Školarci Slobodne aktivnosti 13. veljače 2018.

Zašto se maskiramo za Fašnik?

Foto: Udruga Praktikum
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vrijeme karnevala najljepši su dani u godini za klince, pa čak i za nas odrasle kada se svi imamo priliku maskirati i preobraziti te na barem jedan dan postati netko drugi

Veljača je mjesec koji nam donosi obilje veselih i sretnih događaja. Osim što se svi vole i iskazuju ljubav na milijun načina povodom Valentinova, tijekom veljače se dešavaju najljepši dani u godini za klince, pa čak i za nas odrasle kada se svi imamo priliku maskirati i preobraziti te na barem jedan dan postati netko drugi. Sama riječ „maskirati“ otkriva da se naravno radi o maškarama odnosno svečanom pred korizmenom razdoblju koje također nazivamo fašnik, poklade, karneval ili mesopust. 

Možda te zanima... Najslađe fotografije maskiranih mališana Vrtić

Korizma je period odricanja, žrtve i čišćenja stoga si u vrijeme karnevala zapravo dajemo oduška prije perioda koji slijedi. Vrijeme fašničkog ludiranja može trajati od nekoliko dana pa čak i do nekoliko tjedana, ali obavezno završava prije blagdana Pepelnice ili Čiste srijede. Nedjelja koja prethodi Pepelnici bezmesna je nedjelja te je upravo to razlog što ovaj običaj u nekim dijelovima Hrvatske nazivamo mesopust ili poklade, a i sama riječ karneval koju najčešće koristimo, potječe od latinskog pojma Carne Vale - zbogom meso!

maska maskenbal Možda te zanima... Jednostavne maske koje možete izraditi kod kuće Vrtić

U različitim dijelovima lijepe naše fašnik se obilježava na specifične načine međutim svima je zajedničko jedno - traži se krivac za sve nedaće iz protekle godine. Krivac je Fašnik, uobičajeno lutka napravljena od slame i starih krpa, kojemu se sudi i koji naravno prihvaća krivicu te ga se na pokladni utorak spaljuje na glavnom trgu. Paljenjem Fašnika i njegovim nestajanjem, u dim odlaze i sve naše brige, nevolje, problemi i ono što nas je mučilo proteklih mjeseci, a slavimo dolazak proljeća i toplijih boljih dana puni pozitive. Nastupa veselje, ples i ulična povorka u šarenim veselim kostimima i maskama uz šaljive pjesme i smijeh. 

 | Author: Udruga Praktikum Foto: Udruga Praktikum

Tradicionalni odlasci po kućama s prijateljima

Ono što mene osobno asocira i podsjeća na ovo razdoblje jest osjećaj veselja iz djetinjstva koji bi me obuzeo kada bih se našminkala, navukla kostim i odjednom se transformirala u drugu osobu. Bila ja Pocahontas, šašavi klaun, vještica ili popularni reper Eminem, totalno bih se uživjela u lik jer kao maškara mogla sam ujedno biti i glumica što također daje posebnu čar ovom razdoblju. Tu su i tradicionalni odlasci po kućama s prijateljima i pjevanje pjesmica nadajući se da ćemo dobiti najfinije čokolade, bombone i pokoju kunu.

I danas se sjećam pjesmica koje smo pjevušili ljudima čim bi nam otvorili vrata:
Danas je fašnik veseli je dan, dajte nam nešto pa idemo van!
Mi smo male maškare dajte nama kunu-dvje!

tata sirena Možda te zanima... Tata u kostimu sirene oduševio virtualni svijet Roditelji

Nakon toga bismo se skrivali i bježali od starijih klinaca po susjedstvu koji su nam uvijek htjeli oduzeti sve novce koje bismo skupili. A to nikako nije dolazilo u obzir. I naravno, krafne! Neizbježne krafne kojih se može pojesti tona, a uvijek su bile najfinije one koje bi napravila moja majka. 

 | Author: Udruga Praktikum Foto: Udruga Praktikum

Iznimno mi je drago što se i danas s jednakim žarom i ljubavlju na našim prostorima njeguje ova tradicija koja potiče djecu i njihove roditelje na smijeh, pozitivu i naravno kreativno izražavanje. Osmisliti originalan kostim uistinu je proces koji traje, a to znam iz razloga jer radim s djecom i njihova mašta je neiscrpan izvor ideja. Svaka nova ideja proizvede novu masku, a možda je i to jedan od razloga zbog kojeg karneval traje više dana. Pa tako i mi svake godine u udruzi Praktikum organiziramo mini fašnik za naše polaznike. Likovnjaci izrađuju maske i uređuju prostor u karnevalskom duhu, na dramskim radionicama pripremaju se predstave pod maskama, a na glazbenim radionicama pjevaju se vesele fašničke pjesme i na kraju sve to začini slasnim krafnama!

Jedva čekam da mi i ove godine na vrata zakucaju i potom zapjevaju maleni pokemoni, Elsa iz Snježnog kraljevstva, Violeta, Batman i tko zna tko još…

Možda te zanima... Krafne na pet načina: Fašničke slastice koje svi vole Školarci

Udruga Praktikum je edukativno zabavni centar za djecu i mlade koji potiče kreativnost. Uz dramske radionice, u prostorima Udruge održavaju se i radionice filma, likovne radionice, radionice pjevanja, glazbene radionice i različiti treninzi i programi pomoći u učenju. Uz edukativno zabavni dio, osmišljava i provodi aktivnosti i projekte podržane iz nacionalnih i EU fondova vezane za zaštitu zdravlja djece i mladih s naglaskom na sve oblike rizičnih ponašanja, promiču cjeloživotno obrazovanje kroz neformalno obrazovanje mladih i jačanje civilnih organizacija.

Autorica: Dragana Matošević
Stručna suradnica za odnose s javnošću u Udruzi Praktikum. Diplomirana novinarka s usmjerenjem odnosi s javnošću i politička komunikacija još na fakultetu, kroz sudjelovanje u raznim Erasmus+ projektima, odlučila se usmjeriti svoju profesiju u smjeru NGO organizacija. Prvi Erasmusov trening “Social media 4 social change” u Mostaru potaknuo ju je da nastavi u tom smjeru te se odlučila za odlazak na još jedan trening “Young leaders managing conflicts” u Veliku Britaniju, a nedugo nakon toga i da potraži lokalno volonterstvo i naiđe na odličnu suradnju s Outward Bound Croatia gdje je pomagala u pripremi i provedbi programa mladi u akciji “Protect and Act” kao i na poslovima odnosa s javnošću. Kroz europsku volontersku službu u udruzi “Public Achievement” u Belfastu (UK) mlade je podučavala novinarstvu po “Civic Youth Work” modelu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.