Trudnoća Trudnica 14. prosinca 2022.

Koliko kilograma je preporučljivo dobiti u trudnoći?

Foto: Shutterstock ; Koliko kilograma je preporučljivo dobiti u trudnoći?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić otkriva koliko kilograma i kojim tempom bi ih trebala dobiti zdrava trudnica i na što se točno odnose

Danas većina budućih mama već zna da u trudnoći ne treba jesti za dvoje, a da su kilogrami koji se nakupljaju korisni za mamu i bebu. No, neke žene porod dočekaju s više kilograma nego što su mislile da će imati, dok se neke brinu da se nisu dovoljno udebljale. 

Koja je preporučljiva težina tijekom trudnoće odgovorila nam je dr. med Petru Podobnik Brlečić, spec. ginekologije i opstetricije. "Tijekom trudnoće je jako važno jesti zdravo i balansirano kako bi se beba pravilno razvijala i dobila sve važne hranjive sastojke. U trudnoći ne treba 'jesti za dvoje', nego je prosječno potrebno samo 200 do 300 kalorija dnevno više nego prije trudnoće. Na taj način će trudnica postići pravilan dobitak tjelesne mase tijekom trudnoće", kaže i objašnjava da o tjelesnoj konstituciji prije trudnoće, odnosno o BMI (body mass index) ovisi koliko bi svaka trudnica trebala dobiti kilograma tijekom trudnoće.

Pravilo je da bi žene prosječne tjelesne težine (BMI 18,5 do 25) trebale dobiti 8 do 15 kilograma, pothranjene žene (BMI ispod 18,5) mogu dobiti od 13 do 18 kilograma, dok bi žene s prevelikom tjelesnom težinom (BMI iznad 25) trebale dobiti od 5 do maksimalno 10 kilograma.

"Uobičajen je dobitak od 1 do 2 kilograma tijekom prva tri mjeseca trudnoće te potom do pola kilograma svaki tjedan. U slučaju da majka očekuje blizance, dobitak na tjelesnoj težini bi trebao biti nešto veći, u prosjeku od 15 do 20 kilograma tijekom cijele trudnoće", kaže.

trudnica vaga kilogrami kilaža trudnoća Možda te zanima... Kilogrami u trudnoći - koliko je optimalno? Trudnoća

Ginekologinja nam je objasnila i na što se točno odnose dobiveni kilogrami: "Jedna trećina ukupne težine odnosi se na samo novorođenče, posteljicu i plodovu vodu. Na porodu novorođenče teži oko 3.3 kilograma, posteljica 0.7 do 1.2 kilograma, a plodova voda 0.8 do 1.2 kilograma. Ostale dvije trećine težine se odnose na promjene u tijelu trudnice koje je pripremaju za porod i dojenje. Maternica koja se dramatično poveća u trudnoći teži oko 0.9 kilograma, povećani volumen krvi i ostalih tekućina koje se nakupljaju u tijelu oko 2.5, a povećane dojke 0.4 kilograma", kaže i dodaje da pohranjena mast koja služi kao spremište energije za dojenje iznosi oko 4 kilograma.

Ginekologinja kaže da je izrazito bitno naglasiti da dobitak tjelesne mase preko preporučenih vrijednosti tijekom trudnoće, a svakako više od 20 kilograma može nepovoljno utjecati na zdravstveno stanje trudnice te uzrokovati dijabetes, povišeni krvni tlak i niz ostalih problema koji mogu negativno utjecati na bebu i ishod trudnoće.

Trudnoća Možda te zanima... Previše kilograma u trudnoći šteti bebi Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.