Trudnoća 22. siječnja 2024.

Vejpanje nije štetno za trudnice i plod?! Tako tvrdi istraživanje, ali…

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Suvišno je ponavljati kako je pušenje cigareta tijekom trudnoće povezano s komplikacijama pri porodu i raznim posljedicama za fetus. Nije bilo poznato je li isto s vejpanjem, ali nova studija pokazala je to mogla biti potencijalno sigurnija opcija…

Vidjeti trudnicu kako puši mnogima stvara nelagodu, a u nekima čak i budi bijes – iako se radi o nekom drugom, iako se radi o tuđoj bebi. No, dobro je poznato koliko je dim cigarete, odnosno svi sastojci cigarete, štetan za bebu i koliko posljedica može imati dijete kasnije u životu. Kad se pojavila električna cigareta, odnosno popularno vejpanje, počelo se špekulirati s time je li jednako štetno kao i cigareta ili ipak manje, dok su neki smatrali da je čak i više.

Možda te zanima... Stvari koje žene ne žele priznati da su ih radile u trudnoći Trudnoća

No, jedno od posljednjih istraživanja moglo bi biti poprilično iznenađujuće za mnoge. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Queen Mary u Londonu pokazalo je da je korištenje cigareta tijekom trudnoće pomoglo budućim majkama da prestanu pušiti cigarete, te da "ne predstavlja bilo kakav vidljivi rizik za trudnoću". Dakle, jednostavnije rečeno – vejpanje nije štetno za trudnicu ni plod, kaže to istraživanje.

Tim istraživača koji je radio na ovom istraživanju otkrio je da su trudnice koje su nakon prvog tromjesečja koristile nikotinsku zamjenu - flastere ili e-cigarete - rađale bebe čija se porođajna težina nije razlikovala od nepušačica, odnosno porođajne težine "znatno veće" od onih koje puše tijekom trudnoće.

Sigurni smo da će biti onih koji će s određenom dozom čuđenja i nevjerice gledati na ovo istraživanje, baš kao što smo i mi. No, ovi podatci doslovno sugeriraju da redovita uporaba proizvoda za nadomjesnu nikotinsku terapiju nije imala nikakve štetne učinke na majku ili bebu nakon prvog tromjesečja niti je povezana s neželjenim događajima u trudnoći ili lošim ishodima trudnoće.

„E-cigarete su pomogle trudnicama da prestanu pušiti, a nisu predstavljale ikakav vidljivi rizik za trudnoću u usporedbi s prestankom pušenja bez daljnje upotrebe nikotina,“ rekao je autor studije, profesor Peter Hajek, sa Wolfson Instituta javnog zdravlja koji djeluje na sveučilištu. „Korištenje pomagala koja sadrže nikotin za prestanak pušenja u trudnoći stoga se čini sigurnim.“

Kako vjerovati? 

Kao što smo već natuknuli, ova je studija u suprotnosti s gotovo općeprihvaćenim mišljenjem, odnosno preporukom da je vejpanje, baš kao i pušenje bilo koje vrste, štetno tijekom trudnoće. No, kako sada ne vjerovati ovom istraživanju – ili kako mu vjerovati?

To istraživanje, objavljeno u časopisu Addiction Journal, ukazuje na činjenicu da je nepovoljan ishod trudnoće vezan uz kemikalije u duhanskim proizvodima, a ne uz nikotin. Štoviše, prema nekim rezultatima ovog istraživanja, moglo bi se zaključiti da pare nastale vejpanjem smanjuju respiratorne infekcije, vjerojatno zato što njihovi glavni sastojci imaju antibakterijske učinke.

Dosad se vjerovalo, a neće se puno promijeniti ni sad, da upravo nikotin može uzrokovati trajna oštećenja mozga i drugih organa fetusa u razvoju, te da druge kemikalije i aditivi u e-cigaretama predstavljaju dodatni rizik. Može postojati povezanost i između pušenja cigareta i pobačaja, prijevremenih poroda, niske porođajne težine, slabijih pluća i većeg rizika od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS).

Ovo najnovije istraživanje uspoređivalo je ishode trudnoće kod 1140 pušača iz 23 engleske bolnice i jedne škotske službe za prestanak pušenja koje su željele pomoć pri prestanku pušenja i trenutno nisu koristile druge nikotinske proizvode.

Tim je također otkrio da su e-cigarete popularnije od nikotinskih flastera među sudionicima, koji su svi pušili cigarete tijekom prvog tromjesečja. Autori su istaknuli potrebu za daljnjim istraživanjem na trudnicama koje redovito koriste cigarete i nikada nisu pušile jer "takva uporaba postaje sve češća". 

Kako god, mi ćemo svakako ovo istraživanje uzeti s velikom dozom opreza... 

Možda te zanima... Pušenje u trudnoći povećava rizik nastanka srčanih mana kod djeteta Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.