Trudnoća Trudnica 09. rujna 2023.

Kada započinju trudničke žudnje za određenom hranom i koji im je uzrok?

Foto: Freepik ; Žudnja za krastavcima može značiti da organizmu nedostaje natrija
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznaj zašto se u trudnoći javlja karakteristična žudnja za određenom vrstom hrane ili neobičnim kombinacijama namirnica

Što uzrokuje žudnju za određenom hranom u trudnoći?

Uobičajeno, trudnice tijekom trudnoće žude za čudnim kombinacijama hrane ili stvarima koje prije nisu jele. Prema istraživanju predstavljenom u Frontiers in Psychology, oko 50 do 90 posto američkih žena ima neku vrstu specifične žudnje za hranom tijekom trudnoće. No, liječnici ne znaju zašto trudnice imaju potrebu za specifičnim okusima, teksturama ili kombinacijama okusa.

Uzrok žudnje za određenom hranom vrlo vjerojatno leži u hormonima, piše Healthline. “Žudnja za određenom hranom najvjerojatnije je vezana za hormonalne fluktuacije i moguće da predstavlja određenu nutritivnu potrebu za natrijem, kalcijem ili masnoćama.” Na primjer, žudnja za krastavcima može značiti da organizmu nedostaje natrija. Naravno, može značiti i da je trudnica samo raspoložene za krastavce!

Možda te zanima... Žudnja u trudnoći: Zašto si gladna 'hrane za utjehu'? Trudnoća

Kada počinje žudnja za određenom hranom? 

Za većinu žena, žudnja počinje u prvom tromjesečju, dostiže vrhunac tijekom drugog tromjesečja, a opada u trećem. Liječnici kažu da se nakon poroda nastavlja žudnja, najčešće u prvim tjednima, a kasnije nestaje. Bez obzira na to kada se pojavi, u drugom tromjesečju žudnja za određenom hranom doživljava vrhunac zajedno s natečenim zglobovima i bolovima u leđima. 

No, može se pojaviti i averzija prema odleđenoj hrani..

Odbojnost prema određenoj hrani suprotna je žudnji za hranom, a također se često pojavljuje u trudnoći. Žudnja za hranom i odbojnost prema hrani tijekom trudnoće obično počinju otprilike u isto vrijeme. Zanimljivo je da su u istraživanju objavljenom u Frontiers in Psychology otkrili da žudnja za hranom nema nikakve veze s mučninom i povraćanjem tijekom trudnoće, ali izbjegavanje određene hrane vjerojatno ima. Primjerice, meso je jedna od namirnica koja se često "odbacuje" tijekom trudnoće. Sam pogled na sirovo meso nekim trudnicama može izazivati neugodu. Istraživanje objavljeno 2006. godine pokazalo je da žene osjećaju mnogo više jutarnje mučnine kada meso konzumiraju u većim količinama.

trudnica prehrana hrana Možda te zanima... U trudnoći ne jedi za dvoje i ne preskači doručak! Trudnoća

Koje su najčešće trudničke želje? 

Neke od najčešćih namirnica za kojima trudnice žude su: 

  • slatkiši, poput sladoleda i čokolade
  • mliječni proizvodi, poput sira i vrhnja
  • škrobni ugljikohidrati
  • voće
  • povrće
  • brza hrana, poput pizze, hamburgera i krumpirića

No, ponekad se pojavljuju i zaista čudni porivi, poput: kuhanih jaja s hrenom, gljiva sa senfom, naribane mrkve pomiješane s kečapom.

Uravnotežena prehrana je važna! 

Iako su ovi porivi uobičajeni, ponekad treba pronaći zdraviju alternativu za nešto za čime žudiš. Uravnotežena prehrana je zaista važna. Stalni unos nezdrave hrane s visokim udjelom masti, šećera ili kemikalija može dovesti do prekomjernog debljanja, gestacijskog dijabetesa i drugih zdravstvenih problema koji mogu potrajati i nakon rođenja djeteta.

Možda te zanima... Pješačenje od 38 minuta dnevno može smanjiti rizik od gestacijskog dijebetesa Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.