Vrtić Dijete u vrtiću 12. ožujka 2019.

Vrtić iz Zagreba: 'Smjenski rad uveli smo još prije 35 godina zbog potrebe roditelja'

Foto: DV Bajka
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U sklopu projekta 'Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja' vrtići diljem zemlje uveli su ili planiraju uvesti smjenski rad. Razgovarali smo s ravnateljicom zagrebačkog vrtića Bajka koji već 35 godina ima smjenski program

Projekt smjenskog rada vrtića pokrenuli su u veljači 2018. godine Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tada su objasnili kako im je želja prilagoditi rad vrtića tržištu rada s obzirom na to da su prošla vremena kada su svi radili 'od osam do četiri'.

'Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja' - Vrtići za skladniji život, trenutno se provodi na području RH, a cilj ove mjere je osiguravanje kvalitetnih usluga za djecu i obitelj koje podrazumijevaju pružanje usluge produljenog boravka i poslijepodnevnog i/ili smjenskog rada dječjeg vrtića.

"Ovom mjerom želi se pomoći roditeljima u brizi za svoje dijete te omogućiti roditeljima s uzdržavanim članovima, uključenim u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, bolju ravnotežu i usklađivanje obiteljskog i poslovnog života", odgovorili su nam iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Naime, do sada je potpisano 60 ugovora, a 68 vrtića je trenutno u provedbi (od toga 20 vrtića privatnih osnivača te 48 vrtića čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave. Također, do sada je ukupno ugovoreno 295.830.203,43 kuna (od ukupno raspoloživih 300 milijuna kn).

Znaš vrtić koji bi dobro iskoristio 50.000 kn?
Svakom kupovinom Pampersovih pelena doprinosite prikupljanju 100 000 kn koje ćemo raspodijeliti između 3 vrtića koji osmisle najbolje projekte za svoje polaznike. Prijavi svoj vrtić!

Dječji vrtić Bajka već 35 godina jedini u Zagrebu ima smjenski program

"Osobito smo ponosni što jedini u gradu uvažavajući potrebe roditelja imamo smjenski program u kojem djeca mogu boraviti do 21 sat. Redoviti primarni program ostvaruje se jedan tjedan ujutro, a drugi tjedan poslije podne od 11 – 21. sat. Djeca smjenskog programa uključena su u sva važna događanja u vrtiću. Provodi se u dvije mješovite skupine (jaslička i vrtićka)", piše na službenoj stranici dječjeg vrtića Bajka, jedinog zagrebačkog vrtića koji već 35 godina ima smjenski program.

Mi smo razgovarali s Vesnom Hrvoj, ravnateljicom vrtića Bajka, koja nam je objasnila kako funkcionira rad u dvije smjene

 | Author: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

'Smjenski program najviše odgovara roditeljima (posebno samohranim) koji rade u smjenama, a najviše u uslužnim djelatnostima'

"Smjenski program uveli smo 1983. godine jer je u okruženju vrtića bilo nekoliko organizacija koje su radile u smjenama (ZET, Rade Končar, Nikola Tesla…) pa je to bila potreba roditelja. Tada su postojale tri skupine djece. Danas radimo sa dvije mješovite skupine djece (mješovita jaslička skupina djece od prve do treće godine i mješovita vrtićka skupina djece od 3 godine pa do polaska u školu). U tim skupinama nalaze se djeca sa šireg područja grada", rekla je ravnateljica.

Objasnila je kako skupine rade u tjednom cik-caku, odnosno jedan tjedan su skupine ujutro kao i sve ostale skupine, a drugi tjedan djeca dolaze od 11 – 21 sat. "Takav tjedni cik-cak odgovara roditeljima (posebno samohranim) koji rade u smjenama, najviše u uslužnim djelatnostima (pošte, banke, trgovine, škole, bolnice i sl.)."

 | Author: DV Bajka Foto: DV Bajka

'Djeca se brzo naviknu na takav rad te funkcioniraju kao i ostala djeca'

Kako kaže ravnateljica, u svakoj skupini rade po dva odgajatelja, čije je radno vrijeme prilagođeno takvom obliku rada, a organizacija takvih skupina jest zahtjevnija od ostalih"Potrebno je organizirati i pripremu i serviranje večere, pomaknuti rad osoblja u kuhinji zbog kasnijeg ručka, organizirati rad spremačica, a najzahtjevnije je organizirati rad odgajatelja u uvjetima bolovanja, i drugih dana izostanaka, jer tada nije moguće ubacivati druge odgajatelje u popodnevnu smjenu."

Na pitanje koliko djece pohađa dvosmjenski program i kako djeca funkcioniraju u takvim skupinama, ravnateljica je odgovorila kako se trenutno u programu nalazi 50-ak djece u obje skupine, što je standardni broj u tim skupinama već godinama te dodala kako se djeca na takav rad brzo naviknu i funkcioniraju kao i sva ostala djeca. "Boravak u smjenskim skupinama nema nikakve prednosti za djecu jer se provodi uobičajeni kurikulum, osim ljeti kad djeca u popodnevnim satima imaju cijelo igralište na raspolaganju", rekla je ravnateljica Hrvoj. 

Prijavi vrtić i digni prstić za svoj vrtić!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • prigovaralo

    Roditeljima koji rade u smjenama jedna vrtić na cijeli grad ne znači baš puno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.