Trudnoća Trudnica 03. rujna 2023.

Mama iskreno: Zašto treća trudnoća nije šala?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Kad te netko pita koliko si trudna, nemaš pojma, ali se nekako uspiješ sjetiti termina i ponudiš taj datum. Ako stvarno želi znati, neka računa', ovako treću trudnoću opisuje duhovita mama Ashleigh

"Službeno sam trudna. Znala sam to i prije nego li pojavio križić na testu za trudnoću. Ovo je moja treća trudnoća u nešto više od tri godine i čini mi se da sam oduvijek trudna. Neke žene vole biti trudne. Ja? Ne, sigurna sam u to. Ako mi još samo jedna osoba kaže da uživam u trudnoći, udarit ću je u lice", piše mama Ashleigh Wilkening u svom iskrenom osvrtu o trećoj trudnoći.

"Kako netko uživa u trudnoći? Tvoje tijelo nije tvoje i više nisi u mogućnosti iskusiti najbolje u životu. Očekuje se da ćeš slijediti podužu listu pravila i propisa. Alkohol? Sushi? Ne. Kofein? Samo umjereno. Riba? Određene vrste su prihvatljive. Svi dobri lijekovi su izvan tvojih granica. Popis se nastavlja i nastavlja... Osim toga, toliko sam zauzeta trčanjem za dvoje male djece da ne mogu ni pokušati uživati u trudnoći", nastavlja dalje ova blogerica, spisateljica i mama te opisuje kako je izgleda njezina treća trudnoća. 

14 stvari koje znaju mame djece s malom dobnom razlikom

Prva trudnoća - svi te maze, odmaraš

Tako novo. Tako slatko. Tako uzbudljivo. Svatko te mazi, preopterećena si komplimentima i svi ti govore koliko sjajiš. Ohrabruju te da se odmoriš. Nitko ti ne dopušta da podigneš prst zbog straha od pretjerivanja. Religijski pratiš svoju trudnoću sa svim aplikacijama. Znaš točno u kojem si tjednu i koji plod se može usporediti s veličinom tvoje bebe. Ne možeš si pomoći, ali gledaš se u svakom zrcalu u nadi da ćeš uhvatiti kako raste tvoj trbuh.

Možda te zanima... Iz prve ruke: Razlika između prve, druge i treće bebe Roditelji

Druga trudnoća - u gužvi si jer brineš o starijem djetetu

Ljudi se još uvijek brinu, ali ne tako ekstremno kao prvi put. Ponude za pomoć još uvijek stoje, ali sve ih je manje. U gužvi si jer se brineš za prvo dijete, ali još uvijek tu i tamo nađeš vremena za sebe. Malo ti je teže sakriti tvoj trudnički trbuščić, rasteš puno brže nego prvi put. Tvoje uzbuđenje brzo odlazi u iscrpljenost. Svaka trudnoća svodi se manje više na isto i više nitko ne obraća pozornost na tvoj rastući trbuh. Kao da je trajno povezan s tvojim središtem.

Trudnoća je blažena, ali da barem traje tri mjeseca

Treća trudnoća - gdje su dovraga svi?

Gdje su dovraga svi? Nikoga nije briga. Nema obitelji i prijatelja, potpuno su nestali. Iako sad trebaš pomoć više nego ikada, ponude ne postoje. Nemaš vremena za sebe i nema nade da ćeš spavati. Previše si zaposlena jer trčiš za dvoje male djece i održavaš svoj život. Jedina opcija je da i dalje nastaviš. Kad te netko pita koliko si trudna, nemaš pojma, ali se nekako uspiješ sjetiti termina i ponudiš taj datum. Ako stvarno želi znati, neka računa. Trudnoća se vidi od samog početka. Izgubila si sve funkcije mokraćnog mjehura, stalno moraš na zahod bilo da si kihnula, smijala se ili samo zato jer moraš.

Možda te zanima... 5 stvari s kojima se bore trudnice u trećem tromjesečju Trudnoća

Kraj treće trudnoće - ne zanima me više kako izgledam

Na kraju trećeg tromjesečja izgubila sam volju za brigom oko sebe. Posebno me nije zanimalo kako izgledam. Ako se uklapa, nosit ću. Sve mi je odlično zvučalo. Japanke su uvijek moderne. Lako se obuju i ne gubim energiju da čarape. Ništa čvrsto. Ima puno toga što ne želim nositi, ako bih se trebala pokušati stisnuti. Možda me se moglo vidjeti kako recikliram odjeću u kraćem vremenu nego što je društveno prihvatljivo. Vjerojatno sam nosila iste stvari proteklih nekoliko dana. Ugodno je, a ne moram se boriti s izborom. Opet, nije me briga.

A moja kosa? Ne mogu se sjetiti kada je bila spuštena zadnji put. Neuredan rep zauvijek, ali ne onaj koji je šik i napravljen bez puno napora. Većinu dana izgleda kao neka neprepoznatljiva mrtva životinja na vrhu moje glave. Vjerujem kad jednom budem gledala fotografije iz ovog vremena da će mi biti žao što se nisam trudila više. Ovo je sada i nije me briga.

trudnica, djeca, treće dijete Možda te zanima... Razmišljate li o trećem djetetu? Trudnoća

Prevelika sam za život

Prevelika sam za sve. Za odjeću. Za udobnost. Za stajanje. Za sjedenje. Za trčanje. Previše velika za život. Definitivno sam prevelika. Ako mi nešto ispadne, moram strateški razmišljati kako da to pokupim. Bilo bi dobro da postoji prokleto dobar razlog da to napravim. Ne radi se o životu ili smrti, može ostati tamo, a mogu i zamoliti djecu da mi pomognu ili me moj muž može spasiti.

Postoje neke situacije kada ću odlučiti iskoristiti svoju dragocjenu energiju i odlučiti nešto pokupiti s poda, ali zbog toga bih mogla ostati zauvijek dolje jer nisam sigurna koliko mi treba da se vratim.

Možda te zanima... 8 stvari koje razumiju samo trudnice s velikim trbuhom Trudnoća

Ako sam zapela na podu, savladala sam vještinu zabavljanja djece dok samo tamo dolje. Sve se može napraviti na podu -  čitati, slagati puzzle, bojati. Čak se mogu pretvarati da ih lovim ako ispružim ruke i pokušavam ih zgrabiti. Lijeno roditeljstvo? Nazvat ću ga genijalnim.

Uskoro je gotovo

Ostavit ću svoj bijes na stranu, blagoslovljena sam i nikad ne bih naš život uzela zdravo za gotovo. Bog mi je dao najveći dar, uskoro troje nevjerojatne djece i ne mogu biti sretnija. Sada ne mogu sakriti uzbuđenje zbog bebe u mom tijelu. Neće se promijeniti moj stav ili izgled, ali barem ću imati svoje tijelo natrag i stvorit ću novu svakodnevicu. I što je najvažnije, ponovno ću se upoznati sa svojim starim prijateljom - vinom - da mi pomogne sve to preživjeti.

Možda te zanima... 'Nakon treće bebe, napokon se ne sramim svog tijela' Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.