Vrtić Dijete u vrtiću 29. svibnja 2018.

Tajni vrt: Ostvarenje snova za odgojiteljicu i mamu Antoniju

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razgovarali smo s mladom 31-godišnjom Antonijom Krčelić koja otvara obrt za obiteljsko čuvanje djece 'Tajni vrt', a sve uz pomoć crowfunding kampanje

Mlada odgojiteljica Antonija Krčelić, mama blizanki Iskre i Lote, odlučila je krenuti u avanturu života i ostvariti svoje snove. Uz klasično obrazovanje, diplomirana je i waldorfska odgojiteljica, a kako se tome želi u potpunosti posvetiti i napredovati u odlučila je otvoriti obrt za obiteljsko čuvanje djece "Tajni vrt", te je također pod tim imenom osnovala udrugu.

Sve to odlučila je napraviti crowfunding kampanjom "Tajni vrt". Razgovarali smo sa simpatičnom Antonijom o tome kako izgledaju njezini posljednji mjeseci i kako se osjeća sada kad je kampanja pri kraju.

Možda te zanima... Dragi roditelji, mislite da se odgajatelji na poslu 'samo igraju'? Vrtić

Nakon rođenja blizanki dobila je novu snagu

Obiteljski obrt za čuvanje djece "Tajni vrt" koji će raditi prema načelima waldorfske pedagogije odlučila je otvoriti u Zaprešiću, prema zakonu može primiti maksimalno 12-ero djece, a moraju biti zadovoljeni svi tehnički uvjeti. S Antonijom će raditi još jedna odgojiteljica, a otvaranje se očekuje na jesen. S velikim entuzijazmom pričala nam je o svom obrazovanju i petogodišnjem iskustvu u vrtićima, ali i objasnila da je za otvaranje ovakvog obrta potrebno tri do šest mjeseci. Bez obzira kolika je zainteresiranost roditelja, broj djece je ograničen i ne smije se širiti. Vezano uz tehničke uvjete razlike između obrta i vrtića su u stropovima koji ne moraju biti jako visoki, nisu obavezni maleni umivaonici i catering hrane je obavezan.

jaslice vrtić dijete Možda te zanima... Savjet odgojiteljice: Prvi put u vrtiću, prvi put u jaslicama Vrtić

Što ju je ponukalo da krene u crowfunding kampanju "Tajni vrt"? Nakon rođenja djevojčica koje danas imaju dvije godine i sedam mjeseci dobila je novu snagu. Sudjelovati u takvoj kampanji izuzetno je zahtjevno i radila je čak 14 sati dnevno, kampanju je pripremala tri mjeseca, a već na samom početku uspjela je sakupiti 30 posto iznosa. Kako naglašava Antonija izuzetno je važna podrška obitelji, prijatelja i poznanika te društvenih mreža. U ovo kampanji Antoniji pomoć nije došla samo kroz novac, ljudi oko nje pomogli su na različite načine, dobila je pomoć oko prostora. Nada se da će u budućnosti otvoriti i svoj vrtić. 

Možda te zanima... Danski odgoj djece: 12 savjeta za sretno igranje Vrtić

Uz otvaranje obrta odlučila je sa svojim kolegama otvoriti i udrugu "Tajni vrt" koja će djelovati u Zagrebu, a u njoj će postojati različiti programi za djecu i roditelje. Kraći programi, edukacija za roditelje, radionice i festivali - sve to bit će dio ponude, a u udruzi "Tajni vrt" radit će šestero ljudi.

Možda te zanima... Waldorfski pedagog: 'Škola nije jedini parametar uspjeha' Školarci

Obožava waldorfsku pedagogiju

Mlada i entuzijastična Antonija svoju profesiju počela je obožavati kad je bila dadilja, što je presudilo i kod upisa na fakultet, a poslije fakulteta upisala je studij za Waldorfskog odgojitelja. Potpuno je zaljubljena u alternativnu pedagogiju jer: "To nije samo pedagogija koja se treba provesti, odgojitelj potpuno napreduje kao osoba. Waldorfska pedagogija ulazi u samu bit odgajatelja i pogleda na djecu", objasnila nam je Antonija.

Idealne aktivnosti za bolji razvoj male djece

"U waldorfskoj pedagogiji se u predškolskoj dobi izgrađuje fizičko tijelo; kroz volju i rad. Na primjer, petkom se čiste igračke, koristi se vosak (izuzetno ga je teško modelirati), potrebno je puno volje, snage, ali time se radi na fizičkom tijelu. Sve to da bi dijete bilo spremno za razdoblje kada će morati puno više koristiti intelektualne sposobnosti, sve ovo je jako važno prije škole", objasnila je dalje Antonija.

Ova mlada žena planira daljnje školovanje i širenje posla, a djeci u "Tajnom vrtu" pružit će radostan boravak u kolektivu i razvoj kreativnosti, individualnosti i samopouzdanja. Njezina kampanja traje još nekoliko dana, a sve o tome možete pročitati na stranici "Tajni vrt".

Možda te zanima... Jesper Juul: 'Djeci ne treba samo postavljati zahtjeve ili odgovarati na njihove' Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.