Trudnoća Trudnica 02. siječnja 2024.

Zašto trudnice trebaju piti mlijeko i koje je najbolje?

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mlijeko je važan izvor kalcija, vitamina i hranjivih tvari u trudnoći

Prema kliničkim istraživanjima, umjereni unos mlijeka u trudnoći povezan je s boljim napredovanjem trudnoće. Većina stručnjaka preporučuje kravlje mlijeko kao najzdraviju vrstu mlijeka za pijenje tijekom trudnoće. Naime, kravlje mlijeko ima najbolji nutritivni profil sa širokim spektrom vitamina i minerala koji su mami i bebi potrebni tijekom trudnoće, uključujući kalcij i vitamin D. Ali ako izbjegavaš mliječne proizvode, bilo zbog netolerancije ili osobnih preferencija, biljna mlijeka također mogu biti dobra alternativa. U nastavku saznaj više o nutritivnom sastavu mlijeka i različitih mliječnih alternativa, kako bi bila sigurna da unosiš dovoljno hranjivih tvari koje su važne za zdravu trudnoću. 

Možda te zanima... 10 stvari koje bi svaka trudnica trebala znati Trudnoća

Kravlje mlijeko

Većina stručnjaka preporučuje kravlje mlijeko tijekom trudnoće jer je puno hranjivih tvari za mamu i bebu u razvoju. Kalcij i vitamin D posebno su važni u izgradnji i održavanju jakih kostiju. Kravlje mlijeko također je bogato bjelančevinama i esencijalnim aminokiselinama koje su građevni blokovi za stanice bebe. Vitamin D štiti od gestacijskog dijabetesa, a Vitamin E djeluje kao antioksidans i čuva od različitih bolesti. Čaša kravljeg mlijeka ima 285 mg kalcija.

Ako pokušavaš smanjiti količinu zasićenih masti u svojoj prehrani, možeš odabrati obrano mlijeko. Izbjegavaj piti sirovo (nepasterizirano) mlijeko ili bilo koje proizvode napravljene od sirovog mlijeka tijekom trudnoće, jer mogu sadržavati štetne bakterije. Dakle, pijenje nepasteriziranog ili sirovog mlijeka ili konzumiranje bilo čega pripremljenog od sirovog mlijeka nije sigurno tijekom trudnoće. U procesu pasterizacije, mikrobi koji pridonose nekoliko bolesti općenito se uništavaju pri zagrijavanju na visokoj temperaturi.

Sojino mlijeko

Sojino mlijeko ima gotovo istu količinu proteina kao i kravlje mlijeko, no često je obogaćeno kako bi sadržaj kalcija bio sličan onom u kravljem mlijeku. No, tvoje tijelo možda neće dobiti sav taj kalcij, budući da soja sadrži prirodni spoj koji inhibira apsorpciju kalcija. Aromatizirana nemliječna mlijeka, pa tako i sojino mlijeko, često sadrže dodane šećere, pa ako paziš na unos šećera, potraži ono nezaslađeno. Sojino mlijeko ima nutritivnu vrijednost najsličniju kravljem mlijeku u usporedbi s drugim uobičajenim alternativama, pa neki stručnjaci kažu da je to najbolje alternativno mlijeko za piće tijekom trudnoće. Antioksidansi prisutni u sojinom mlijeku pomažu u borbi protiv raka. Čaša sojinog mlijeka osigurava 300 mg kalcija.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Bademovo mlijeko

Ako si alergična na mliječne proizvode ili soju, bademovo mlijeko može biti dobra alternativa mlijeku. Manje je bogato hranjivim tvarima i sadrži manje proteina od kravljeg mlijeka, ali prirodno sadrži nešto više vitamina A i kalcija. Neke sorte su obogaćene s više kalcija i drugih vitamina, poput vitamina D. Bademovo mlijeko sadrži folnu kiselinu, vlakna, bjelančevine, vitamin B, kalcij, željezo i vitamin E. Bademovo mlijeko ima malo kalorija. Antioksidansi prisutni u bademovom mlijeku imaju kapacitet za jačanje imunološkog sustava. Čaša bademovog mlijeka osigurava 7,5 mg kalcija.

Rižino mlijeko

Rižino mlijeko može biti dobra alternativa za one s alergijama na mliječne proizvode, soju i orašaste plodove. Rižino mlijeko sadrži malo proteina, ali ima više ugljikohidrata od kravljeg mlijeka. Nije pogodno za dijabetičare jer sadrži 4 puta više ugljikohidrata u usporedbi s kravljim mlijekom. Neke su vrste rižinog mlijeka obogaćene A i D vitaminima. 

Zobeno mlijeko

Zobeno mlijeko je još jedna dobra alternativa za one s alergijama na mliječne proizvode, soju i orašaste plodove. Iako zob sama po sebi ne sadrži gluten, zobeno mlijeko kupljeno u trgovini prerađuje se ​pomoću iste opreme kao i žitarice koje sadrže gluten. Stoga, ako imaš intoleranciju na gluten, provjeri etiketu na bilo kojem zobenom mlijeku kupljenom u trgovini kako bi bila sigurna da je bez glutena.  Zobeno mlijeko sadrži manje proteina od kravljeg, ali ima više ugljikohidrata od ostalih mlijeka. Zobeno mlijeko također prirodno sadrži željezo, vitamin B i druge esencijalne vitamine i minerale, a mnoge vrste koje se kupuju u trgovini obogaćene su kalcijem i vitaminima A i D. Zobeno mlijeko ima visoki sadržaj vlakana koji sprječava zatvor tijekom trudnoće.

Savjeti za prehranu u trudnoći

Ako redovito piješ biljna mlijeka, pripazi da prehranom unosiš dovoljno kalcija, vitamina D i proteina iz drugih izvora. Naime, mliječni proizvodi mogu biti ključni izvor vitamina D, pa ako ne jedeš ili ne piješ mliječne proizvode, pripazi da unosiš dovoljno vitamina D iz različitih izvora; konzumiraj ribu koja je masna poput lososa ili pastrve, jaja ili žitarice kako bi povećala unos vitamina D.

Možda te zanima... Smiju li trudnice jesti ribu i morske plodove u trudnoći? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.