Trudnoća Planiranje trudnoće 19. kolovoza 2024.

Kada je najbolje vrijeme za napravit kućni test za trudnoću?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako ti menstrualni ciklusi traju od 29 do 34 dana, najbolji dan za test bit će 35. dan ili koji dan kasnije. Prema podacima Američke agencija za hranu i lijekove 10 do 20 od stotinu žena neće dobiti pozitivan rezultat testa provedenog na dan za koji misle da im je prvi dan kašnjenja menstruacije, čak i ako jesu trudne.

Planiranje trudnoće može biti stresan i emotivan proces, ispunjen mnogim pitanjima i neizvjesnostima. Bez obzira na to kakav ishod priželjkuješ na kućnom testu za trudnoću, ne trebaš trčati u apoteku drugi dan nakon nezaštićenog odnosa. Najbolje vrijeme za provjeru kućnim testom za trudnoću dolazi tek nakon što menstruacija zakasni, tako ćeš izbjeći lažno negativne i lažno pozitivne rezultate.

Prvi simptomi trudnoće: Koji su rani znakovi trudnoće?

Ako ti menstrualni ciklusi traju od 29 do 34 dana, najbolji dan za test bit će 35. dan ili koji dan kasnije. Prema podacima Američke agencija za hranu i lijekove (FDA) 10 do 20 od stotinu žena neće dobiti pozitivan rezultat testa provedenog na dan za koji misle da im je prvi dan kašnjenja menstruacije, čak i ako jesu trudne.

Možda te zanima... Što može biti uzrok lažno pozitivnog testa na trudnoću? Trudnoća

Kućni testovi napravljeni su za ranu detekciju trudnoće, no ne mogu je precizno detektirati prije nego što menstruacija zakasni. Dan nakon što je trebala uslijediti menstruacija njihova je točnost sto posto, na dan očekivane menstruacije 96 posto, a dan prije očekivane menstruacije 93 posto. Tri dana prije menstruacije točnost im je 68 posto.

Važno je i vrijeme u danu u kojem radiš test. Vjerojatnije je da ćeš dobiti točan rezultat ako se testiraš ujutro, a to osobito vrijedi ako ti menstruacija još ne kasni ili ako kasni tek koji dan. Kućni testovi za trudnoću, naime, rade otkrivanjem hormona humanog korionskog gonadotropina (hCG) u urinu. Urin ima najveću koncentraciju ujutro odmah nakon buđenja, osim ako ne ideš često mokriti noću i ako ne piješ vodu tijekom noći. To znači da će jutarnje razine tog hormona biti nešto više pa će i vjerojatnost za očitanje pozitivnih rezultata u slučaju trudnoće biti veća.

Možda te zanima... Koji sve neobični simptomi mogu biti znakovi trudnoće? Trudnoća


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.