se više neće toliko bojati tog istog zlog čarobnjaka.

Vaš dom pretvorite u kazalište u kojem vaš mezimac može sam ili s vama izmišljati bajke, raditi kostime i glumiti na improviziranoj sceni. Pretvarajte zle junake u dobre, izmišljajte junake, recimo kako je maleni pauk pomogao djevojčici da nađe put do kuće iz guste šume. Najvažnije je da je djetetu interesantno i zabavno. Imajte ipak na umu da nikako ne smijete dijete prisiljavati na igru, ona mora biti dobrovoljno i rado prihvaćena. Koji god način borbe protiv straha odabrati, važno je da ne ostanete ravnodušni prema pritužbama djeteta.

Možda te zanima... Noćna mora i noćni strah: Koje su razlike i kako pomoći djetetu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.