Vrtić 19. rujna 2023.

Ako izgubiš dijete na javnom mjestu, ova bi ti ideja s TikToka mogla itekako pomoći

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Naravno da ćeš uvijek dati sve od sebe da ti se ne dogodi da ikad izgubiš dijete na javnom mjestu, jer je to nešto čega se svaki roditelj boji. No, to se, ipak, događa…

Izgubiti dijete na javnom mjestu, u gužvi, u shopping centru, na prometnom trgu ili bilo gdje, noćna je mora svakog roditelja. I možeš paziti da se to ne dogodi, strepjeti od tog, poduzeti sve mjere da se to ne dogodi, ali statistika kaže da se to – ipak može dogoditi svakom.

Možda te zanima... Kako naučiti svoju djecu što trebaju napraviti ako se izgube Vrtić

Sve u svemu, umjesto da razbijaš glavu time što bi se moglo dogoditi, da smišljaš razne scenarije koji ti neće pomoći, nego odmoći, možda je bolje da se posvetiš planiraju što ako se takva situacija i tvoja noćna mora ostvari. Naravno, kako ćeš postupiti uvelike ovisi o dobi djeteta, kao i što je važno napraviti prije da si olakšaš ako se to i dogodi.

Od najranije dobi, kad to uopće ima smisla, važno je dijete naučiti da zna svoje ime i prezime, ime roditelja, te da se obrati nekom – po mogućnosti čuvaru u shopping centru. Nešto kasnije dobro je pokušati dijete naučiti da zapamti brojeve telefona oba roditelja ili barem jednog. To su stvari koje mogu pomoći u takvim situacijama.

No, kad su klinci još premali, nema puno koristi od takvih uputa. Znaš onako kad gledaš neku haljinu, dijete je pored tebe, a već iduću sekundu nema ga nigdje na vidiku i ti si u panici. One najmanje nemoguće je vidjeti između svih onih stalaka s odjećom, pa je potraga još teža.

E, pa jedna mama je na TikToku objavila video s trikom koji bi mogao pomoći upravo u takvim situacijama. Mama blogerica Jess Martini objavila je prije nekog vremena video koji je otad pomogao roditeljima u takvim situacijama. Trik je vrlo jednostavan, a zapravo vrlo učinkovit.

@jesmartini PSA that I feel can save kids and I’ve used- if your child goes missing in public #momsoftiktok #PSA #nojudgement #fyp #4up #besafe #parentsoftiktok ♬ original sound - Jess martini

Ona kaže ovako: „Nemojte početi tražiti dijete u tišini, niti samo zazivati djetetovo ime. Budite pribrani i jasno i glasno počnite govoriti. Recite da je dijete nestalo, dajte kratki opis i ponavljajte to. Na taj način će svi biti na oprezu i svi će obraćati pažnju na takvo dijete, čime će se smanjiti mogućnost da dijete pobjegne dalje.“

Sasvim logično, zar ne?! Dobro je ovo imati na umu, pa ako se slučajno dogodi, pokušati se pribrati i napraviti točno tako.

Možda te zanima... Izgubljeni u prijevodu: Što roditelji kažu, a što djeca čuju? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.