Trudnoća 23. veljače 2023.

Smiju li trudnice pušiti e-cigarete? Evo što kažu stručnjaci nakon istraživanja

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Da cigarete nisu preporučljive u trudnoći, odnosno da su izrazito štetne, oko toga nitko više ne dvoumi. No, ako si pomislila prebaciti se na e-cigarete, pa tako prebroditi „krizu“, pročitaj ovo.

Kad zatrudniš, svi te zatrpaju raznim savjetima, preporukama, ali i zabranama. Prvi na popisu zabrana su svakako alkohol i cigarete. S alkoholom ćeš lako, povremeno možda i pokleknuti, pa popiti čašu vina uz ručak i zadovoljiti želju, ali cigarete su sasvim druga priča. Ako pušiš, potpuni prestanak pušenja je poprilično stresan korak. A čula si za e-cigarete koje bi trebale biti manje opasne…

Možda te zanima... 8 sjajnih stvari zbog kojih bi trebala piti bademovo mlijeko u trudnoći Trudnoća

Brojni su pušači prešli posljednjih godina na e-cigarete, odlučujući se na njih kao na dovoljno vjerodostojnu i neusporedivo manje štetnu alternativu običnim cigaretama. Američka statistika je otprilike ovakva: 14 posto žena reproduktivne dobi koje nisu trudne puši obične cigarete (vrstu motanog duhana), a isto čini i čak osam posto trudnica. S druge strane, e-cigarete konzumira 3,6 posto trudnica, te 3,3 posto žena koje nisu trudne.

Ovo otkriće ukazuje na mogućnost da buduće majke vjeruju da su novi elektronički sustavi za konzumaciju nikotina na neki način doista zdraviji od konvencionalnih cigareta - i da su bolja alternativa ako ne žele potpuno odustati od cigareta.

No, iako je e-cigareta svakako bolja alternativa nego obične cigarete, a u nekim se slučajevima koriste i preporučaju i kao alat za prestanak pušenja, mnogi stručnjaci još uvijek predlažu trudnicama da se klone e-cigareta.

“Budući da nema dostupnih studija koje bi definitivno dokazale je li sigurno ili ne, nemoguće je reći da je vaping siguran u trudnoći,” rekla je za Healthline dr. Sherry Ross, ginekologinja i stručnjak za zdravlje žena u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Kaliforniji.

E-cigarete su na tržište došle prije otprilike 10 godina i relativno lako postigle uspjeh, posebno među tinejdžerima i mladim odraslim osobama.Između 2017. i 2018. upotreba e-cigareta među mladima u Americi porasla je za 78 posto. No, ova je studija prva koja proučava korištenje e-cigareta na nacionalnoj razini među ženama reproduktivne dobi.

Istraživači su analizirali podatke više od 27.000 žena u dobi od 18 do 44 godine. Među njima je bilo nešto više od tisuću trudnica. Rezultati su, između ostalog, pokazali da je gotovo 39 posto sadašnjih korisnika e-cigareta nekada pušilo konvencionalne cigarete.

“Moguće je da su neke trudnice e-cigarete smatrale sigurnom alternativom konvencionalnim cigaretama”, napisali su istraživači u izvješću. “Osim toga, neke žene koje su koristile konvencionalne cigarete možda su se prebacile na e-cigarete u trudnoći kao način prestanka pušenja.”

Iako specifičan utjecaj e-cigareta nije dokazan, do nekih se zaključaka ipak došlo.

Nijedna cigareta nije najsigurnija

E-cigarete su vjerojatno jednako rizične kao i konvencionalne cigarete. Nikotin, komponenta koja izaziva ovisnost u cigaretama, također je prisutna u e-cigaretama i vapingu. Nikotin je zapravo taj koji se povezuje sa štetnim učincima na trudnoću.

Doista, studija iz 2018. otkrila je da je marketing e-cigareta naveo žene da vjeruju da su sigurnije za korištenje, čak i u trudnoći, ali količina nikotina unesena tijekom pušenja cigareta slična je količini nikotina unesene e-cigaretama.

Rizici, ističu ova studija i drugi, uključuju potencijalno oštećenje mozga i pluća fetusa u razvoju, povećani rizik od niske porođajne težine, odvikavanje od nikotina i povećani rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS).

Iako je potrebno provesti još istraživanja na ovu temu kako bi se točno znali rizici i opasnosti po dijete, stručnjaci ne preporučuju e-cigarete trudnicama. Sve provedene rane studije sugeriraju da nisu bezopasne, osobito za buduće majke.

Možda te zanima... 4 razloga zašto je seks važan tijekom trudnoće Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.