Trudnoća Trudnica 04. listopada 2023.

Pušenje u trudnoći povećava rizik od prijevremenog poroda tri puta, pokazalo je istraživanje

Foto: Unsplash/Natalia Blauth ; Žene koje su pušile tijekom trudnoće imale gotovo tri puta veću vjerojatnost da će prerano roditi u usporedbi s nepušačima
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ispijanje malo čaja i kave ne šteti bebama, ali pušenje je dvostruko štetnije za zdravlje bebe nego što se mislilo, pokazalo je novo istraživanje.

Pušenje i velike količine kofeina (više od dvije šalica instant kave dnevno) dosad su se povezivali s povećanim rizikom od komplikacija u trudnoći, prijevremenog poroda i usporavanja rasta fetusa.

Možda te zanima... Šokantna snimka: Kako beba u trbuhu reagira kad mama puši Trudnoća

Ali studija koju su proveli na Cambridgeu nije pronašla dokaze da je iznadprosječni unos kofeina tijekom trudnoće povezan s prijevremenim porodom ili manjom bebom. Nasuprot tome, studija je izračunala da su žene koje su pušile tijekom trudnoće imale gotovo tri puta veću vjerojatnost da će prerano roditi u usporedbi s nepušačima – više nego dvostruko od prethodne procjene, prenosi Guardian.

Također je utvrđeno da su bebe koje su rodile majke pušačice imale četiri puta veću vjerojatnost da budu male za svoju gestacijsku dob, što ih je izložilo riziku od ozbiljnih komplikacija uključujući poteškoće s disanjem i infekcije. Prethodne studije koje su proučavale veze između pušenja, kofeina i nepovoljnih ishoda trudnoće uglavnom su se oslanjale na podatke o vlastitom izvješćivanju za procjenu izloženosti, često u jednoj točki trudnoće, što nije uvijek pouzdano.

 | Author: Guliver Foto: Guliver ; Opasnosti pušenja u trudnoći

Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu International Journal of Epidemiology, ispitivalo je metabolite pušenja (kotinin) te kofein (paraksantin) u uzorcima krvi više od 900 žena koje su sudjelovale u studiji Pregnancy Outcome Prediction između 2008. i 2012. Istraživači su analizirali razine kotinina i paraksantina pronađenih u krvi u 12., 20., 28. i 36. tjednu trudnoće te prema tome klasificirali izloženost žena pušenju i konzumaciji kofeina.

Iako se pokazalo da kofein ne uzrokuje prijevremeni porod, to ne znači da trudnice sada mogu piti velike količine espressa. Dosadašnja istraživanja pokazala su da je vrlo velik unos kofeina povezan s većim rizikom od pobačaja i perinatalne smrti.

'Proučavali smo samo žene koje imaju iznadprosječne razine metabolita kofeina, ali ne i one koje su pile ekstremno velike količine kofeina. Stoga ovi rezultati ne upućuju na to da bi trebale promijeniti trenutačne preporučene količine kofeina (dnevno do dvije šalice)', rekao je voditelj Odsjeka za ginekologiju i porodništvo sa Sveučilišta u Cambridgeu, profesor Gordon Smith.

Druga studija sa Sveučilišta u Essexu nedavno je pak pokazala da trudnice imaju dvostruko veći rizik od pobačaja u slučaju da one ili njihovi partneri izgube posao.

Možda te zanima... Smiju li trudnice pušiti e-cigarete? Evo što kažu stručnjaci nakon istraživanja Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.