Roditelji Sretna mama 21. veljače 2014.

'Djeci u bolnici čitamo priče za laku noć'

Tete pričalice, bolnica Srebrnjak
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Volonterke projekta Pripovjedač/ica priča za laku noć, koji je pokrenula udruga Portić iz Rijeke, svaku večer čitaju slikovnice i priče djeci na odjelima riječke Dječje bolnice Kantrida, a od nedavno i u zagrebačkoj Dječjoj bolnici Srebrnjak

Kako djeci uljepšati dane koje moraju provoditi u bolnici znaju volonteri koji sudjeluju u projektu Pripovjedač/ica priča za laku noć. Ovaj hvalevrijedan projekt pokrenula je Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece Portić 2009. godine na odjelu onkologije u Dječjoj bolnici Kantrida u Rijeci, a kasnije se proširio i na druge odjele gdje se na bolničkom liječenju nalaze bebe u dobi od samo nekoliko mjeseci do tinejdžera do 18 godina. Volonteri svaku večer provode sat vremena s djecom koja su zbog bolesti odvojena od svojih obitelji, čitaju im slikovnice i priče, igraju s njima društvene igre i razgovaraju prije spavanja.

Trenutno imamo oko 90 volontera, od kojih je 70 aktivnih, a svaku večer troje volontera posjećuje djecu na svakom odjelu. Uglavnom su to studenti, ali i ljudi u radnom odnosu, privatni poduzetnici te manji broj umirovljenika. Projekt je dobro prihvaćen od medicinskog osoblja, iako je trebalo vremena da steknu povjerenje i sigurnost u nas “, kaže Ksenija Vičić, predsjednica udruge Portić i objašnjava da je interes zajednice za projekt velik, a podržava se i kontinuitet rada projekta.

Prema evaluacijskim upitnicima koje redovito provodimo s djecom, roditeljima i osobljem u bolnicama, reakcije su pozitivne. Roditelji projekt podržavaju jer vide koliko to pomaže djeci, a djeca ne misle na bolest. Često nas mole da dođemo i na druge odjele, kad njihovo dijete prelazi na drugi odjel“, priča predsjednica udruge Portić.

Volonteri različito provode vrijeme s djecom, najmlađoj djeci čitaju slikovnice i pričaju priče, dok starijoj školskoj djeci od 10, 11, 12 godina čitaju problemske priče koje ih potiču na razmišljanje.

Rituali koje djeca imaju u svojim obiteljima

Kristina Malbaša se projektu priključila u studenom 2012. godine, a zahvaljujući Udruzi Smiješak za sve od ovog mjeseca volontira u zagrebačkoj Dječjoj bolnici Srebrnjak na odjelu za pulmologiju i alergologiju.

Tete pričalice, bolnica Srebrnjak | Author: Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Još kao studentica preddiplomskog studija psihologije u Rijeci tražila sam nešto gdje bih mogla iskoristiti svoje znanje i vještine i nešto čemu bih se mogla posvetiti na duže vrijeme. Vidjela sam obavijest na Filozofskom fakultetu za projekt 'Pripovjedač/ica priča u dječjoj bolnici Kantrida' koji mi se odmah svidio te mi se činio prigodan s obzirom na moju struku. Ove godine preselila sam se u Zagreb i saznala da će se ovdje pokrenuti projekt u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Rado sam se priključila i s novim tetama pričalicama podijelila svoje znanje i iskustvo stečeno u Rijeci“, ispričala je mlada volonterka.

Na odjelu djeci čitamo slikovnice, pričamo priče i eventualno sa starijom djecom igramo društvene igre kako bismo im uljepšali njihovu svakodnevicu u bolnici i poboljšali kvalitetu života za vrijeme liječenja. Na taj način njegujemo rituale koje djeca inače imaju u svojim obiteljima kada odlaze na počinak“, priča Kristina koja je kao i sve tete pričalice prošla edukaciju za volontere.

Prije svakog odlaska u bolnicu informiramo se o dobi djece koja se nalaze na odjelu te u suradnji s djelatnicama dječjeg odjela Gradske knjižnice Zagreb odabiremo slikovnice prikladne za njihovu dob. Svaku večer tri tete pričalice odlaze u bolnicu, svaka s po osam slikovnica tako da djeca uvijek imaju dovoljno velik izbor i uvijek mogu pronaći nešto za sebe. Nastojimo ispuniti njihove želje te ih uvijek pitamo koje slikovnice žele da im donesemo za idući dan“, kaže i dodaje da su dojmovi djece pozitivni.

Kod djece pobuđeno zanimanje za čitanje

Ali ne samo dojmovi djece, nego i njihovih roditelja i osoblja bolnice koje nam je veoma izašlo u susret. Nismo podrška samo djeci, nego ujedno i njihovim roditeljima jer im je to prilika da malo predahnu tih sat vremena, a sviđa im se i to što su tete pričalice kod djece pobudile zanimanje za čitanje“, kaže Kristina i zaključuje:

Vjerujem da smo na ovaj način ukazali i na važnost čitanja te koliko pričanje priče može biti korisno za djecu, čak i kada su u pitanju manja djeca, što roditelji u ovakvim situacijama često zaboravljaju“.

Urednica i novinarka Mirjana Fijolić iz Zagreba pridružila se grupi volontera koji volontiraju u Dječjoj bolnici Srebrnjak u Zagrebu.

Tete pričalice, bolnica Srebrnjak | Author: Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Volontiram na nekoliko projekata. Uglavnom gdje god nađem mogućnosti nekome pomoći. Tako educiram nezaposlene o poslovnim vještinama prodaje i marketinga. Mentor sam mnogim mladim poduzetnicima početnicima, vodim svoj portal za poduzetnike početnike Mojbiz.com. Volontiranje za ovaj projekt započelo je nakon prijave na portalu Volonterskog centra Zagreb. Prijava je online, vrlo jednostavna, važno je samo imati jaku želju i volju, a moja je želja bila pomagati djeci. Nakon prijave sam bila kontaktirana od strane udruge Smiješak za sve. Održali su dvodnevnu edukaciju za nas 50-ak volontera, a u grupi se nalazi i jedan dečko pričalica što je odličan znak da će se i muškarci polako uključivati u projekt“, rekla je Mirjana o razlozima zašto je odlučila uključiti se u ovaj projekt.

Svaku večer volonteri djeci posvećuju sat vremena čiste priče, zabave, društvenih igara. Kada dolazi teta pričalica obavezno se pojavi osmijeh na licu djece. To je prekrasno iskustvo. Dočekaju te velike, znatiželjne okice i svaka tvoja riječ za njih je carstvo igre, ljubavi, nježnosti i topline. Prekrasan osjećaj!“ kaže teta pričalica Mirjana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.