Trudnoća Trudnica 13. ožujka 2017.

Lak za kosu u trudnoći - da ili ne?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaka žena ima neke svoje dnevne rituale ljepote bez kojih teško može zamisliti svoj život. U trudnoći se cijeli život mijenja, pa tako i ti mali rituali. Nedavno istraživanje proučavalo je štetnost korištenja laka za kosu u trudnoći

Trudnice čuju riječ 'ne' gotovo jednako često kao što će ju čuti njihova buduća djeca. 'Ne, ne možeš piti kavu', 'Ne, ne možeš lakirati nokte', a najnovija bi bila- 'Ne, ne možeš koristiti lak za kosu!'

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu International Journal of Research and Public Health krajem 2016. godine, postavlja vezu između mama koje koriste lak za kosu za vrijeme trudnoće i hipospadije. To je urođena mana koja se pojavljuje kod pet od 1.000 dječaka rođenih u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prethodna istraživanja pričala su o štetnosti laka za kosu za trudne kozmetičarke i frizerke, ali znanstvenici u Amiensu u Francuskoj, ponovno su razmotrili slučajeve beba rođenih s hipospadijom i kažu da lak za kosu nije ništa manje štetan za mame koje ih koriste kod kuće jer sadrže kemikalije koje uzrokuju poremećaj endokrinog sustava.

Trudnica masaža Možda te zanima... Tretmani koje treba izbjegavati u trudnoći Trudnoća

Dakle, treba li izbaciti lak za kosu iz upotrebe? Ako ste upravo saznale da ste trudne, ne bi bilo loše uvesti tu promjenu. S tim se slaže i dr. Mark Cain, pedijatar-urolog iz Riley Children's Health centra u Indianapolisu.

Kod djece s hipospadijom, penis se prestaje razvijati negdje između 10. i 14. tjedna trudnoće, što rezultira time da se mokraćna cijev ne nalazi na samom vrhu penisa, a često i zakrivljenim penisom.

"Mame su rijetko svjesne toga da su trudne na samom početku dok se penis razvija. Morale bi imati planiranu trudnoću kako bi mogle voditi računa o tome što se sve razvija", ističe dr. Cain.

Nadalje, istraživanja o tome kako endokrini disruptori utječu na razvoj fetusa je obećavajuće, ali još je uvijek u vrlo ranoj fazi. "Zasad, nemamo dovoljno podataka", dodao je dr. Cain, iako postoji sumnja da okolišni čimbenici imaju svoju ulogu u tome.

Ipak je potrebno dublje istražiti i procijeniti točnu izloženost laku za kosu kako bi mogli procijeniti utjecaj endokrinih disruptora na pojavu hipospadije.

trudnica, lak za nokte Možda te zanima... Smiju li trudnice koristiti lak za nokte? Trudnoća

U međuvremenu, ako ste povremeno koristili lak za kosu ili ako ste sprejali kosu s njim tijekom cijele trudnoće, nemojte se bojati! Hipospadija je i dalje ograničena na manje od jedan posto rođenih dječaka. 

Obično se otkrije pri rođenju, kada liječnici preporučuju roditeljima da izbjegavaju obrezivanje, ali osim toga, pošalju ih kući s njihovom novom malom bebom. Ovisno o težini hipospadije, liječnik bi mogao savjetovati i jednostavnu operaciju nakon što dječak navrši sedam mjeseci.

Dr. Cain zaključuje kako dječaci koji su obavili takav postupak imaju zdrav život nakon operacije, bez ikakvih nuspojava.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.