17. studenoga 2015.

Kako jedu djeca u našim bolnicama?

dijete bolnica prehrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U sklopu projekta Nutritition Day svake godine na isti dan u čitavom svijetu provodi se istraživanje na pedijatrijskim odjelima bolnica, a cilj mu je unapređenje bolničke prehrane i podizanje svjesnosti o važnosti nutritivne podrške, koja u konačnici znači brži oporavak naših najmanjih

U četvrtak 19.11. održat će se Nutrition Day - međunarodni projekt u kojem već 6. godinu za redom sudjeluje i Klaićeva bolnica! Jedinstveno u svijetu, ovo jednodnevno istraživanje se u Klinici za dječje bolesti provodi pod vodstvom dipl.ing. Tene Niseteo, prve i za sada jedine pedijatrijske kliničke dijetetičarke u Hrvatskoj, u suradnji s Odjelom prehrane dječje bolnice, svih njenih bolničkih Odjela i osoblja. 

Ove godine Nutrition Day projektu pridružuju se gotovo sve hrvatske bolnice sa svojim pedijatrijskim odjelima čime će se dobiti uvid u kvalitetu prehrane i nutritivni status djece hospitalizirane u hrvatskim bolnicama. U provedbu istraživanja uključeni su studenti Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Paralelno s epidemijom pretilosti, u kojoj nažalost prednjačimo na službenim ljestvicama, čak i među djecom i adolescentima, postoji još jedna, često zanemarena problematika: pothranjenost i njene posljedice, prvenstveno u hospitalizirane djece!

Cilj ovog istraživanja upravo je unapređenje bolničke prehrane, podizanje svjesnosti o važnosti nutritivne podrške, koja u konačnici znači brži oporavak naših najmanjih!

Ovo istraživanje provodi se svake godine na isti dan u čitavom svijetu, a prikupljeni podaci koriste za unapređenje svjesnosti o važnosti prehrane na čovjekovo zdravlje i brži oporavak od bolesti!

Više info: www.nutritionday.org

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.