Školarci Slobodne aktivnosti 06. srpnja 2016.

12 prijedloga kako provesti ljetne praznike

obitelj, bicikl
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji mogu predložiti i organizirati određene aktivnosti, ali važno je dopustiti djetetu da samo donese odluku. Tajna je u ostvarivanju navedenog jest prilagođavanje aktivnosti dječjem rasponu pažnje, sposobnostima i uzrastu. Evo nekoliko prijedloga

1. Savjetujte djetetu da se ograniči na dvije-tri aktivnosti tijekom dana.

2. Predložite mu da napravi popis svojih knjiga ili igračaka, a tako može ponovno otkriti neke zaboravljene igre.

3. Razgovarajte o aktivnostima i pitajte dijete "Što sutra želiš raditi?". Razgovarajte o tome što može, a što ne.

4. Predložite nešto novo, pokazujući interes za njegovo vrijeme, potičete i njega da iskaže interese i planira vrijeme. Primjerice predložite izradu Obiteljskog kolaža. Zajedno s djecom izaberite vama najdraže slike s rođendana, proslava, svakodnevnog života, ukrasite slike, napišite datum o događaju te tako izradite kolaž i ovjekovječite zajednička sjećanja.

5. Organizirajte obiteljska putovanja ili izlete s članovima obitelji (ZOO, lunapark i slično), a ako nemate financijskih sredstava, to mogu biti šetnja gradom, parkom, izlet u prirodu ili odlazak na plažu.

6. Uživajte u godišnjem odmoru i provedite ga igrajući se s djecom- roditelji trebaju dati prednost društvenim igrama s djecom ispred dugih sati gledanja TV programa i igranja kompjuterskih igrica.

7. Osmislite novu igru, priču, pjesmu zajedno ili ispecite i dekorirajte neke nove i neobične kolače.

8. Bavite se obiteljskim hobijem – aktivnosti kao što su primjerice izrađivanje nakita, biciklizam, rolanje odličan su način za kvalitetno provođenje vremena s djecom.

9. Održite u krugu obitelji i prijatelja Olimpijske igre primjerice na plaži, na livadi ili u dvorištu obiteljske kuće. Važno je da djeca izaberu igre te da izrade olimpijske medalje ili pehare (može biti i simbolična nagrada). Upriličite i svečanost proglašenja te proslavite uz roštiljanje.

10. Održite obiteljsko natjecanje u pjevanju, plesanju ili pantomimi. Pobjednik može izabrati, od nekoliko ponuđenih aktivnosti, jednu po svojoj želji za sljedeći dan.

11. Mijenjajte aktivnosti - ako ovaj vikend idete nekamo na put, sljedeći provedite u kući. Nemojte ići na sladoled uvijek na isto mjesto, svaki dan odaberite neku novu aktivnost.

12. Ako pada kiša, posjetite muzej ili kino ili napravite kućnu likovnu radionicu.

I na kraju uvijek pohvalite vaše dijete kada kvalitetno i svrhovito ispuni vrijeme!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.