Trudnoća 09. veljače 2024.

Trudnice mogu naštetiti svojoj bebi jedući fast food hranu? Da, evo i kako točno

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znamo da su trudničke želje nešto protiv čega se teško boriti. Nekad su pozitivne, a nekad baš i ne. No, ono što bi nas trebalo voditi u toj „borbi“ je dobrobit djeteta…

Kad trbuščić ima svoje želje, jako im se teško oduprijeti. Krastavci s čokoladom, sir i vrhnje s kakaom i slične ideje, barem tako kažu, mogu pasti na pamet samo trudnicama. Koliko god bile neobične, čudne, smiješne ove i slične kombinacije, one su sasvim normalne u smislu da nisu štetne za još nerođeno dijete. No, nekad te uhvati ona silna želja za fast food hranom. Zna to svaka trudnica i ako nisi prošla tu fazu – jesi li uopće bila trudna?!

Možda te zanima... 10 važnih 'da' i 'ne' u prehrani trudnice - na neke stvari moraš paziti Trudnoća

Šalimo se, naravno, ali žudnja za fast food hranom u trudnoći nije nimalo neobična. I nitko te zapravo ne krivi zbog tih želja, one su jače od tebe. Ipak, čini se da bi bilo puno mudrije ne pokleknuti pred ovim željama. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je, naime, da zbog konzumacije visokoprerađene ili brze hrane tijekom trudnoće izlaže fetus većem zdravstvenom riziku.

Da, znamo da je to uistinu velika žrtva, sve nam je jasno, ali – ne popuštaj baš svakoj želji da pojedeš taj hamburger ili one pileće medaljone… Nije lako, ali važno je.

Kad govorimo o opasnostima brze hrane za fetus, nisu tu toliko bitne masnoće i kalorije, nego rizik proizlazi iz kemikalija koje se često nalaze u hamburgerima i krumpirićima. Stoji tako u studiji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu objavljenoj u časopisu Environment International. Te su tvari poznate kao ftalati, obično se truse s omota brze hrane ili plastičnih rukavica koje koriste djelatnici takvih restorana.

Što je loše kod ftalata?

Inače, ftalati se povezuju s autizmom, ADHD-om, prijevremenim porodom i niskom porođajnom težinom. Kada je hrana kontaminirana ovim štetnim tvarima mikro veličine, kemikalije mogu ući u krvotok trudnice.

„Kada su buduće majke izložene ovoj kemikaliji, ona može proći kroz posteljicu i ući u fetalnu cirkulaciju,“ rekla je glavna autorica studije dr. Sheela Sathyanarayana, inače pedijatrica.

Ovom je studijom obuhvaćena 1031 trudnica koju su proučavali u drugom tromjesečju njihove trudnoće. Ono što su stručnjaci otkrili jest da je veća konzumacija visokoprerađene hrane povezana s višom koncentracijom jednog od najčešćih i najštetnijih ftalata. Upozorili su da osim uobičajenih namirnica brze hrane poput krumpirića, peciva za hamburgere i bezalkoholnih pića, ugrožene u ovom smislu mogu biti i mješavine za kolače.

Stručnjaci koji su provodili istraživanje istaknuli su da u ovom slučaju uistinu ne krive trudnicu, odnosno da trudnica ne može nikako utjecati na to, osim da ne konzumira brzu hranu. No, upozorili su isto tako da bi trebalo pozvati proizvođače i zakonodavce da ponude druge varijante u rukovanju hranom i pakiranju brze hrane, kako bi ona bila manje štetna – za trudnice, ali i sve druge.

No, dok se to ne dogodi… Trudnice bi se trebale suzdržavati od konzumacije brze hrane što više.

dječak brza hrana hamburger Možda te zanima... Istraživanje: Djeca koja jedu fast food postižu lošije rezultate na testovima Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.