Ovim projektom, koji će trajati tri godine, obuhvaćeno je oko 15.000 učenika.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je projekt zelene javne nabave za gradske ustanove, nazvavši ga povijesnim jer ga Zagreb uvodi prvi u Hrvatskoj, a obuhvaća 31 osnovnu školu za koje će se nabavljati ekološka, sezonska i lokalno proizvedena hrana.
"To je projekt koji nigdje u Hrvatskoj ne postoji, Zagreb je prvi koji uvodi zelenu javnu nabavu u svoje javne ustanove. Projekt koji obuhvaća 31 osnovnu školu za koje ćemo nabavljati ekološki uzgojenu, sezonsku, lokalno proizvedenu hranu", rekao je Tomašević na konferenciji za novinare u Osnovnoj školi Voltino.
Ovim projektom, koji će trajati tri godine, obuhvaćeno je oko 15.000 učenika.
"Projekt zelene javne nabave hrane za osnovne škole jedan je od projekata koji me najviše veseli. Grad Zagreb je prvi grad u Hrvatskoj koji uvodi sustav nabave ekološke hrane u javne ustanove i na to smo izuzetno ponosni", istaknuo je u priopćenju gradonačelnik Tomašević.
"Uravnotežena i kvalitetna prehrana od vitalnog je značaja za pravilan rast i razvoj djece. Naš je cilj stvoriti održivi sustav prehrane - uvođenjem ekološki, lokalno i sezonski proizvedene hrane, skraćivanjem transporta, smanjenjem ambalaže, učenicima osigurati kvalitetnu hranu, a poljoprivrednicima osigurati tržište za ekološke i lokalne proizvode te tako pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena, zaštiti prirode i okoliša", dodao je.
Uz voće, povrće, jaja, proizvode od žitarica iz ekološke proizvodnje, školama uključenima u pilot projekt zelene javne nabave eko hrane osigurat će se i druge ekološki proizvedene namirnice i proizvodi poput orašastih plodova, namaza, griza i meda.
Zainteresirani ponuditelji zahtjeve za sudjelovanjem Gradu Zagrebu mogu dostaviti zaključno s 29. siječnja u 9:30h. Nakon isteka ovog perioda, zahtjeve za sudjelovanje bit će moguće podnositi tijekom cijelog vremena trajanja dinamičkog sustava javne nabave od tri godine.
"Unapređenje kvalitete i povećanje dostupnosti prehrane jedan su od naših glavnih prioriteta", naglasio je Tomašević, podsjetivši da je zahvaljujući ulaganjima Grada u opremanje školskih kuhinja i blagovaonica tijekom 2023., u iznosu od 750 tisuća eura, kao i potpori države, školskom prehranom ove godine obuhvaćeno čak 15.000 učenika više nego prošle godine, njih 59.000.
U suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Grad Zagreb pripremio je nove, zimske sezonske jelovnike koji se u školama primjenjuju od siječnja do ožujka.
"Posebno nas veseli da su se u izradu zimskih jelovnika aktivno uključile škole", istaknula je zamjenica Dolenec, naglasivši da se novi, zimski jelovnici dijelom temelje na prijedlozima obroka koje su PBF-u dostavile upravo školske kuharice i kuhari. PBF je prijedloge škola temeljito analizirao, nutritivno uravnotežio i, po potrebi, obogatio.