Trudnoća 18. prosinca 2023.

Gotovo 90 posto trudnica ima nedostatak mikronutrijenata, pokazalo je istraživanje

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prije i tijekom trudnoće važno je savjetovati se i početi konzumirati određene vitamine i minerale kojih možda nemamo dovoljno u organizmu, a mogu utjecati na rast i razvoj bebe u trbuhu.

Najčešće čim zatrudni, svakoj ženi prva pomisao ide otprilike u istim smjeru: moram napraviti sve da bebi bude najbolje što može. Jedna od stvari koja nas brine je dobiva li beba sve što treba za svoj rast i razvoj, a na to nas upozoravaju i liječnici, pa često odmah počnemo uzimati određene suplemente, odnosno dodatke prehrani, koji bi mogli bebi osigurati sve što joj treba. No, u svem tom moramo zapravo razmišljati i o svom organizmu, jer ipak je on taj koji nosi to dijete i treba ga donijeti na svijet i izdržati sve na tom putu.

Iako se donedavno smatralo da trudnice koje žive u bogatijim zemljama uglavnom unose dovoljno mikronutrijenata, te da su one trudnice kod kojih to nije slučaj najčešće one financijski lošije stojeće, istraživanje je pokazalo da to nije tako. Naime, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu PLOS Medicine, gotovo 90% trudnica koje žive u bogatijim zemljama također ne unose hranom dovoljno određenih mikronutrijenata - a one koje se više hrane biljnom prehranom mogu imati još veće nedostatke.

Inače, niske razine određenih hranjivih tvari tijekom trudnoće mogu povećati rizik od širokog spektra komplikacija u trudnoći, uključujući anemiju, gestacijski dijabetes, hipertenziju i preeklampsiju. No, iako su ovo komplikacije koje ne želiš imati, dobra je vijest da ih se može lako preduhitriti – pravovremena suplementacija može pomoći u tom da se ovi problemi niti ne pojave.

Nedovoljno mikronutrijenata

Ranije stručnjaci nisu uspjeli točno utvrditi točan utjecaj uzimanja suplementacije na samu razinu vitamina u organizmu trudnice. Zato su željeli pronaći obrasce razina vitamina i minerala tijekom svake faze trudnoće, te vidjeti kakav utjecaj doista ima uzimanje suplemenata. Tako su u sklopu istraživanja proučavali blizu 1800 žena iz Ujedinjenog Kraljevstva, Singapura i Novog Zelanda (sve zemlje koje se smatraju zemljama s visokim dohotkom) u dobi od 18 do 38 godina. Sve te žene planirale su trudnoću.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Svaka od sudionica istraživanja dobivala je standardni vitaminski dodatak ili poboljšani vitaminski dodatak prehrani, i to počevši od prije začeća, te tijekom trudnoće. Obje opcije uključivale su folnu kiselinu, beta-karoten, željezo, kalcij i jod. Poboljšani vitamini sadržavali su dodatne hranjive tvari — riboflavin, vitamine B6, B12 i D, mioinozitol, probiotike i cink.

Rezultati istraživanja su otkrili da, iako su žene živjele u zemljama u kojima se dobro hrane, preko 90% sudionica ispitivanja imalo je rubne ili niske koncentracije jednog ili više folata, riboflavina, vitamina B12 ili vitamina D tijekom trudnoće prije nego što su počele uzimati dodatke. Kod onih žena koje nisu dobile poboljšani dodatak, bio je čest i nedostatak vitamina B6 i B12 tijekom trudnoće.

Važno je provjeriti

Sve u svemu, nedostatak hranjivih tvari više nije ograničen samo na žene koje se ne hrane odgovarajuće. Osim tog, sve češća prehrana bez mesa i mliječnih proizvoda, odakle dobivamo veliki dio vitamina B12, dovodi do manjka tog vitamina i kod trudnica.

Iako mnogi smatraju da mogu biti sigurni ako se ispravno hrane, te jedu voće i povrće svaki dan zadovoljavaju svoje prehrambene potrebe, podatci ovog istraživanja govore drugačije. Djelomično to može biti zato što se potrebe za unosom mnogih mikronutrijenata povećavaju tijekom trudnoće, dok drugi razlog može biti to što neki ljudi eliminiraju čitave grupe namirnica zbog zdravstvenih ili ekoloških razloga. Iako to može poduprijeti određene aspekte zdravlja, može također povećati rizik od nedostataka u prehrani.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.