Trudnoća Trudnica 21. rujna 2021.

Nesanica je česti problem u trudnoći, evo što ju uzrokuje...

Foto: Shutterstock ; Problemi sa spavanjem su nešto što gotovo svaka trudnica doživi
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tijekom trudnoće žene spavaju tri sata manje nego što preporučuju stručnjaci, a istraživanje je pokazalo što su najčešći uzroci nesanice i problema sa spavanjem

 Trudnicama se preporučuje da spavaju osam sati tijekom noći, a novo istraživanje koje je provelo Happy Beds pokazuje zašto trudnice ne mogu spavati. Tvrtka je provela anketu na 2000 roditelja u Velikoj Britaniji kako bi saznali s čime se suočavaju parovi tijekom trudnoće. Istraživanja je pokazalo da 91 posto roditelja koji očekuju dijete imaju besane noći, a žene prosječno spavaju pet sati tijekom noći. 

Objašnjavajući ove rezultate, specijalist za spavanje Joy Richards rekao je: "Ironično je što vrijeme kada bi se žene trebale odmarati postane često najteže". 

Problemi sa spavanjem su nešto što gotovo svaka trudnica doživi zbog različitih razloga, od tjelesne nelagode do zabrinutosti i strahova. "Krevet ili madrac koji je godinama bio ugodan odjednom može postati najneugodniji na svijetu i zbog njega se žena i njezin partner mogu osjećati bespomoćno", dalje objašnjava.

Možda te zanima... Što se događa s bebom u trbuhu kad spavaš na leđima? Trudnoća

Što može uzrokovati nesanicu?

Trbuh koji raste može otežati spavanje kod žene, ali postoje i drugi uzroci. Istraživanje je pokazalo da 63 posto žena ne uživa u spavanju jer se ne može okretati ili im je neugodno zbog bolova, mučnine, vrućine, žgaravice, grčeva u nogama.

Međutim, 15 posto trudnica tvrdi kako ih hrkanje partnera održava budnim. Nesane noći uzrokuju puno uznemirenosti u kućanstvima pa je 57 posto žena često u suzama zbog iscrpljenosti. Pokazalo se da partneri podržavaju svoje žene, tako trećina partnera spava odvojeno kako bi pomogli mamama da se odmore, a 35 posto muškaraca redovito masira partnerice. Nakon besanih noći tri od četiri trudnice teško se ujutro bude i izlaze van iz kreveta.

Možda te zanima... 7 razloga zašto trudnice ne mogu spavati i kako si pomoći Trudnoća

Spavanje na leđima nije preporučljivo

Ginekologinja Marta Lajtman Križaić objasnila je za naš portal zašto dolazi do poteškoća sa spavanjem tijekom trudnoće, posebno trudnicama koje su navikle spavati na trbuhu. "U prvom tromjesečju nema problema s položajem jer se maternica nalazi u maloj zdjelici i ne smeta pri spavanju, dok u drugom tromjesečju maternica izlazi iz male zdjelice i otežano je spavanje na trbuhu, ali ne šteti bebi koja je zaštićena i pliva u plodovoj vodi. U trećem tromjesečju maternica je veća i tada trudnice teže spavaju. Spavanje na trbuhu gotovo je nemoguće i preporučuje se spavanje na boku", kaže dr. med. Marta Lajtman Križaić, spec. ginekologije i opstetricije, ali naglašava da spavanje na leđima nije preporučljivo.

Možda te zanima... Položaj spavanja u trudnoći može ugroziti bebu Trudnoća

"Ne samo kad spavaju, nego i kad leže neke trudnice mogu osjećati i slabost i imati osjećaj nedostatka zraka, a razlog je pritisak na donju šuplju venu koja ometa cirkulaciju krvi. Zbog poremećene cirkulacije krvi majke to se može reflektirati i na dijete pa u tom slučaju možemo primijetiti da dolazi do snižavanja broja otkucaja srca djeteta, prilikom ultrazvučnog ili CTG pregleda u ležećem položaju. Zato trudnica mora ležati na boku, a najbolje je na lijevom boku. Prema istraživanjima, na lijevom boku je najbolja cirkulacija krvi, tako beba dobiva najviše krvi, kisika i hranjivih tvari i tada se najbolje razvija", savjetuje ginekologinja i dodaje da trudnica kad spava može staviti trudnički ili jastuk za dojenje između nogu ili ispod trbuha na boku i namjestiti se kako joj je najugodnije.

Možda te zanima... Viralna fotka pokazuje zašto je ovo najsigurniji položaj spavanja u trudnoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.