Trudnoća Trudnica 25. veljače 2021.

Želja joj se napokon ostvarila: Leona Paraminski u 42. godini čeka prvo dijete!

Foto: Boris Scitar/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Glumica je prije nekoliko godina izjavila da će ona i suprug posvojiti dijete, ako joj ne uspije umjetna oplodnja. No, sada joj se ostvarila jedna od najvećih želja

Glumica Leona Paraminski (41) i njezin suprug Tin Komljenović (38) čekaju dijete. Leona je za Gloriju ispričala kako joj se ispunila dugogodišnja želja da ostane trudna. Naime, otkrila je da ona i suprug nisu mogli zatrudnjeti prirodnim putem, iz Amerike je došla u Hrvatsku te se podvrgnula medicinski potpomognutoj oplodnji. Ispričala je kako se godinama suočavala s time da ne može ostati u drugom stanju, pa je progovorila o tom iskustvu želeći dati nadu i ohrabrenje svima koji prolaze kroz isto te istaknula da vjeruje da će sve proći u redu.

Glumica je prije nekoliko godina izjavila da će ona i suprug posvojiti dijete, ako joj ne uspije umjetna oplodnja. No, sada joj se ostvarila jedna od najvećih želja. 

"Htjeli bismo još vidjeti možemo li prirodnim putem, pa možda umjetnim putem, pa možda i posvajanje. Ja sam otvorena za sve opcije. Ne samo po pitanju posvajanja, nego mislim da sam prenormalna", ispričala je tada glumica za 24 sata. Prije tri godine je i priznala da su spremni, ako suprugu i njoj u sljedeće dvije-tri godine ne uspije to, pokrenuti papire za posvojenje djeteta. 

Možda te zanima... Trudna nakon 35? Istina o 'gerijatrijskoj trudnoći' i savjeti žena koje su je prošle Trudnoća

Trudnoća u kasnijoj životnoj dobi

Ginekolozi tvrde da u dvadesetima žene imaju 50 posto da zatrudne, u tridesetima samo 20 posto, dok u četrdesetima imaju samo pet posto šanse da zatrudne prirodnim putem!

Žene se rađaju s oko dva do tri milijuna jajnih stanica u svakom jajniku, već do puberteta izgube oko 300 000, što je još velik broj preostalih, ali dok navrše 30 godina, izgube 88 posto od ukupnog broja jajnih stanica. Do četrdesete odumre 97 posto jajnih stanica, ali čak i s ovim preostalim jajnim stanicama, teže je ostvariti trudnoću.

Ginekologinja Ulla Marton objašnjava što se događa u tijelu žene nakon četrdesete.  "Ulaskom u četrdesete oplodna moć žene bilježi još dramatičniji pad. U idealnim okolnostima tek od svih oplođenih jajnih stanica rađa se tek 30 posto djece, u 25 posto slučajeva nije moguća adekvatna proizvodnja jajne stanice, a u 25 posto slučajeva uzrokom neplodnosti se smatra neadekvatni transportni prostor kod žene, a to su oštećenja jajovoda, nepovoljna promjena sluznice maternice na hormonske signale", kaže prim dr. sc. Ulla Marton, dr. med., spec. ginekologije i porodiljstva.

U ovoj dobi potrebno je i duže vremena da dođe do začeća. "Ako ne dođe do željene trudnoće u više od jedne do dvije godine kod mlađih parova, a više od šest mjeseci kod starijih parova, preporučuje se obrada oboje partnera prema protokolu, a tim stručnjaka u suradnji s njima odlučit će o mogućnosti liječenja i eventualno medicinski potpomognutoj oplodnji", kaže Marta Lajtman Križaić, spec. ginekologije i opstetricije.

Možda te zanima... 82 posto žena iznad 35 brzo zatrudni: Gdje je granica između 'mlade' i 'stare' prvorotkinje? Trudnoća

U četrdesetima je i veća mogućnost za blizanačku trudnoću, i nakon medicinski potpomognute oplodnje, ali i prirodnim putem, a za razlog smo pitali dr.sc. Erdena Radončića, specijalista ginekologije i porodništva. "Činjenica je da pri kraju reprodukcijske dobi su sve veće greške u mejozi jajnih stanica, pa su i citogenetske aberacije gameta i zametka veće. Do blizanačkih i višeplodnih trudnoća može doći primarno zbog povišenog FSH-a u 40-ima, pa više jajašaca može sazrijeti i oploditi se", objašnjava.

No, bez obzira na određene veće rizike, trudnoća i porođaj u ovoj dobi mogu proći bez ikakvih problema, posebno ako majka vodi brigu o sebi i svom zdravlju. Psihologinja Natalija Stanković kaže da je zanimljivo naglasiti da prirodna medicina, za razliku od konvencionalne, godine starosti majke uopće ne smatra faktorom rizika.

mama beba Možda te zanima... Žene bi trebale zatrudnjeti najkasnije do 44. godine Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.