Vrtić 06. listopada 2021.

Jede li tvoje dijete previše soli? Ovo su znakovi koji to otkrivaju

Foto: Shutterstock : Znakovi koji pokazuju da dijete unosi previše soli u organizam
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Konzumiranje hrane koja sadrži velike količine soli, čak i u najranijoj dobi, može imati dugotrajne negativne učinke na zdravlje.

Jesi li znali da prosječno američko dijete, u dobi od 6 do 18 godina, unese oko 50 posto više soli od preporučene dnevne količine? Čak i ako držiš sol daleko od dohvata djeteta, svejedno u velikim količinama može biti sadržana i u kruhu, tjestenini, raznim narescima, grickalicama i fast foodu.

S druge strane, sol je važna za bezbroj fizioloških funkcija, od prijenosa živčanih impulsa, skupljanja i opuštanja mišićnih vlakana i održavanja odgovarajuće ravnoteže tekućine. Međutim, pretjeran unos soli povezan je s hipertenzijom, velikim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.Prema izvješću objavljenom u časopisu Nutrition, 79 posto djece u dobi od 1 do 3 godine, 87 posto u dobi od 4 do 5 godina i 90 posto u dobi od 6 do 18 godina svakodnevno konzumira previše soli. 

Možda te zanima... 'Dobra' i 'loša' hrana: Kako pomoći djetetu za izgradi zdrav odnos prema hrani, ali i svom tijelu? Vrtić

Kako bi se odredila normalna količina soli koja je potrebna djeci, pedijatar i profesor sa Stanforda, May Loo, kaže da je važno razumjeti i razlikovati razliku između elementa natrija (Na) i soli. "Kuhinjska sol je NaCl, natrijev klorid, koji sadrži 40 posto natrija, dok pakirana hrana obično navodi sadržaj soli kao natrij u mg (miligramima) po obroku", objašnjava dr. Loo. "Stvarni sadržaj soli bio bi 2,5 puta veći od te količine (ako je sadržaj natrija 100 mg, sadržaj soli bio bi 250 mg." Drugim riječima, količina natrija u hrani zapravo se prevodi u dvostruko veću količinu soli.

Naravno, na roditeljima je da djecu nauče zdravim prehrambenim navikama, a stručnjaci kažu da je bolje to učiniti prije nego kasnije. "Njihove sklonosti prema hrani razvijaju se u ranom životu, izbjegavanje soli za stolom i dodavanje dodatne soli u hranu vjerojatno će se nastaviti i u budućnosti", kaže Alison Mitzner, dr. Med., pedijatrica u New Yorku. Preferencije okusa kod djece razvijaju se već u ranim fazama života i zato je bitno da roditelji od najranije dobi ograniče količinu soli kod djece. 

Nisi sigurna da li tvoje dijete pretjeruje sa slanim namirnicama? Stručnjaci otkrivaju najčešće znakove koji ukazuju na pretjeran unos soli te što možeš učiniti kako bi uspješno ograničila unos soli. 

Možda te zanima... Najčešće greške koje roditelji rade u prehrani svoje djece Vrtić

1. Prekomjerna žeđ

Natrij koji je sadržan u soli zadržava vodu, a više natrija u tijelu znači i više vode. Ako primijetiš da je tvoje dijete često žedno, a za to nema opravdanih razloga, poput vrućeg vremena ili treniranja, razmisli o količini soli u djetetovoj prehranu. Uzmi u obzir i hranu koju konzumira u školi, grickalice, pića i prerađenu hranu.

2. Želja za slanom hranom

Sol čini hranu privlačnijom i boljeg okusa pa ne čudi da će dijete prije posegnuti za čipsom nego mrkvom. Ako primijetiš da dijete odbija bilo što sadrži niski udio soli, postepeno ga upoznaj s različitim začinima u kuhinji, poput peršina ili papra koje može dodavati u jelo.

3. Visoki krvni tlak

I djeca mogu imati problema s visokim krvnim tlakom. Osim prehrane s visokim udjelom soli, šansu za obolijevanje imaju i djeca kojima jedan ili oba roditelja pate od visokog krvnog tlaka. Kao i kod odraslih, hipertenzija kod djece je također tiha. To znači da često ne osjete nikakve simptome, a roditelji ne mogu otkriti znakove. Preporučuju se redoviti godišnji pregledi djeteta u dobi od 3 godine nadalje.

4. Tamna boja mokraće

Mnogo je razloga zbog kojih djetetova mokraća može biti tamno žute boje, a jedan od mogućih uzroka je prevelik unos natrijeve soli. Tamna, žuta mokraća s jakim mirisom kod ljudi svih dobnih skupina znak je prevelikog unosa natrija. Ako niste sigurni je li to slučaj kod vašeg djeteta, kod pedijatra možete obaviti analizu urina kako bi provjerili i bili sigurni o čemu je riječ.

5. Debljanje bez unosa slatkiša ili masti

Roditelji često pridaju veliku pažnju slatkišima i mastima jer vjeruju da oni mogu biti uzrok pretilosti kod djece, ali istraživanja su pokazala da debljanje može biti povezano i s povećanim unosom soli. Zato se pored kontrole unosa šećera i masne hrane, roditeljima preporučuje da nadziru i unos natrija kod djece.

6. Roditelji unose previše soli

Potrebno je dodati sol prilikom kuhanja namirnica kao što su meso i povrće, ali nije potrebno redovito konzumirati prerađenu i slanu hranu, jer će to dovesti do toga da će i tvoje dijete htjeti isto. Nauči čitati etikete i oznake prilikom kupovine namirnica i biraj namirnice s malo natrija ili čak bez dodane soli.

djevojčica jede sendvič Možda te zanima... Prave opasnosti previše soli u dječjoj prehrani Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.