Trudnoća Trudnica 17. svibnja 2022.

Pušenje u trudnoći povećava rizik nastanka srčanih mana kod djeteta

Foto: Guliver ; Opasnosti pušenja u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Velika studija dokazuje kako majka koja puši može uzrokovati srčane probleme kod svog djeteta.

Pušenje cigareta majke u prvom tromjesečju povezano je s 20 do 70 posto većom vjerojatnošću da će se beba roditi s određenim vrstama prirođenih srčanih mana, prema studiji Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Kongenitalne srčane mane najčešći su tip urođenih mana, koji godišnje pridonose otprilike 30 posto smrti dojenčadi od urođenih mana. 

Opsežno istraživanje

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Pediatrics, dokazalo je kako su bebe čije su majke pušile u prvom tromjesečju trudnoće, pod većim rizikom da razviju kongenitalnu srčanu bolest, od beba čije majke nisu pušile. Povećani rizik je 20 do 70 posto, no ovisi o vrsti srčane bolesti.

Među detektiranim srčanim problemima je i smetnja protoka krvi iz desne polovice srca u pluća, koji se stručno naziva otpor desnom ventrikularnom odtoku. Druga najčešća detektirana bolest su otvori u gornjim srčanim komorama ili stručnim riječnikom atrijalni septalni defekt. Istraživanje je proveo Američki centar ua kontrolu i prevenciju bolesti na 2.525 osoba koje imaju kongenitalne srčane bolesti, te na 3.435 zdravih osoba rođenih u Baltimoreu i Washingtonu između 1981. i 1989. godine.

Astma kod djece Možda te zanima... Istraživanje: Pretile majke imaju veći rizik od rađanja djece s astmom Trudnoća

Pušenje u trudnoći - štetnost i posljedice

Rezultati ovog i drugih sličnih istraživanja imaju isti cilj - uvjeriti buduće majke da prestanu pušiti prije ili vrlo rano u trudnoći (iste sekunde kada saznaju da su u drugom stanju). "Žene koje puše i razmišljaju o trudnoći trebaju odmah prestati pušiti, a ako su već trudne, moraju odmah prestati. Prestanak je najvažnija stvar koju žena može učiniti za poboljšanje svog zdravstvenog stanja kao i zdravlja svoje bebe", kazao je voditelj Centra dr. Thomas R. Frieden u priopćenju.

Prestanak pušenja smanjuje i druge moguće negativne posljedice i komplikacije u trudnoći kao što su prerano rođenje djeteta, niska porođajna težina djeteta, problemi s astmom i alergijama i slično.

Možda te zanima... Pretjerana konzumacija šećera ima negativan utjecaj na razvoj mozga kod male djece Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.