Native sadržaj Dobrodošla, bebice! 02. ožujka 2024.

Koje namirnice trebaš izbjegavati dok dojiš?

Foto: Pexels

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame koje doje trebale bi pripaziti na unos određenih namirnica koje mogu dovesti do promjene okusa mlijeka, koja se nekim bebama neće svidjeti

Ako si ono što jedeš, to vrijedi i za tvoje dojenče. Želiš mu dati samo najbolju hranu i izbjegavati onu koja može naštetiti. Ali vani je toliko konfliktnih informacija pa nas ne čudi što nove mame više ne znaju što mogu jesti, a što ne. 

Dobra vijest: Popis namirnica koje bi trebala izbjegavati dok dojiš nije tako dugačak kako si možda mislila. Zašto? Zato što mliječne žlijezde koje stvaraju tvoje mlijeko i tvoje mlijeko stvara stanice koje pomažu regulaciji, koliko će onoga što si pojala i popila ući u mlijeko. Teško je procijeniti koju hranu treba izbjegavati dok dojite. Neke namirnice koje jedete mogu izazvati nervozu kod beba, dok druge mogu poremetiti njihovu probavu. Na neku hranu bebe čak mogu imati i alergijsku reakciju.

Evo nekih namirnica koje mogu izazvati neželjeno djelovanje kod dojenčadi.

1. Pića koja sadrže kofein

Pića s kofeinom mogu djelovati na bebe na sličan način kao što djeluju i na odrasle. Umjereno konzumiranje kave, čaja i gaziranih pića s kofeinom prihvatljivo je dok dojiš, prenosi HealthyChildren.org. Majčino mlijeko obično sadrži manje od 1 posto kofeina koji unosi mama. Ako piješ manje od tri šalice kave tijekom dana - u bebinom urinu nije pronađeno kofeina.

Međutim, ako osjećaš da tvoje dojenče postaje nemirno ili razdražljivo kad konzumiraš prekomjerne količine kofeina (obično više od pet pića s kofeinom dnevno), razmisli o smanjenju unosa ili potpunom prestanku konzumacije dok dijete ne naraste. Studije su pokazale da na spavanje većine novorođenčadi od 3 do 6 mjeseci starosti nije utjecala majčina konzumacija kofeina.

"Na osnovu raspoloživih kliničkih dokaza, savjetujem svojim pacijentima da pričekaju dok njihovo dijete ne napuni najmanje tri mjeseca kako bi ponovo unijeli kofein u svoju prehranu, a zatim promatraju svoje dijete radi bilo kakvih znakova nelagode ili nemira", kaže Alicia C. Simpson, u ulomku iz svoje knjige "Boost Your Breast Milk: An All-In-One Guide for Nursing Mothers to Build a Healthy Milk Supply".

Iako su kava, čaj, čokolada i gazirani sokovi očigledni izvori kofeina, također postoje značajne količine kofeina u hrani i pićima s okusom kave i čokolade. Čak i kava bez kofeina sadrži malo kofeina u sebi, pa imaj to na umu ako je beba na nju posebno osjetljiva.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

2. Alkoholna pića

Dok dojiš, ne bi trebala piti alkohol uopće. Iako se čaša šampanjca ili vina u posebnim prigodama može tolerirati dojiljama, nutricionistica Darija Vranešić Bender napominje da alkohol i dojenje ne idu zajedno, jer se alkohol lagano izlučuje u majčinom mlijeku, a koncentracija mu je na vrhuncu sat vremena nakon konzumacije.

"Kada majka popije i malu količinu alkohola dojenče pije manje mlijeka, vjerojatno stoga što alkohol mijenja okus majčinog mlijeka", objašnjava.

3. Luk

Luk može promijeniti miris i okus majčinog mlijeka. Ako želiš jesti hranu koja u sebi ima dosta luka, pojedi je bar dva ili tri sata prije dojenja. Neke bebe odbijaju piti majčino mlijeko baš zbog tog mirisa i okusa.

4. Hrana koja nadima i izaziva alergiju

Kod nas se tradicionalno ženama koje doje preporučuje izbjegavanje hrane koja uzrokuje nadimanje, kao što su kelj, kupus, cvjetača, brokula, raštika, grah, leća, kesteni, no istraživanja nisu jasno dokazala da te namirnice u stvarnosti izazivaju tegobe kod dojenčeta. Nutricionisti ipak pozivaju na oprez kad je riječ o nutritivnim alergijama. 

"Dojiljama koje su alergične na određenu hranu ili u obitelji postoji sklonost alergijama, savjetuje se izbjegavanje namirnica na koje su alergične, posebice mliječnih proizvoda.Oni mogu izazvati preosjetljivost kod neke dojenčadi, a kao problematične namirnice spominju se i jaja, kikiriki, orašasti plodovi, pšenica, soja, kukuruz, rajčice, luk, kupus i drugo povrće iz skupine krstašica, začini, morski plodovi i citrusi", kaže Vranešić Bender.

5. Riba

Riba je namirnica koja u sebi ima veliku količinu žive i zato je treba izbjegavati dok si trudna ili dojiš. Ako unosiš hranu koja u sebi ima dosta žive, ona se može prenijeti i kroz mlijeko i na taj način može izazvati probleme u razvoju kod bebe.

Ako se priprema na zdrav način (poput pečenja ili kuhanja), riba je dobra u tvojoj prehrani. No, zbog velikog broja faktora, većina riba i drugih morskih plodova također sadrži nezdrave kemikalije, posebno živu. U tijelu se živa može nakupljati i brzo doći na opasne razine. Visoka razina žive uglavnom utječe na središnji živčani sustav, uzrokujući neurološke probleme.

Iz tog razloga, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), Agencija za zaštitu okoliša (EPA) i WHO upozorili su trudnice, dojilje i djecu na konzumaciju ribe s visokim udjelom žive. Ribe koji bi svakako trebala izbjegavati tijekom dojenja: tuna, morski pas, sabljarka, skuša i grgeč. 

Neka igre na otvorenom počnu! Klikni & Uštedi!

 | Author: