Trudnoća Trudnica 15. veljače 2018.

Zašto su prijateljice često trudne u isto vrijeme?

Foto: Instagram/kellymisa
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Konačno zatrudnjeti i započeti obitelj sa svojim suprugom važan je trenutak u životu svake žene, ali ako su u isto vrijeme trudne i njezine prijateljice sve je puno veselije

Ostati trudna u isto vrijeme kao i vaša prijateljica - možda vam ta ideja zvučni pomalo neobično, ali takva situacija je puno češća nego što mislite. Ova zanimljiva situacija dogodila se prijateljicama i blogericama Kelly Misa, Patty Laurel-Filart i Bianci Santiago-Reinoso. Tri žene ostale su trudne u isto vrijeme 2015. godine. Kelly i i Patty imale su samo nekoliko dana razmaka između porođaja. "Patty je rodila samo nekoliko dana nakon mene", objasnila je Kelly u intervju za stranicu Calyxta. Sve žene su rodile dječake. Zanimljivo je pročitati što o takvim slučajevima kažu znanstvenici.

Bile smo zajedno trudne, ali ona je izgubila bebu: Mrzi li me?

Prijatelji pozitivno utječu na želju za roditeljstvom

Prema istraživanju iz 2014. godine koju su vodile Nicoletta Balbo i Nicola Barban, objavljeno je u časopisu "American Sociological Association", trudna prijateljica "pozitivno utječe da pojedinac uđe u taj rizik i postane roditelj". Istraživači su analizirali 1720 žena koje su sudjelovale u nacionalnom istraživanju o adolescentskom zdravlju u SAD-u od sredine 1990-ih do sredine 2000. godine. Pratili su žene koje su 1995. imale najmanje 15 godina i kroz intervjue su otkrili da je više od polovica žena rodilo dijete do trenutka kada su završeno istraživanje 2008. ili 2009.

Možda te zanima... Najiritantnije navike mladih mama Beba
 

A post shared by Kelly Misa-Fernandez (@kellymisa) on

Neke od tih žena bile su prijatelji s više od deset sudionika istraživanja, a istraživači su koristili informacije kako bi pronašli uzorke među skupinama prijatelja koji su odrastali.

Otkrili su da su oni koji su bili bliski u srednjoj školi i ostali prijatelji kroz kasnije godine imali "snažan element zaraze za planiranje trudnoće". "Otkrili smo uzorak: rađanje se počinje povećavati nakon što prijateljica rodi, doseže vrhunac dvije godine kasnije, a zatim se smanjuje", kažu Balbo i Barban.

Možda te zanima... 8 tipova mama koje svi trebamo kao prijateljice u životu Roditelji

Prijatelji više utječu nego obitelj

Ovi rezultati nadopunjuju prethodno njemačko istraživanje u kojem su znanstvenici zaključili da prijatelji imaju znatno veći utjecaj na plodnost nego braće i sestre. U tom istraživanju objasnili su da se vjerojatnost da žena zatrudni povećava kada njezini vršnjaci počinju dobivati dijete.

Osim začeća u isto vrijeme, još jedno izvješće objavljeno u Demografskim istraživanjima u SAD-a kaže da "postoje opsežni povijesni dokazi koji povezuju prijateljstva i stopu nataliteta". Ovdje su primijetili da postoje socijalni mehanizmi koji mogu utjecati na odluke prijatelja da imaju veći ili mali broj djece.

Možda te zanima... 10 važnih lekcija koje me naučilo majčinstvo Roditelji

Pozivajući se na "utjecaje na plodnost", znanstvenici iz prvog istraživanja navode tri moguća razloga zašto se među prijateljima pojavljuju istodobne trudnoće:

  • Socijalno učenje: žene mogu biti nadahnute da postanu majke kada vide da je bliski prijatelj uspješan u tome
  • Društveni utjecaj: žene mogu osjećati da su "ostavljene" kada sve njihove prijateljice započnu svoje putovanje u majčinstvo
  • Dijeljenje troškova: bliski prijatelji mogu podijeliti troškove i brigu o djeci
Možda te zanima... Nova mama nazvala majčinstvo 'bolesnom šalom' Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.