Trudnoća Trudnica 19. lipnja 2022.

Stručnjaci upozoravaju: Trudnice koje previše jedu riskiraju razvoj dijabetesa

Foto: Guliver ; prehrana u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nezdrave prehrambene navike i prevelik unos hrane dovode do gestacijskog dijabetesa, tvrde liječnici.

Sigurno ste čuli za izreku "trudnica jede za dvoje" ili za troje ako je riječ o blizancima. No, trebaju li zaista trudnice povećati unos hrane u trudnoći? Liječnici upozoravaju da bi upravo prejedanje moglo dovesti do gestacijskog dijabetesa, prenosi The sun.

Naime, hormoni proizvedeni tijekom trudnoće mogu tijelo učiniti otpornim na inzulin - što znači da razina šećera u krvi ostaje visoka. Ginekolog, dr. Gregory Ohihoin, s nigerijskog Instituta za medicinska istraživanja, upozorava da žene trebaju biti oprezne kad pretpostavljaju da mogu jesti za dvoje.

Objasnio je da žene tijekom trudnoće  mogu iskusiti žudnju za različitom hranom te da će neke od njih također imati povećan apetit. Unatoč tome, tijekom trudnoće trebali biste unositi zdravu i uravnoteženu prehranu te se ne biste trebali zavarati uvjeravanjem da je potrebno ili čak potpuno u redu "jesti za dvoje".

"Neke žene idu do krajnjih granica kada je riječ o prehrani za dvoje, a ponekad i četvero te jedu svakakve, većinom nezdrave stvari. Imaju neobuzdan apetit te jedu bez kontrole. Rezultat takve prehrane je prekomjerna težina. Ova skupina žena ima veći rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa te imaju veći rizik od komplikacija i otežanog poroda", kazao je Ohihoin.

OGTT pretraga Možda te zanima... OGTT pretraga: Što je i kada se radi? Trudnoća
 

Kvaliteta hrane važnija je od količine!

Doktor je objasnio i da je kvaliteta hrane koju jedete puno važnija od količine. "Proteini su najvažniji za vašu bebu jer sadrže aminokiseline koje su gradivni blokovi tijela. Vaše tijelo zahtijeva 20 različitih vrsta aminokiselina. 12 ih proizvodi tijelo (ne-esencijalne aminokiseline). Ostalih osam mora osigurati hrana koju jedete", dodao je.

Dakle, čak i ako inače pazite i imate uravnoteženu prehranu, tijekom trudnoće toj tematici potrebno je posvetiti posebnu pažnju. Gotovo sve trudnice trebaju više bjelančevina, vitamina i minerala kao što su folna kiselina i željezo i nešto više kalorija. Treba promijeniti prehrambene navike, ali nikako ne smijete jesti neumjerene količine hrane.

Ono što svakako treba izbjegavati tijekom trudnoće, a s čime su suglasni gotovo svi liječnici i nutricionisti jesu sushi, alkohol i neke vrste sireva. Različita su mišljenja oko konzumiranja ribe, te svakako ne treba pretjerivati s kofeinom, no zapamtite zlatno pravilo: u svemu umjereno.

trudnica prehrana hrana Možda te zanima... U trudnoći ne jedi za dvoje i ne preskači doručak! Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.