Beba Mama poslije poroda 02. siječnja 2018.

Najiritantnije navike mladih mama

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sve majke složit se s tim da je majčinstvo najljepša promjena koja ima se dogodila u životu. Svatko odgaja i ophodi se prema djetetu na svoj način, ali ipak postoje situacije u kojima novopečene mame i te kako znaju pretjerati

Ako ste i vi novopečena mama, a imate prijatelje koji nemaju djecu, suzdržite se od ovih pet navika:

Razgovor s bebom preko telefona

Gugutanja, glasan smijeh ili naznaka prvih riječi mamama su bitne i od sreće bi najradije to podijelile s cijelim svijetom, što je potpuno razumljivo. No, svaki glas razuma pada u vodu kada entuzijazam preuzme kontrolu. Neke mame su sklone tome da telefonsku slušalicu stave na bebino uho kako bi njihov prijatelj pričao s djetetom, koje doslovno ništa ne razumije.

Možda te zanima... 12 komentara koji mladim mamama idu na živce Roditelji

"Smrdljivi" zahtjevi

Mijenjanje prljave pelene pred očima prijatelja bilo bi suludo izbjegavati i rijetko tko će vam tako nešto zamjeriti. Ipak, kad tražite od prijatelja da umjesto vas njuši pelenu i otkrije da li spremna za mijenjanje - to je već znak da pretjerujete. Vašu molbu nitko iz pristojnosti neće odbiti, ali vjerojatno dugo nakon toga nitko neće poželjeti druženje s vama.

Konstantno samosažaljenje

Činjenicu kako je uloga mame najteži posao na svijetu nitko ne osporava, ali isto tako nemojte ni vi osporavati činjenicu kako ste sami odabrali sadašnji način života. Baš zato prestanite isticati tijekom svakog druženja s prijateljima koliko je roditeljstvo važno, pritom žaleći za ludim noćnim provodima i slobodnim vremenom.

Možda te zanima... 10 važnih lekcija koje me naučilo majčinstvo Roditelji

Ne slušate tijekom razgovora

Sve mame su sklone jednoj navici koju je s vremenom sve teže tolerirati. Povjerljivi intimni razgovori prekinuti vašim vriskom, upozorenjima i razgovorom s djetetom jasno daju do znanja kako se pravite slušati srceparajuću priču prijateljice. Odvojite barem jedan sat, ili jedan dan, u tjednu kako biste proveli kvalitetan razgovor s prijateljima, inače će vaša dobra namjera izgubiti svaki smisao.

Možda te zanima... Život nakon poroda: 'Četvrto tromjesečje zaista postoji!' Beba

Zlouporaba ljubaznosti

Jasno je da vas prijatelji vole i razumiju vaše stanje umora i iscrpljenosti. No, to vas nikako ne opravdava da zloupotrijebite njihovu velikodušnost. Pričuvati dijete je veliki i naporan zadatak za osobe koje nemaju djecu, te ga nisu svi spremni prihvatiti. Zato izbjegavajte "uvaliti" dijete gostima kako biste otišli se istuširati i slično.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.