Vrtić Dijete u vrtiću 21. ožujka 2019.

Nedostatak mjesta i smjenski rad najveći su problemi vrtića u Hrvatskoj

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Suradnja brojnih udruga, lokalnih zajednica i struke pokazala je da se upravo u predškolskom odgoju i obrazovanju mogu postići pozitivni pomaci i da je nužno njegovati tu suradnju. Svima nama je najvažnija dobrobit djece', rekla je Marija Šinković Bečić iz Udruge Vrtić za sve, s kojom smo razgovarali o problemima vrtića

Nedostatak mjesta, smjenski rad i bolji uvjeti samo su neki od najčešćih problema s kojima se susreću vrtići u Hrvatskoj. O ovim aktualnim temama razgovarali smo s Marijom Šinković Bečić iz Udruge Vrtić za sve, ali i poslali upit Ministarstvu za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku koje trenutno provodi dvije važne mjere vezane uz sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja

Znaš vrtić koji bi dobro iskoristio 50.000 kn?
Svakom kupovinom Pampersovih pelena doprinosite prikupljanju 100 000 kn koje ćemo raspodijeliti između 3 vrtića koji osmisle najbolje projekte za svoje polaznike. Prijavi svoj vrtić!

Intenzivno se radi na poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima

Kako su nam odgovorili iz Ministarstva, jedna od mjera demografske revitalizacije RH koja se trenutno provodi, je osiguranje institucijskog zbrinjavanja sve djece predškolske dobi na područjima jedinica lokalne i područne samouprave. "Ta mjera provodi se kroz sufinanciranje radova i usluga (izgradnja/dogradnja, sanacija, rekonstrukcija, adaptacija i sl.) za projekte ulaganja u objekte dječjih vrtića temeljem Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima. Ovaj Program koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne razine i predstavlja podršku jačanju socijalne kohezije i promicanju održivog razvoja u lokalnim sredinama", piše u objašnjenju.

Duži rad vrtića, fleksibilno radno vrijeme: Što trebaju zaposleni roditelji?

Druga važna mjera, provodi se kroz trajni Poziv 'Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja' - Vrtići za skladniji život. "Svrha ovog Poziva je osiguravanje kvalitetnih usluga za djecu i obitelj, a koje podrazumijevaju pružanje usluge produljenog boravka i poslijepodnevnog i/ili smjenskog rada dječjeg vrtića", a kako su objasnili, ovom mjerom želi se pomoći roditeljima u brizi za svoje dijete te omogućiti roditeljima s uzdržavanim članovima, uključenim u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, bolju ravnotežu i usklađivanje obiteljskog i poslovnog života. "Kroz ovu mjeru svi dječji vrtići i/ili jedinice lokalne samouprave, osnivači dječjih vrtića, mogu povećati upisne kvote djece predškolskog uzrasta ukoliko, naravno, takvom prijavom apliciraju na Poziv."

Možda te zanima... Vrtić iz Zagreba: 'Smjenski rad uveli smo još prije 35 godina zbog potrebe roditelja' Vrtić

'Trebalo bi senzibilizirati poslodavce da pruže dodatnu podršku zaposlenim roditeljima'

O smjenskom radu vrtića već smo pisali, naime, u sklopu spomenutog projekta vrtići diljem zemlje uveli su ili planiraju uvesti smjenski rad - do danas je potpisano 60 ugovora, a 68 vrtića je trenutno u provedbi (od toga 20 vrtića privatnih osnivača te 48 vrtića čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave. Također, do sada je ukupno ugovoreno 295.830.203,43 kuna (od ukupno raspoloživih 300 milijuna kn).

Marija Šinković Bečić | Author: Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL Marija Šinković Bečić iz Udruge Vrtić za sve

Iako se smjenski rad vrtića pokazao kao dobar prijedlog i praksa u onim situacijama kada je to uistinu potrebno roditeljima koji rade u dvije smjene, stručna savjetnica Udruge vrtić za sve, Marija Šinković Bečić mišljenja je da djeca, što je više moguće budu s roditeljima te da vrtići nikako ne bi trebali biti mjesta gdje će djeca boraviti duže od redovnog radnog vremena roditelja. Umjesto toga, ona ističe kako bi trebalo senzibilizirati poslodavce da pruže dodatnu podršku zaposlenim roditeljima:

"To su mala djeca kojoj je prisutnost roditelja važnija od bilo čega. Stoga bi trebalo i senzibilizirati poslodavce da pruže dodatnu podršku zaposlenim roditeljima kako bi im se omogućilo da što više vremena provode sa svojom djecom. Jer vrtići su u konačnici, odgojno-obrazovne ustanove s planom i programom i nije dobro tretirati ih samo kao "čuvališta" djece."

'Dječji vrtić nije čuvalište, a odgojiteljice nisu tete'

Dodala je kako je važno napomenuti da se situacija u predškolskom odgoju i obrazovanju od 2010. godine znatno poboljšala te da vjeruje da će se takav pozitivan trend nastaviti. "Suradnja brojnih udruga, lokalnih zajednica i struke pokazala je da se upravo u predškolskom odgoju i obrazovanju mogu postići pozitivni pomaci i da je nužno njegovati tu suradnju. Svima nama je najvažnija dobrobit djece", zaključila je stručna savjetnica Udruge vrtić za sve. 

'Ako dijete nije primljeno u gradski vrtić - privatni vrtići su svakako dobra alternativa'

Još jedan od uvijek aktualnih problema svakako je nedostatak vrtića, odnosno pitanje 'Što napraviti ako dijete nije primljeno u vrtić?' Jesu li privatni vrtići dobra alternativa?

"Zadnjih par godina znatno je poboljšano stanje primanje djece u vrtiće, ali ako dijete nije primljeno u gradski vrtić - privatni vrtići su svakako dobra alternativa. Stručnost kadrova je na razini, a i sve je više vrtića koji pružaju vrlo kvalitetan odgojno obrazovni sadržaj te pružaju dobru potporu razvoju djeteta sukladno njegovoj dobi", govori Marija Šinković Bečić iz Udruge Vrtić za sve.

Možda te zanima... Roditelji o vrtiću: 'Dvije tete na toliki broj djece, to nije humano' Vrtić

Ona objašnjava kako privatni vrtić kao alternativa može u potpunosti ispuniti roditeljska očekivanja, ne samo ako ne dobiju mjesto u gradskom vrtiću, nego i ako žele da njihovo dijete bude dio manje odgojne skupine. "Naime prosječan broj djece u odgojnim skupinama u privatnim vrtićima je dvanaestero djece. Upravo manje skupine dobar su početak za uključivanje djeteta u predškolski odgoj jer odgajatelji se mogu lakše i više posvetiti svakom djetetu pojedinačno."

Raznovrsnost programa privatnih vrtića također može pomoći djetetu i roditelju da preispitaju djetetove afinitete i vještine te iste razvijaju u sklopu kreativnih ili sportskih radionica. "U svakom slučaju, ako vaše dijete nije dobilo mjesto u gradskom vrtiću, ne gubite nadu i ne budite tužni, jer postoji veliki broj privatnih vrtića koji će vašem djetetu pružiti kvalitetan odgoj, obrazovanje i puno ljubavi."

Prijavi vrtić i digni prstić za svoj vrtić!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.