Trudnoća Beba u trbuhu 12. lipnja 2013.

Koliko je štetno korištenje mobitela u trudnoći?

Trudnica trudnoća mobitel
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zračenje mobitela utječe na razvoj mozga fetusa i može izazvati hiperaktivnost i poteškoće u ponašanju djeteta

Mobiteli su posljednih 15 godina naša svakodnevica, ali njihovo dugoročno djelovanje na ljude još nije sasvim poznato. Odgovor na sumnje je li i koliko je štetno njegovo korištenje u trudnoći, ponudilo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Yale.

Testiranje zračenja mobilnih uređaja na laboratorijskim miševima pokazalo je da su mladunci koji su bili izloženi mobitelima postali hiperaktivni, zaboravljivi i tjeskobni.

Hugh S. Taylor, profesor s Yalea i voditelj Ureda za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost u Odjelu za opstetriciju, ginekologiju i reproduktivne znanosti, zaključio je da su djeca izložena mobitelima sklona hiperaktivnosti i imaju poteškoće s pamćenjem. Taylor tvrdi da je ovo istraživanje pokazalo da izloženost zračenju mobitela može utjecati na trudnoću te svojim pacijenticama savjetuje da drže mobitel dalje od tijela.

Poteškoće i kod djece koja rano počnu koristiti mobitel

Slične zaključke donijelo je i istraživanje iz 2008. objavljeno u časopisu Epidemiology. Prema anketi provedenoj na 13 000 majki u Danskoj, otkrivene su poteškoće u ponašanju djece čije su majke redovito koristile mobitel u trudnoći. Poteškoće su primijećene i kod 80 posto djece koja su od najranije dobi koristila mobitel.

Dr. Leeka Kheifets, jedna od autorica istraživanja, upozorila je da je potrebno napraviti više studija kako bismo bili sigurni kakav utjecaj mobiteli imaju na nerođenu djecu. Iako je uz pomoć ove studije potvrđena veza između korištenja mobitela i problema u ponašanju djece, moguće je da zračenje mobitela nije jedini uzrok problema. Moguće je da su majke koje su puno koristile mobitel zanemarivale svoje dijete i tako izazvale poteškoće u njegovom ponašanju.

Njemačka, Velika Britanija, Francuska i skandinavske zemlje preporučile su da djeca koriste mobitel samo u iznimnim i hitnim slučajevima.

Svjetska zdravstvena organizacija je u 2011. godini upozorila da zračenje mobitela može uzrokovati rak i druge zdravstvene probleme, i to ne samo kod trudnica te naglasila potrebu za više istraživanja.

Smanjite izloženost zračenju

Bojite li se štetnog utjecaja mobitela na svoje nerođeno dijete, pokušajte smanjiti svoju izloženost zračenju.

Jen O'Connell, stručnjakinja za mobilne uređaje, savjetuje korištenje mobitela samo pri jakom signalu. Ako želite uspostaviti poziv pri slabom signalu, više zrači. Koristite uređaj u originalnom pakiranju, s originalnom maskom. Koristite Bluetooth uređaj koji zrači manje, nemojte ga držati u blizini svog tijela, u džepovima ili oko struka.

Dr. Lynn Eldridge, autorica knjige "Kako izbjeći rak svaki dan: Praktični savjetnik za sprječavanje raka", umjesto mobitela za pozive predlaže korištenje zemaljske linije ili korištenje laptopa za pozive i slanje poruka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.