Trudnoća Trudnica 26. listopada 2018.

Urinarne infekcije u trudnoći - opasnosti i liječenje

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zbog čega se tijekom trudnoće redovito kontrolira urinokulturu objasnila je ginekologinja Petra Podobnik Brlečić

Urinarne infekcije mogu biti velika prijetnja zdravoj trudnoći - mogu izazvati upalu bubrega, zastoj u rastu fetusa, prijevremeni porod ili intrauterinu infekciju ploda, a neliječena bakterija Escherichia coli može uzrokovati čak pobačaj. No, sve to komplikacije mogu se spriječiti uz primjenu odgovarajuće terapije. Stoga je tijekom trudnoće vrlo bitno testirati urin kako bi se na vrijeme otkrila eventualna prisutnost bakterija.

Možda te zanima... Vaginalne infekcije u trudnoći - simptomi i liječenje Trudnoća

"U trudnoći rutinski kontroliramo urinokulturu zbog toga što je zbog fizioloških promjena trudnoće češća pojava većeg broja bakterija u urinu. Sve urinarne infekcije koje su praćene simptomima (učestalo mokrenje, osjećaj pečenja kod mokrenja i bolnosti u donjem dijelu trbuha) moramo svakako liječiti. Tijekom trudnoće liječimo i asimptomatske bakteriurije, tj. prisutnost i manjeg broja bakterija u urinu bez prisutnih simptoma zbog mogućeg štetnog utjecaja na razvoj trudnoće", objašnjava ginekologinja.

Urin se rutinski kontrolira prilikom svakog pregleda u trudnoći, dok se urinokultura kontrolira na početku i u trećem tromjesečju trudnoće. Kod žena koje su inače sklone urinarnim infekcijama, napominje ginekologinja, urinokultura se kontrolira i češće.

trudnički trbuh Možda te zanima... Ne mogu se riješiti E. coli u urinu, a trudna sam Trudnoća

Tijekom trudnoće najčešće su infekcije bakterijama, koje su inače prisutne u našem probavnom sustavu (Escerichia colli, Enterococcus), no dr. Podobnik Brlečić ističe kako je uvijek potrebno napraviti antibiogram, tj. točnu analizu koja je bakterija prisutna i na koji antibiotik je osjetljiva.

"Uz antibiotsku terapiju je potrebno uzimati veće količine tekućine i savjetuje se uzimanje brusnica, dok uvin čaj nije preporučljiv u trudnoći", savjetuje ginekologinja.

trudnica Možda te zanima... Vodič kroz trudničke tegobe Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.