Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 26. veljače 2020.

Djeca pušača nose nikotin na rukama, a i e-cigarete su opasnije nego što misliš

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zadnja srijeda u veljači ove godine je i početak korizme, a obilježava se i Hrvatski dan nepušenja. Možda te ovih nekoliko istraživanja o opasnostima pasivnog pušenja za djecu potaknu da razmisliš o prestanku pušenja cigareta

Već znaš da su ruke tvog djeteta većinu vremena pune bacila i ostalih bakterija o kojima uopće ne želiš razmišljati. To je razlog zbog kojeg konstantno inzistiramo da djeca temeljito i često peru ruke, a zadnja istraživanja još su dodatni razlozi. Znanstvenici koje su provodili istraživanje koje je objavljeno u časopisu British Medical Journal, pod nazivom Tobacco Control, došli su do zaključka da djeca pušača mogu nositi značajne količine nikotina u svojim rukama, čak i ako nitko ne puši u njihovoj prisutnosti. 

Istraživači su analizirali 25 djece čiji su roditelji dali dopuštenje za vrijeme posjete hitnoj službi, između travnja i rujna 2016. godine. Sva su djeca bila dovedena u bolnicu zbog bolesti koje su mogle biti uzrokovane nikotinskim dimom, a svi roditelji djece bili su pušači.

Zanimljivo je da su sva djeca imala prepoznatljiv nikotin po rukama, i sva djeca osim jednog imali su kotinin u svojoj slini. Zagađivačem se smatra biološka oznaka koja je povezana s pasivnim pušenjem i samom izlaganju aktivnih pušača. Samo zbog toga, istraživači vjeruju kako dolazi do mnogih zdravstvenih problema kod djece, poput: bronhitisa, češćih i težih napadaja astme, ušnih infekcija i drugih. 

Možda te zanima... Učiteljica uz pomoć kruha dokazala koliko je važno prati ruke Školarci

Budući da je ovo bilo malo istraživanje, znanstvenici planiraju i veću analizu, u koju će uključiti više stotina djece. U međuvremenu, istraživanje definitivno služi kao podsjetnik za roditelje koji puše da je prestanak pušenja jedini, i najbolji način da zaštite svoju djecu od izloženosti nikotinu i svoj ostaloj toksičnosti koja dolazi s pušenjem.

Je li tvoje dijete pasivni pušač?

"Oko 55 posto djece čiji roditelji puše, postat će i sami pušači, jer je roditelj prvi uzor svojem djetetu. No čak i kad bi vaše dijete bilo u preostalih 45 posto, ako pušite, izlažete ga ozbiljnim zdravstvenim rizicima pasivnog pušenja", kaže doc.dr.sc. Sanja Popović-Grle, spec. pulmolog.

Pri pasivnom pušenju osobe su izložene raznim dimovima sagorijevanja duhana. Glavnu struju dima pušač uvlači kroz cigaretu, uglavnom preko filtera, direktno u svoja pluća, a sporedna struja dima predstavlja dim cigarete koji se odvaja sa zažarenog vrška cigarete. Dim koji ostaje u zraku nakon što se cigareta ugasi zovemo duhanski dim iz okoliša i on je smjesa sporedne struje dima s gorućeg kraja cigarete i dima koji izdiše pušač nakon uvučenog dima cigareta u svoja pluća. Neke supstancije duhanskog dima promijene se nakon kontakta s enzimima ljudskih tkiva, i tek tada postaju kancerogene.

"Kad je riječ o posljedicama pasivnog pušenja za zdravlje djece, trebamo znati da djeca roditelja pušača imaju teže oblike astme, a općenito češće obolijevaju od infekcija gornjeg i donjeg dišnog sustava, poput akutne i kronične upale srednjeg uha, krajnika, upale pluća. Također, djeca u obiteljima u kojima se puši, imaju nižu plućnu funkciju, te ne ostvare svoj potencijal razvoja pluća i dišnih putova. Kasnije kroz život, iza 30. godine, počinju fiziološki gubitak plućne funkcije s niže točke, a ako sami puše i ubrzani gubitak plućne funkcije. U tom se slučaju kod njih često razvija kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB), teška kronična bolest pluća, koja vodi u invalidnost i preuranjenu smrt. Uz sve to, djeca roditelja pušača imaju i lošije prehrambene navike i prosječno su manje aktivna nego djeca roditelja nepušača", kaže doc.dr.sc. Sanja Popović Grle.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pušenje e-cigareta u blizini beba i djece opasnije je nego što misliš

E-cigarete su uređaji s baterijskim napajanjem koji zagrijavaju aromatiziranu tekućinu, koja obično sadrži koncentrirani nikotin, koji korisnik inhalira. Proizvođači ih promiču kao sigurniju alternativu tradicionalnim cigaretama i kao način prestanka pušenja. Prva studija, koju su objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), analizirala je više od 3.000 novih mama u Oklahomi i Teksasu. 1 od 14 majki izjavile su da su pušile e-cigarete neposredno prije, tijekom ili neposredno nakon trudnoće. Gotovo polovica tih žena izjavila da vjeruju kako će im e-cigarete pomoći prestati pušiti ili su manje opasne od običnih cigareta, izvijestili su znanstvenici.

Druga studija, objavljena u časopisu Pediatrics, uključivala je intervjue s više od 750 roditelja koji su pušili obične i e-cigarete. Istraživači su otkrili da su roditelji koji puše e-cigarete odnosno pare ili 'vipaju', bez obzira jesu li pušili i tradicionalne cigarete - mnogo češće su 'parili' u kući i automobilu nego roditelji koji su samo pušili obične cigarete. Istraživači obje studije kažu da nalazi upućuju na to da roditelji ne shvaćaju da je parenje štetno i za njih i za one koji su izloženi isparavanju pare.

Možda te zanima... Čak i povremeno pušenje blizu djece ugrožava njihovo zdravlje Vrtić

Evo činjenica:

  • Pare iz e-cigareta općenito imaju manje štetnih kemikalija od običnog dima cigareta, navodi CDC.
  • Nikotin u ovim uređajima je štetan, posebno za razvoj beba, djece i tinejdžera, slažu se stručnjaci. Na primjer, ako u trudnoći udišeš nikotin, to može oštetiti mozak i pluća tvoje bebe.
  • Drugi opasni toksini, kao što je antifriz, također su otkriveni u e-cigaretama. Jedna studija pronašla je kemikalije koje uzrokuju rak, uključujući akrilamid u mokraći tinejdžera koji su koristili e-cigarete. Ti su toksini navedeni kao "arome" na tekućim sastojcima, izvijestili su znanstvenici.
  • E-cigarete nisu odobrene od FDA-e (Food and Drug Administration)  kako bi pomogli ljudima da prestanu pušiti.

Iz tih razloga, zdravstveni stručnjaci upozoravaju na korištenje e-cigareta tijekom trudnoće. Također savjetuju roditeljima da ne puše ili pare u zatvorenom prostoru, u automobilu ili na drugim mjestima gdje djeca provode vrijeme.

Ako ti treba još motivacije za prestanak pušenja, uzmi u obzir još jednu nedavnu studiju koja povezuje pušenje neposredno prije i tijekom trudnoće sa značajnim povećanim rizikom od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS).

pušenje trudnica cigareta Možda te zanima... Rasprava o pušenju u trudnoći Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar ristovadajana
    ristovadajana

    SPORAZUMI O POSOJILU IN FINANCIRANJU. Iščete posojilo za ponovni začetek dejavnosti, izvedbo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov? Zaradi skrbi, tudi če se prijavite v svoji državi in nimate dostopa do financiranja, se obrnite na to e-pošto: ristovadajana1@gmail.com, da boste imeli več znanja o pogojih odobritve posojila in financiranja. Specializirani smo za vsa področja financiranja posojil med posamezniki. Nudimo posojila, ki so na voljo javnim in zasebnim podjetjem in podjetjem. Posojilna pogodba je kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno z nizko obrestno mero na leto, ki ji sledi dober značaj in predvsem spoštuje zaveze. Upoštevajte področja, na katerih vam lahko pomagamo pri vaših projektih ali prekinimo zastoj. - Osebni posojilo - Naložbeno posojilo - Delo posojilo - financiranje - konsolidacijski dolg - Revolving kredit - Credit Racha Delamo v vaše zadovoljstvo, lahko sledite svoji datoteki v spletu, da spoznate njen razvoj. Pišite na e-pošto: ristovadajana1@gmail.com Telefonska številka: +33 7 57 90 63 78

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.