Vrtić Igre za djecu 17. svibnja 2019.

Bolnica za medvjediće ovog vikenda je na zagrebačkom Ribnjaku

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na zabavan i interaktivan način, posebno osmišljenim radionicama nastoji se djecu upoznati s radom liječnika kako bi se umanjio potencijalni strah djeteta od bijelih kuta. Dođite s mališanima 18. i 19.5. od 9 do 19 sati

U organizaciji dviju studentskih udruga - Studentske sekcije Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) i Europske medicinske studentske asocijacije (EMSA), već više od 10 godina organizira se projekt Bolnica za medvjediće. Navedene udruge djeluju pod okriljem Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Usmjeren prvenstveno djeci predškolske dobi, projekt je pokrenut s ciljem otklanjanja straha od bijelih kuta, koji se kod djece često javlja iz straha od nepoznatog te često neugodnih okolnosti u kojima se dijete nalazi kad se razboli i prvi put susreće s liječnicima i zdravstvenim djelatnicima.  

 | Author: Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

Na zabavan i interaktivan način, posebno osmišljenim radionicama nastoji se djecu upoznati s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječnike ordinacije te postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda, kako bi ih se na taj način pripremilo na situaciju u kojoj će i oni sami biti bolesni i trebati pregled liječnika te na taj način umanjiti potencijalni strah koji bi se pritom mogao javiti. Pritom dijete zauzima ulogu staratelja, koji dovodi svoju plišanu igračku liječniku te ju zajedno kroz igru pregledavaju i liječe. U radionicama sudjeluju studenti medicine svih godina kao i kolege sa Stomatološkog fakulteta i Fakulteta biokemije i farmacije, koji na ovaj način razvijaju svoje komunikacijske vještine i grade kvalitetan odnos između djece i zdravstvenih djelatnika. 

bolnica Možda te zanima... Kako pripremiti dijete za boravak u bolnici? Vrtić

Uz već navedeno, posebna pozornost je usmjerena i edukaciji djece, prvenstveno o zdravlju, dobrim higijenskim navikama, zdravoj prehrani te ljudskom tijelu, čime se od najranije dobi djecu uči o važnosti zdravlja te stvaraju zdrave navike i odgovoran odnos prema vlastitom zdravlju. 

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Radionice se tijekom godine održavaju više puta mjesečno u različitim dječjim vrtićima na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a osim toga Bolnica za medvjediće je i redoviti gost na sajmovima i festivalima posvećenim djeci i zdravlju te jednom godišnje organizira veliki događaj u središtu grada, koji je otvoren za sve zainteresirane roditelje i djecu. 

beba, strah Možda te zanima... Pet najčešćih dječjih strahova Vrtić

U subotu i nedjelju od 9 do 19 sati - ordinacija, čekaonica, kirurška sala, ljekarna i laboratorij za mališane te pregršt radionica

Na Ribnjaku 18. i 19. svibnja 2019., održat će se velika Bolnica za medvjediće, koja će kao i prava bolnica imati svoju ordinaciju, čekaonicu, kiruršku salu te ljekarnu i laboratorij, kako bi zainteresirana djeca mogla proći sve korake u procesu liječenja, a pritom i puno toga naučiti. Osim bolnice koja će oba dana biti otvorena od 9 do 19 h i spremno dočekati sve mališane i njihove bolesne plišance, na Ribnjaku će se tijekom ta dva dana naći još i pregršt radionica, tako da će svatko moći naći nešto za sebe - i djeca, ali i roditelji, bake i djedovi ili bilo tko od odraslih s kime dođu tamo. 

zubar Možda te zanima... Kako pripremiti dijete za prvi odlazak zubaru? Vrtić

Bolnica za medvjediće seli se sa svoje tradicionalne lokacije na Zrinjevcu na Ribnjak ove godine gdje će cilj ostati isti - mališanima dočarati čime se liječnici bave, čemu služi liječnički pribor te koji su sve dijelovi liječnikog pregleda i liječenje ovisno o dijagnozi, a potom i što se točno događa u laboratoriju, kako se obavlja koja laboratorijska pretraga te zašto su bitni lijekovi i kako ih treba pametno koristiti. 

Za dodatnu edukaciju djece, u suradnji s projektom ​Zubić​ studenata Stomatološkog fakulteta te projektom ​Sapunčić​ studenata Farmaceutsko - biokemijskog fakulteta pripremili smo radionice o pravilnom pranju ruku i zuba, čime želimo naglasiti važnost pravilne higijene i zdravih navika od najranije dobi. Osim navedenih, radionice će organizirati i studenti,članovi sekcija Medicinskog fakulteta. Važnost projekta i ove godine prepoznao je naš Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji sponzorira projekt.

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

U nastavku možete naći program dodatnih radionica, koje će se održavati po dogovorenom rasporedu, a sama Bolnica za medvjediće će biti otvorena od 9 do 19 h.

Dodatni program:
Subota 18.5.2019.
10 - 12 Budi jak, vježbaj mozak (Sekcija za neuroznanost)
14 - 16 Mirisnog sapuna šapa puna (Sapunčić)
16-18 Nešto novo ima, zubić se klima (Zubić)
Nedjelja 19.5.2019. 
10 - 12 Sladak kao šećer
16 - 18 Uho, grlo, nos- u čemu je štos (Sekcija za otorinolaringologiju)

Za više informacija posjetite Facebook stranicu Bolnica za medvjediće - Zagreb ili se javite na mail: bolnicazamedvjedice@gmail.com. 

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Možda te zanima... Djeca se u ovoj bolnici na operaciju odvoze u autićima Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.