Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 20. srpnja 2023.

Još uvijek ne zna ispuhati nos? Ovi bi mu trikovi kroz igru mogli pomoći kako da nauči

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S dvije-tri godine većina djece mogla bi naučiti puhati nos, no nekima to ne uspije ni do škole. Donosimo ti trikove kako kroz igru pomoći djetetu da ovlada ovom važnom vještinom

​U teoriji to zvuči jednostavno, ali je li to stvarno tako u praksi? Za dojenčad koja, naravno, ne može surađivati, uvijek možeš uzeti pumpicu za izdvajanje sekreta i uz nju ćeš dobiti upute za upotrebu. Kada ju poželiš izbaciti iz upotrebe jer je dijete dovoljno veliko da samo ispuše nos, moraš naučiti dijete kako da to napravi.

S dvije-tri godine većina djece mogla bi naučiti ispuhati nos, no pitanje je koliko je vaše dijete zainteresirano i spremno za tu lekciju. Neki je ne svladaju čak ni do polaska u školu pa i dulje, iako je jaslička i vrtićka dob pogodna za učenje, jer djeca tada vole imitirati odrasle.

beba nos Možda te zanima... Kako očistiti bebin začepljen nosić? Beba

Donosimo ti tri savjeta pedijatra Dana Levyja koji će ti pomoći da naučiš svoje dijete kako ispuhati nos. 

1. Puhanje kroz usta

Ako tvoje dijete još ne zna puhati, čak ni kroz usta, najprije ga naučite gasiti svjećice i raditi mjehuriće od sapunice. To ne bi trebao biti problem, jer sva djeca uživaju u tim aktivnostima. Možeš isprobati i ovu igru: na stol stavi komadiće papira ili vate i traži dijete da ih otpuše sa stola pa to poprati odobravanjem. Kad savlada puhanje kroz usta, možeš priječi i na puhanje kroz nos. I tu možeš isprobati igru s vaticom. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

2. Udahni, izdahni

Tvom bi djetetu moglo pomoći da prvo nauči svjesno udahnuti kroz nos, a tu će radnju lakše primijetiti ako zatvori jednu nosnicu. Da bi naučilo svjesno izdahnuti, dodatna pomoć može biti ogledalo ispod nosa koje će se zamagliti, ili papirnata maramica koja će se pomaknuti kada puhne kroz nos. Važno je naučiti dijete da puše nježno, jer bi snažnim puhanjem sluz iz nosa samo potjeralo dublje u sinuse.

3. Vlastite maramice

Kako bi motivirala dijete na korištenje maramica za nos, daj mu paketić koji će biti samo njegov. Možeš kupiti i šarene dječje papirnate maramice s motivima superheroja i drugih likova iz crtića. Također nauči dijete da upotrebljenu maramicu baci u smeće i da nakon puhanja nosa opere ruke.

beba mama Možda te zanima... Što kad beba ne može disati zbog začepljenog nosa? Beba

Budući da se radi o zaista vrijednoj vještini, možeš probati i s ovim trikovima: 

  • Za mlađu djecu možeš iskoristiti plišane igračke. Pokaži im kako medo i njegovi prijatelji ispuhuju nos. Kako udahnu kroz usta, brojeći do tri, a zatim puhnu kroz nos. Za nekoliko dana možda ćeš doživjeti to da se dijete kreće po stanu s maramicom i broji: "1, 2, 3... i puhni!". Uvijek ga pohvali i za najmanji sadržaj koji možeš naći u rupčiću.
  • Možeš dijete naučiti kako ispuhati nos i kroz igru. Isprva neka napuhne obraze i ispušta zrak kroz usta. Neka ponovi to nekoliko puta. Zatim mu predloži malo drugačiju igru- ispuštanje zraka, ali ovaj put bez usta.
  • Možeš cijelu situaciju napraviti još zabavnijom za svoje dijete. Možete zajedno 'svirati' nosom. Prvo mu pokaži kako tvoj nos može svirati, zatim reci djetetu da ono malo 'zasvira' svojim nosićem.
Možda te zanima... Savjeti liječnika iz Klaićeve: Kako se riješiti kašlja i pomoći djetetu sa začepljenim nosom? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.