Vrtić Dijete u vrtiću 27. ožujka 2019.

Roditelji o vrtiću: 'Dvije tete na toliki broj djece, to nije humano'

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Provjerili smo koliko su roditelji zadovoljni vrtićima, što im nedostaje, koje zamjerke imaju i što bi po njima trebao izgledati savršeni vrtić

Još i danas se sjećam tog dana kao da je jučer bio, kada sam svoje jednogodišnje dijete prvi put "ostavila" u jaslicama. Dok sam zatvarala vrata sobe, čula sam samo njegov plač. Čim sam zatvorila ta vrata, suze su mi samo počele teći. I tekle su pola sata bez prestanka, a u glavi su mi se samo množila pitanja: Jesam li morala to napraviti, kako će on bez mene, hoće li se ikada naviknuti. Čak sam dolazila u napast da se vratim u sobu, uzmem ga u zagrljaj i odjurimo vani i više se nikada ne vratimo... Srce mi je pucalo. Ali pribrala sam se, 'opalila sebi dva šamara' i rekla: "Sve će biti dobro, drugog izbora nemam". Popodne sam došla po njega, zatrčao se u moj zagrljaj. Pitala sam tete kako je bilo, koliko dugo je plakao? "Brzo se smirio, dobro je sve bilo", rekle su mi. Već mi je bilo lakše, pao mi je kamen sa srca.

djeca, jaslice, vrtić Možda te zanima... Jesu li jaslice nužno zlo? Vrtić

I tako su prolazili dani, jedan za drugim... Moj dječačić je sve manje i manje plakao i s osmjehom je odlazio u vrtić. Kako njemu, tako se i meni vratio osmijeh na lice. Sretan je on, sretna sam i ja. Kada su me pitali kako mu je, rekla bih super i nisam lagala. Da mi fali druženje s njim, naravno da fali, ali znam da je u dobrim rukama. Igra se, stvara prijateljstva, "uči", čak je i prohodao u jaslicama... Često znam, nakon dvije godine što je u jaslicama, u šali reći, sva sreća da ide u vrtić jer po nama ne bi pola toga znao (u svakoj šali ima pola istine). I da, tete odgajaju moje dijete i prezadovoljna sam kako to rade. To je moje iskustvo i srećom pozitivno je. Naravno ima tu mana, a najveća je previše djece na dvije tete što je teško i tetama i djeci. 

Znaš vrtić koji bi dobro iskoristio 50.000 kn?
Svakom kupovinom Pampersovih pelena doprinosite prikupljanju 100 000 kn koje ćemo raspodijeliti između 3 vrtića koji osmisle najbolje projekte za svoje polaznike. Prijavi svoj vrtić!

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Odlučili smo provjeriti koliko su roditelji zadovoljni vrtićima, što im nedostaje, koje zamjerke imaju i kako bi po njima trebao izgledati savršeni vrtić.

Mama jedne dvogodišnjakinje iz Zagreba kaže kako je najveći nedostatak manjak teta u vrtići.  "Moje dijete trenutno pohađa jasličku grupu i ima divne tete koje jako dobro pokrivaju sve nedostatke vrtića. Ipak kad se zagrebe po površini, nedostataka naravno ima. Smatram da je najveći nedostatak, manjak teta u vrtiću. Dvije tete na toliki broj djece, s tim da je svaka u jednoj smjeni, to nikako nije humano prema tetama, a ni prema djeci." Mama je istaknula kako je što se tiče informatizacije vrtića kao da je vrijeme stalo. "Živimo u 21 stoljeću, informacije su dostupne na svakom koraku, društvene mreže su dio svakodnevnog života, postoji hrpa aplikacija za vrtiće,  a hrvatskoj u vrtićima kao da je vrijeme stalo. Jedna web stranica koja se ažurira svake prijestupne. Razmjena informacija između roditelja I vrtića je jako, jako slaba, tu ne mislim na tete I roditelje." Savršeni vrtić bi po njoj trebao osim više od dvije tete po grupi što smatra rješenjem 80 posto problema i "bolju komunikaciju s roditeljima, brži protok informacije ta edukacije za roditelje o temama koje ih najviše zanimaju"

Možda te zanima... Roditeljima je važno znati jesu li djeca jela i ima li nasilja u vrtiću Vrtić

Tata Josip iz Zagreba smatra da vrtićima nedostaje više planskog rada s djecom, rada na njihovom napretku i konstruktivnije pripreme za školu. Kaže: "Vrtićki edukativni program je nedovoljno konstruktivan". Na pitanje što bi trebao imati savršeni vrtić, kaže: "Razvijene edukativne programe na europskoj razini koji prate djecu od jaslica do škole, kreativne zabavne programe, više posjeta u predškolskoj dobi – izleta, kazališta, muzeja, kina, motivirane tete, maksimalnu sigurnost tijekom boravka u vrtiću, raznovrsnu i kvalitetnu prehranu". 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako u Zagrebu, tako i u Splitu najveći problem je manjak teta. Ana iz Splita kaže: "Previše djece na jednog odgojitelja. Treba promijeniti standard maksimalno 5 djece na odraslog (odgojitelja), odnosno maksimalno 3 jasličara na jednog odgojitelja". Osim toga kaže: "Jasličare treba voditi van sobe i smjestiti po tom pitanju u adekvatni prostor, svaki vrtić treba imati sportski program kao obavezan dio dana, pokret je djetetu važniji nego bilo koja intelektualna aktivnost".

vrtić Možda te zanima... Imate li povjerenja u 'tete' iz vrtića? Vrtić

Na pitanje za savršeni vrtić Ana je puna ideja. "Svaka soba bi trebala biti neka svoja 'priča' (vatrogasna stanica, bolnica, trgovina, kazalište, policijska post...trebalo bi zaposliti više odgojitelja i uvijek bi trebale biti (po današnjim standardima) dvije odgajateljice u grupi.  Organizirala bih suradnje s vanjskim institucijama (muzeji), zabranila bi da kazalište ulazi u vrtić, samo da vrtić ide u kazalište, uvela obavezno klavir u svaku grupu i educirala odgajatelje. Jednom mjesečno dovodila profesionalnog slikara da radi s djecom. Roditelji bi morali dolaziti na informativne sastanke jednom mjesečno. Svaki vrtić bi trebao imati povrtnjak, voćnjak o kojem bi se brinula djeca (uz pomoć) i najvažnije vanjski prostor za igru koji pripada tom objektu..siguran i osmišljen"

Dragi roditelju, mislite da se odgajatelji na poslu 'samo igraju'?

"Velika većina odgojiteljica je nekompetentna u smislu pedagoškog dijela, jako neljubazne, nekulturne, nervozne I nemaju takta s djecom a ni s roditeljima. Trenutne tete mog djeteta su jako dobre I vrlo sam zadovoljna. Sa starijim djetetom je također bio problem što su im svake godine mijenjali tete", požalila se Maja iz Velike Gorice. Nije ni hranom zadovoljna, kaže da je izrazito loša, često se jede tjestenina i  čokoladni namazi kao i pahuljice prepune šećera.  "Kvalitetnu prehranu, ali zaista kvalitetnu, ne u smislu njihovog brojanja kalorija nego kvalitetne namirnice. Odgojiteljice koje osim formalnog obrazovanja imaju i nježnosti u sebi, da ne rade razliku među djecom (draža i manje draga). Kvalitetno vodstvo, a ne politički podobno", tako bi trebao izgledati savršeni vrtić po Maji. 

Prijavi vrtić i digni prstić za svoj vrtić!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Marina_DP

    Dječji vrtić Dobri Split opisuje samo jedna riječ: ljubav. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.