Trudnoća Trudnica 10. srpnja 2020.

Viralna fotka pokazuje zašto je ovo najsigurniji položaj spavanja u trudnoći

Foto: Instagram/student_midwife_studygram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnicama se ne preporučuje spavati na trbuhu ili leđima, nego na lijevom boku. Prema istraživanjima, na lijevom boku je najbolja cirkulacija krvi, tako beba dobiva najviše krvi, kisika i hranjivih tvari i tada se najbolje razvija, što prikazuje i ova viralna fotka

Trudnice znaju da je u visokim mjesecima trudnoće nemoguće ili jako teško spavati na trbuhu, a najgori položaj u kojem bi trudnica mogla spavati je - na leđima. Taj položaj može stvarati pritisak maternice na krvne žile, ograničavajući protok krvi u bebino srce.

Možda te zanima... Položaj spavanja u trudnoći može ugroziti bebu Trudnoća

Stručnjaci često naglašavaju da u visokim mjesecima trudnoće treba spavati na lijevom boku, a viralna fotografija koju je objavila mama i studentica primaljstva koja stoji iza Instagram profila Student_midwife_studygram, objašnjava razloge zašto.

  • Istraživanja pokazuju da spavanje na lijevoj strani može smanjiti rizik za mrtvorođenče za 3,7 posto u odnosu na spavanje na leđima.
  • Spavanje na lijevoj strani smanjuje pritisak s donje šuplje vene (IVC) omogućavajući bolju cirkulaciju krvi u tijelu majke i fetusa.
  • Smanjuje pritisak s jetre koja se nalazi s desne strane tijela.
  • Omogućava bolji protok krvi i nutrijenata kroz posteljicu, zbog bolje cirkulacije u leđima ili desne strane položaja spavanja.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

😴🤰🏻 Why is it recommended that pregnant women sleep on their left in pregnancy? 🤰🏻😴 💤 Studies have shown that is may reduce the risk of having a stillbirth by 3.7% rather than sleeping in the supine (back) position. ~ 💤 Sleeping on the left takes pressure off the Inferior Vena Cava (IVC) allowing a better circulation of blood around the mother and fetus. ~ 💤 It takes pressure off the liver which is located on the right side of the body. ~ 💤 Enables a better blood flow and nutrients to flow through the placenta, due to improved circulation over a back or right side sleeping position. #reproductivehealth #biologiahumana #pregnant #pregnancy #student #midwife #midwifery #midwifery_notes #childbirth #childbearing #studentmidwifelife #midwiferystudent #midwifery_notes #obstetrics #obstetricia #gynaecology #fetaldevelopment #doula #doulas #placenta #placental #venacava #bloodflow #humananatomy #humananatomyandphysiology #nct #safersleep #nationalchildbirthtrust #pregnancylife

A post shared by J E S S I C A (@student_midwife_studygram) on

Trudnicama je gotovo nemoguće spavati na trbuhu, dok na leđima nije preporučljivo

Ginekologinja Marta Lajtman Križaić objasnila nam je zašto dolazi do poteškoća sa spavanjem tijekom trudnoće, posebno trudnicama koje su navikle spavati na trbuhu. 

"U prvom tromjesečju nema problema s položajem jer se maternica nalazi u maloj zdjelici i ne smeta pri spavanju, dok u drugom tromjesečju maternica izlazi iz male zdjelice i otežano je spavanje na trbuhu, ali ne šteti bebi koja je zaštićena i pliva u plodovoj vodi. U trećem tromjesečju maternica je veća i tada trudnice teže spavaju. Spavanje na trbuhu gotovo je nemoguće i preporučuje se spavanje na boku", kaže dr. med. Marta Lajtman Križaić, spec. ginekologije i opstetricije, ali naglašava da spavanje na leđima nije preporučljivo.

"Ne samo kad spavaju, nego i kad leže neke trudnice mogu osjećati i slabost i imati osjećaj nedostatka zraka, a razlog je pritisak na donju šuplju venu koja ometa cirkulaciju krvi. Zbog poremećene cirkulacije krvi majke to se može reflektirati i na dijete pa u tom slučaju možemo primijetiti da dolazi do snižavanja broja otkucaja srca djeteta, prilikom ultrazvučnog ili CTG pregleda u ležećem položaju. Zato trudnica mora ležati na boku, a najbolje je na lijevom boku. Prema istraživanjima, na lijevom boku je najbolja cirkulacija krvi, tako beba dobiva najviše krvi, kisika i hranjivih tvari i tada se najbolje razvija", savjetuje ginekologinja i dodaje da trudnica kad spava može staviti trudnički ili jastuk za dojenje između nogu ili ispod trbuha na boku i namjestiti se kako joj je najugodnije.

Spavanje u trudnoći Možda te zanima... Vodič za spavanje u trudnoći: Kako se dobro naspavati i koji je položaj najsigurniji? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.