Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 21. veljače 2024.

Dijete ima strah od cijepljenja? Liječnik donosi 4 jednostavna koraka kako da bude manje zastrašujuće

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedan je liječnik osmislio način kako pomoći djeci da prevladaju svoje strahove od cijepljenja. Otkrio je jednostavan plan u četiri koraka koji želi da zdravstveni djelatnici koriste za "svako dijete, svaki put"

Zamislite scenu: mališan sjedi u čekaonici, u rukama drži igračku, a u očima mu se nazire mala doza straha pred odlaskom na cijepljenje. No, tu je jedan doktor koji se trudi učiniti cijeli proces manje zastrašujućim. To je dr. Stefan Friedrichsdorf, specijalist za palijativnu i integrativnu medicinu, koji je osmislio pristup u četiri koraka kako bi pomogao djeci da lakše prevladaju strahove od cijepljenja.

Prema njegovim riječima, ubodi iglom veći izvor boli i nelagode za hospitaliziranu djecu nego traume ili ozljede te da mogu potencijalno uznemiriti djecu za cijeli život. Da bi olakšao tu situaciju, dr. Friedrichsdorf otkrio je četiri jednostavna koraka koji mogu značajno smanjiti stres i nelagodu te učiniti da cijepljenje bude manje zastrašujuće za najmlađe.

Možda te zanima... Video: Zbog genijalnog doktora beba nije pustila suzu tijekom cijepljenja Beba

1. Nanesi kremu za umrtvljivanje, neku koja se može kupiti bez recepta, 30 minuta prije injekcije.

2. Doji bebe ili joj daj dudu varalicu umočenu u šećernu vodu da ih utješiš dok primaju injekciju.

3. Upotrijebi 'ometala', kao što su medvjedići, igračke i slično, kako bi skrenula pozornost s igle.

4. Ne stišći djecu na stol, nego ih drži uspravno u krilu.

On provodi te protokole za svakog pojedinog pedijatrijskog pacijenta. Nada se da će ovaj plan slijediti i drugi, u nastojanju da rutinska medicinska njega bude manje zastrašujuća za najmlađe pacijente.

dijete strah Možda te zanima... Najčešći dječji strahovi od rođenja do osme godine Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.