Trudnoća Trudnica 09. veljače 2024.

Žudnja u trudnoći: Zašto si gladna 'hrane za utjehu'?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pojačani apetit u trudnoći je mit. Tako sam mislila dok nisam u 13. tjednu trudnoće 'smazala' sve nachose u sekundi i to dva puta tog dana

Svi smo čuli o trudnicama i njihovom otkačenom apetitu kao što su sladoled s krastavcima ili kako je Beyonce otkrila, potreba za umakanjem banana u kečap. Dok se te čudne žudnje događaju, trudnice su sklonije 'comfort' hrani odnosno 'hrani za utjehu' - i to zbog biologije.

4 nutricionističkih savjeta za zdravu trudnoću

Lauren Hayes, majka iz Wisconsina, otkrila je da je imala nezasitnu želju za sladoledom kad je bila trudna s drugim djetetom. Međutim, to nije bio samo sladoled. Željela je samo mekani i kremasti sladoled od vanilije iz samo jednog dućana. Podsjećajući na jedan 'strašan' incident, rekla je za HuffPost: "Morala sam odvesti svoju jednogodišnju kćer na kišu samo da bih kupila taj sladoled, morala sam ga imati. Bilo je tako ludo. Nisam imala ništa slično kad sam bila trudna s njom, ali nisam mogla prestati razmišljati o tom sladoledu tijekom moje druge trudnoće".

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Hrana bogata kalorijama i masnoćama

Nekoliko studija pokazuje da trudnice teže hrani koja je bogata kalorijama i masnoćama, a to su osobine "hrane za utjehu". Dok je točan razlog za takvu želju nepoznat, čini se da postoji hormonska veza. Dr. Jolene Brighten, naturopatski liječnik i autorica knjige Healing Your Body Naturally After Childbirth, objasnila je da se ženski spolni hormoni mijenjaju tijekom trudnoće. Kao rezultat toga, rekla je: "Ponekad možemo imati niže razine dopamina, što će uzrokovati da žudite za svime." Dopamin je kemijska tvar zbog koje se osjećate dobro.

trudnica trudnoća krastavci Možda te zanima... Konačno otkriveno zašto trudnice imaju čudne želje i promjene raspoloženja! Trudnoća

Čak i kada razmišljamo da jedemo hranu koja je bogata masnoćama i kalorijama - najčešće je to 'hrana za utjehu' - podiže nam se razina dopamina i zbog toga se osjećamo dobro. Kada ta razina padne za vrijeme trudnoće, žene mogu biti sklonije tražiti hranu koja će je ponovno podići. Odjednom, hrana o kojoj nisi razmišljala godinama može dominirati tvojim fantazijama za ručak. Postoji i teorija da trudnice žude za hranom koja im daje hranjive tvari koje im nedostaju. Prema nutricionistici Alisi Vitti, žudnja za hranom općenito signalizira da tvoje tijelo traži određene mikronutrijente.

Potreba za određenim nutrijentima

Vitti povezuje određene žudnje s određenim nedostacima: "Žudnja za soli može ukazivati ​​na nedostatak magnezija, žudnja za mlijekom na nedostatak kalcija, žudnje za slatkim zbog nedostatka ugljikohidrata i kalorije..." Sol, mliječni proizvodi, slatko, masnoće - sve su to ključni aspekti 'hrane za utjehu'. Žudnja za takvom hranom, rekla je Vitti, je način da trudnica jede onu hranu koju inače nije jela. I doista, ima trudnica koje su imale neutaživu žeđ za hranom koju inače ne bi nikad jele poput havajske pizze s vrućim umakom ili čokolada i bomboni, a inače su "slani" tip ljudi.

trudnoća trudnica voće Možda te zanima... 8 vrsta voća koje trebaš jesti u trudnoći Trudnoća

Mama Allison Doyle Brackley iz Teksasa rekla je da je jela samo makarone i sir do trećeg tromjesečja. "Nisam sigurna jesu li to okusi, uspomene povezane s djetinjstvom, ili zato što ih je jednostavno za pripremiti, ali ne mogu ih se nikako dovoljno najesti. U prvom i drugom tromjesečju, makaroni i sir na mom su meniju bili ne nekoliko puta tjedno, nego nekoliko puta dnevno", rekla je HuffPostu.

Teško je za povjerovati, ali živimo u svijetu koji se boji masti, ali baš ova žudnja za "comfort" hranom može biti pokazatelj da trebamo masti.  "U trećem tromjesečju trudnoće naš se mozak počinje smanjivati, a mozak djeteta se širi", rekla je Brighten, a ljudski je mozak 60 posto masti. Tako glad za hranom kao što su makaroni i sir također može biti "zbog dobivanju većih količina masti". Općenito, želja za "hranom za utjehu"  tijekom trudnoće nije razlog za brigu. Međutim, pripazi da tvoju prehranu ne preuzmu sladoledi i fast food.

Možda te zanima... Minimum kilograma koje bi trebala dobiti u trudnoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.