Trudnoća 17. rujna 2024.

Ženski mozak tijekom trudnoće se doslovno reorganizira - dokazano je snimkama

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znamo da se u trudnoći puno toga mijenja i da se tijelo priprema za brojne promjene koje očekuju ženu koja će postati majka. Znamo i da se mozak mijenja, a sad za to postoje čvrsti dokazi.

Ljudsko je tijelo čudo, a to se čudo možda najviše očituje i najbolje „vidi“ u stvaranju novog života. Svaka žena koja je rodila potvrdit će da je njeno tijelo, baš svaki dio njenog tijela, prošao kroz razne promjene i prilagodbe, neke koje nije mogla niti zamisliti.

Ponekad u šali svi spomenemo i da se mozak itekako promijeni tijekom trudnoće. uglavnom su to šale vezane uz zaboravljanje i slično, ali činjenica je da se i mozak na svoj način mijenja i priprema za majčinstvo. A sad za to postoji i čvrsti dokaz.

Možda te zanima... Kada započinju trudničke žudnje za određenom hranom i koji im je uzrok? Trudnoća

Naime, tijekom novog istraživanja znanstvenici su napravili snimke mozga magnetnom rezonancom kod 38-godišnje žene tijekom njene prve trudnoće. Snimke su pokazale da je trudnoća uzrokovala opsežno restrukturiranje njezina mozga, a dokazi ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Neuroscience.

Kao dio studije, neuroznanstvenica i prva majka Elizabeth Chrastil odradila je 26 skeniranja magnetskom rezonancom (MRI). Prva je snimljena tri tjedna prije nego što je zatrudnjela putem in vitro oplodnje, a posljednja je snimljena dvije godine nakon poroda, prema studiji.

Neke of fotografija možeš vidjeti ovdje

Naime, mozak se sastoji od dvije vrste materijala — sive i bijele tvari. Kada su istraživači pogledali njene MRI snimke, neke od promjena koje su primijetili bile su smanjenje sive tvari - ili naborani krajnji vanjski sloj mozga.

Još jedna promjena bila je povećanje bijele tvari — koja se nalazi dublje u mozgu i u biti je mreža živčanih vlakana koja dijelovima mozga omogućuju međusobnu komunikaciju.

Kad su uspoređivali sve snimke, istraživači su primijetili da su se mnoge promjene vratile na početnu vrijednost nakon poroda, dok su neke, poput kortikalnog volumena i debljine, ostale promijenjene i u godinama nakon poroda.

Znanstvenici su i ranije snimili slike ženskog mozga prije i nakon trudnoće, koje su služile kao najjači dokaz do sada da ljudski mozak prolazi kroz razne neuralne promjene tijekom trudnoće, pojasnila je Laura Pritschet, glavna autorica studije. Ali istraživanja o trudnoći često se zanemaruju u znanstvenoj zajednici, a kao rezultat toga, neuroanatomske promjene koje se događaju tijekom trudnoće su "gotovo nepoznate".

Nedavno objavljeni nalazi istraživanja pružili su uvid u "duboke hormonalne i fiziološke promjene" koje se događaju u trudnoći i kako one utječu na žene koje zatrudne.

Inače, tijekom trudnoće tijelo buduće majke prolazi kroz brojne fizičke promjene kako bi pružili podršku razvoju fetusa, a to su, na primjer, povećani volumen plazme, veća brzina metabolizma i potrebna količina kisika. Većina tih promjena izazvana je povećanom proizvodnjom određenih hormona - uključujući estrogen i progesteron - koji, čini se, također potiču i ovo „preoblikovanje" središnjeg živčanog sustava, što su istraživači primijetili u svojoj studiji.

Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti shvatio stupanj do kojeg se mozak mijenja tijekom trudnoće.

„Nadamo se da će ova studija dokaza koncepta poslužiti kao polazna točka za više studija koje se provode u većim, raznolikijim skupinama žena“, rekla je Pritschet. „Tek tada možemo početi utvrđivati ​​što predstavlja tipičan stupanj neuroanatomske promjene koja se očekuje tijekom gestacije i oporavka nakon poroda.“

Možda te zanima... 5 neobičnih stvari koje se događaju s tijelom u trudnoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.